28 October 2005

Changes...

"Be willing to be uncomfortable.Be comfortable being uncomfortable.It may get tough, but it's a small price to pay for living a DREAM"....Peter McWilliam.
Memang tak der sesaper yg rasa seronok untuk berubah....lagi la kalau org lain yang nak mengubahnyer. Kalau org kampung aku kita panggil "Comfort Zone" ..kalau org tu dah berada dalam zone ni jarang sgt org tu nak berubah coz memang dia rasa tak ader aper yang kurang kat dia so buat aper nak berubah. Macam dalam satu family kena ader sorang yang kena kejar karier development dan sorang lagi kena stay utk securekan yg sorang ni kot2 dok kejar2 tetiba tergolek plak kan. Aku masuk ni baru 3 kompeni aku keje...dan org rumah aku lak dah 8 tahun still kat kompeni lamer lg. Aku suruh gak dia jump ke kompeni lain for better career development la tp dia lak takut nak amik risiko. Takut x buleh perform kat kompeni baru la..takut kerja lagi teruk la..takut kena drive keta la. So jadi la aku yg dok terlompat-lompat kejar kan kerjaya ni dan dia backup ontok2 kat kompeni tu.
Seminggu dua ni ader plak "pemburu kepala" dok approach org rumah aku...ntah dari maner ntah diaorg dpt no org rumah aku ?. Aku suruh dier rembat jer peluang ni...peluang cam ni bukan selalunyer dtg. Sambil tu aku sekali emailkan resume aku..he..he...

"Besar Periuk Besarla Keraknyer" ....tak pasal2 periuk tu lak yg salah. Aku tak salah kan periuk tu tapi salah kiter apsal pakai api besar sgt tu yg berkerak nasi tu. Moral of the story...walaupun periuk tu besar tp kalau pandai control api ..tak berkerak nasik tu ..kalau berkerak pun ..dengan kerak2 tu buleh dimakan. So kalau dah tau periuk tu besar pandai2 la control. Ni baru dapat increment RM60.00 dah nak tukar keta...dapat bonus suku bulan dah amik peti ais baru kat Kort Memoth. Agaknyer kalau dpt increment RM1000 terus tambah bini kot?. So aper related nyer citer pemburu kepala ni dgn kerak ni?. Ye la..sebab pemburu kepala ni la yg membulehkan kiter membesarkan periuk kiter...he..he..
Masa aku kecik2 dulu kat kampung, bapak aku selalu renovate rumah kitaorang . Sampaikan sekali tu bangun tido aku sedar2 aku dah tido kat ruang tamu , rupa2nyer malam tu masa aku tido bapak aku dah tukarkan bilik aku jadi ruang tamu!. Main entrance rumah aku pun aku dah x boleh recall dah berapa kali dah bertukar. Beranda rumah aku pun ntah dah berapa kali dah bertukar Sampaikan kalau aku nak balik kampung raya ni aku kena tanya kakak aku dulu main entrance utk tahun ni belah maner? coz kalau silap parking keta aku kena tawaf satu round dulu utk masuk ikut pintu depan.
Perangai bapak aku tu la yg ader kat aku sekrg...jgn harapla arrangement kat rumah aku tu buleh bertahan lebih dari 2 bulan. Bukannyer aper ..mood aku lain sikit biler susunatur perabut berubah...rasa cam rumah baru lak..ye la nak tukar rumah tak mampu kan?. Aku bukannyer banyak sgt duit nak tukar perabut setiap 2 bulan so kalau dapat tukar arrangement pun jadila. Kalau mampu bukannyer setakat tukar perabut, aku akan tukar rumah sekali setiap 2 bulan.
Macam bilik tido aku...masuk 6 bulan aku kat rumah baru ni dah 4 kali katil aku bertukar arah, bertukar arah sebab aku yg alihkan la!!. Almari baju tak berapa boleh ubah sgt coz design bilik tido aku ni rigid sikit...dah readymade slot utk almari kat wall tu so x leh nak alih2 la once aku dah parking lemari tu kat situ. Dinding lak aku dah tukar kaler sekali..org rumah aku nak sgt feature wall purple. Ntah hantu purple maner ntah yg rasuk ari tu..semua nak purple...pantang jumpa benda purple mesti nak diletak dalam bilik. Sampaikan berus tandas pun nak kaler purple. Sekarang aku tengah survey tisu tandas purple....

25 October 2005

Demo

Aku suka buat demo ...."alaa tak tahu plak aper di neraka (what's the hell la kater org kg aku..) demo tu?" , DEMO tu @ demonstrasi la ialah dimana ader sekumpulan pelajar2 atau org2 yang dah tak belajar membuat pertunjukan kepada org2 tertentu di tempat2 tertentu untuk sesuatu tujuan tertentu.....(he..he.. ayat kertas jawapan PMR). Pertunjukan tu kalau aku mesti la Taekwondo...tapi bagi seni2 lain dia buat demonstrasi dia sendiri la..buat aper nak buat Taekwondo plak kan?. Demonstrasi Tupperware pun org panggil demo.

Image hosted by Photobucket.comAku x ingat aku pernah buat tak demo masa kat SMT ?... seingat aku tak pernah kot?.Tapi aku biasa buat demo masa kat UTM ..masa aku mula2 join kelas tu pun aku dah kena buat demo dah utk bebudak baru , kitaorg akan tour semua kampung kat UTM Skudai tu . Masa tu aku dapat part2 yg bodo2 jer la..yg terrer2 tu mesti senior dah rembat dah.
Favourite items aku kalau kena buat demo ialah semua benda dari Self-defence, breaking, Pattern sampaila ke lakonan semuanyer aku rembat kalau ader peluang. Peluang tu banyak masa aku pindah ke UTM KL coz aku yg paling senior dan aku yg buat skrip so aku la yg selalu jadi hero..hik..hik..hik.



Image hosted by Photobucket.com

Ni la aktiviti aku kalau ader masa pree kat bilik persatuan ..papan saki baki yg dah pecah abis aku akan kerje kan (ye la... kalu nak beli baru RM5.00 sekeping wooii). Aku bukannyer aper ..dgn badan cam ni dan jambul lak menegak tu..org susah nak percaya kalau aku nak buat breaking...so terpaksa la aku practise sendiri. Member yg selalu dok temankan aku kat bilik persatuan tu ialah Zareen,Rose & Rik. Diaorang ni la yang selalu jadi team demo aku masa tahun 1991/92, especially si Rik coz dia ni satu2 nyer black belt kat UTM masa tu.


Ni plak ialah teknik yg aku selalu buat (atau diminta utk buat..he..he..) iaitu teknik Blind folded Jumping Reverse Hooking Kick (gambar kat sebelah ...alaa..teknik helikopter kick yg Van Damn dok bangga2 sgt tu..tapi dia buat bukak mata ..haa ni Van Din buat tutup mata..pas tu kena pecah kan papan lak tu ha..ha..). Tapi lepas satu accident kat Padang Merbuk (1991) aku dah fobia nak buat teknik ni lagi. Masa tu acara Jogathon dan penamatnyer kat Padang Merbuk..aku dan geng2 PPH kena buat demonstrasi semasa upacara penyampaian hadiah. So sampai turn aku mcm biasa aku buat blind folded kick tu , holder dia masa tu geng aku jugak budak UTM.Masa first try aku tak sentuh pun papan tu...cinabeng ..biasa kena..rupa2nyer aku kick terlalu tinggi. Aku try lagi utk second time (biasa la kalau yg first x pecah..) pun tak kena plank tu...aku dengar orang dah ramai2 "BOOO!". Nasib baik mata aku tutup so aku tak la rasa malu sgt, tapi terasa cam papan Jelutong tu pun dok gelak kan aku. Utk kali ke 3 aku mintak abang PPH tu jadi holder dan last2 dpt jugak aku pecah kan papan tu...tapi sejak dari hari tu aku dah fobia dah nak buat lagi teknik tu sampai sekarang.

Lepas pada tu aku fokus kan ke full contact sparring (tapi pakai full protection Image hosted by Photobucket.comgear la..dan aku x leh dgn org lain mesti nak dengan Maarop jugak) , ader sekali tu (gambar bawah ) masa demo kat Dewan Besar UTMKL Maarop tendang aku sampai aku terperosok terlekat bawah kerusi dewan ..org punyer la bersorak ingat kan aku buat2 padahal memang aku tercampak pun..cinabeng punyer Maarop..betul2 dia kick aku...dah la parque tu licin.

Kicking teknik lain yg aku selalu buat ialah Jumping Twin Front Kick (aku x tahu pun ni kick favourite M.Chee sampaila aku ternampak satu gambar tahun 1972 dia buat kick ni..dan dia ckp dia mmg akan buat kick ni setiap kali demo). Kick ni x susah tapi nampak mcm gaban giler kalau aku buat masa demo. Kita cuma perlu angkat kedua2 kaki dan kick plank tu sambil jerit2 sikit utk nampak mcm susah bebebor nak pecahkan papan tu..ha..ha..

Image hosted by Photobucket.comSelf-defence lak aku serasi dengan Noordin ..dah bertahun aku dgn dia sampai kan kitaorg x payah buat skrip spontan pun kira jadi. Aku dan Noordin biasanyer akan pakai teknik kayu dan throwing technique. Masa pengambaran filem Kad Cinta aku ader buat demo utk adegan fight dan melambung2 la aku dgn Noordin sampai kan nyah yg mekap artis tu lak yg terjerit2.

Yg terbaru kitaorg perform (ceh wah..mcm la artis) kat Nilai 3 utk pelancaran Kempen Anti Ragut. Acara ni anjuran Nilai 3 dan M.Chee yang mintak aku lead Demo team. Merasa jugak la aku meeting dgn Chairman Nilai 3 dan ADUN Nilai.VVIP yg dtg masa ni ialah ADUN Nilai dan Timbalan Menteri Pelajaran (gambar..) .Bukan aku yg nak bergambar dgn dia..dia jer tetiba dtg kat aku mintak nak amik gambar ..tu yg muka aku mcm x ikhlas jer tu..(he..he.. sorry Dato' gurau jer)

Kalau korang terrer korang cuba teka maner aku dalam gambar ni?...ha..ha.. ni la common problemnyer bila aku buat demo..aku selalunyer akan pilih student aku yg besar2 utk jadi org jahat (utk nampak kan kegabanan aku)..last2 aku yg x kuar langsung dlm kamera..Ni actually teknik hand lock + throwing yg aku selalu buat dan ending dier actually cam kat bawah ni la..(si Jay student aku ni lak muka x der emosi langsung..dah nak kena baling pun selamber lagi..)


Image hosted by Photobucket.com Semenjak dah rasa tua ni aku dah x buat lagi jumping2 teknik ..biarlah student aku yg muda2 plak yg buat..aku biasanyer akan fokuskan ke self defence, knife, throwing & locking technique. Sampai sekarang melambung org dah jadi aku punyer hobi lak..

Image hosted by Photobucket.com

Sekarang ni aku fokuskan utk produce seramai mungkin back up aku...ye la...tak kan aku sampai bila2 kan?. Dan la ni aku kira dah ader la pelapis2 yg aku rasa dah boleh la dibawak ke depan..kalau perform depan org ramai kira x malu la.Salah sorg nyer ialah si Zaim ni...dia ni memang antara yang paling gifted dlm ramai2 student kecik aku.

21 October 2005

Dreams-2

"I dream my painting, and then I paint my DREAMS"
...Vincent Van Gogh

Rabu - sesampai jer rumah mak aku nampak envelop URUSAN SERI PADUKA BAGINDA ..dari LHDN untuk Shahbumi. Alaaa ..ni nak kena bayar lagi la ni..aku dah malas dah nak bukak surat tu. On the way ke opis masa sangkut dalam jem aku pun bukak la surat tu utk hilangkan boring ..(nak korek hidung pun tak leh kan ..coz bulan poser..). Bukak2 aku tengok INBOIS (ejaan gomen utk INVOICE) dari LHDN untuk kelas self-defence aku utk April. Laaa.. payment April baru released October ..apa ke lajunyer services?..Tapi tak per la biar lewat jgn x der langsung. So ni kira transaction ke dua la Shahbumi semenjak aku pegang ni..he..he.. ehmmm bila la gamaknyer aku akan dapat payment utk bulan May sampai Sept ?.
Khamis - Aku cuti ..actually aku dah postponed cuti tu dah 2 kali coz nak tally kan dengan Iena punyer cuti aleh2 dia lak kena keje so aku pun cuti la sorang2. Hujan lak lebat giler dari pagi2 lagi. On the way balik ke rumah dari AmCorp Mall aku terdengar berita pemergian YAB Datin Seri Endon ..Al-Fatehah untuk Pak Lah sekeluarga...
Tengahari tu aku ke Affin Bank utk bank in cek dari LHDN. Sampai kat Affin Kelana Jaya jam ngam2 pukul 2pm ..aku terus submit form dan mama' kaunter terus chop "Too Late For Clearing" ...ceikkk lewat setengah minit jer. Terpaksala aku tunggu sampai hari Selasa next week. Pukul 3pm aku ke JPN Kota Damansara utk buat MyKad aku (he..he.. sajer tunggu last2 minit kot2 dpt MyVi). Kalau korang nak berurusan dgn JPN tanpa beratur ..pegila kat JPN Kota Damansara ..memang tak der org pun...banyak kounter dari orgnyer. Dah tak der org services lak slow..akak kaunter tu bagi aku satu kertas kecik dan suruh aku dtg balik dlm masa sebulan coz no utk hari tu dah abis ..ader ka?
Balik rumah semua channel baca Yaasin so aku pun layan la hose BARENO untuk toilet dalam bilik air aku ..actually dah dekat sebulan dah aku beli tapi x bleh nak pasang coz nak kena tukar pili tu baru buleh pasang hose baru tu which is tak berani aku nak bukak RUBINE aku tu ..takut scratch ? Tu la beli yg branded konon tp tak leh nak pasang. Aku dah survey kat lebih 5 buah hardware kat Subang ni semua kater tak leh psg kalau tak tukar kepala paip lain ..aku kater buleh! Sampai ader satu kedai tu mcm nak gaduh dengan aku coz aku kater buleh dan aku nak beli jugak adaptor dan 2-3 extension lain utk psg benda alah tu..lepas aku bayar pun dier x abis lagi pot-pet2 ...alaa ngumpat pasal aku la tu. Dan semalam lepas 48 eksperimen aku buat akhirnyer hose aku pun tersambung jua dengan cantiknyer ke kepala paip kesayangan aku tu tu tanpa perlu menukar kepala paip ...nak jer aku amik gambar tunjuk ke cina hardware tu.
Jam dah pukul 5 tapi hujan lebat lagi ..aku redah jugak ke Subang Perdana utk beli makanan buka poser..Iena berbuka kat Hilton hari ni ..ceikk aku bukak dengan nasi kerabu kat Hilton Bukit Subang dengan Syamil & Syira.
Hari ni - Iena lak cuti (Selangor cuti Nuzul Al-Quran) ..tapi kilang aku dah tarik awal2 cuti ni so aku kena keje la. Sampai2 kat opis first aku mesti bukak blog hit stat Bravenet & Haloscan punyer manage comment utk SIDEKICK aku dan masa aku masuk tengok karpet mcm meriah tapi meriah dengan si Memen & Ven ..aper la dua org ni tak abis2 lagi perangai budak form 3 nyer tu... pasal hp pun nak gaduh. Nanti la lepas raya ker aku nak buat sparring cam tournament utk dua org ni baru la werld nak gaduh ..ni dok gaduh dlm karpet aper raser?.
Bila aku bukak manage comments ader lak mat salleh maner ntah komen kater blog aku ni penuh dengan Inspiration ..ha..ha.. mcm la dier paham aper yg aku tulis? Untuk x nak mengecewakan dier aku bagi la link official web aku yg memang dah werld tu (coz dlm BI) he..he..
Eh maner citer pasal Van Gogh punyer dreams tu?...lain kali la aku citer ..

17 October 2005

Keje gomen

Allergi dgn keje gomen?
Masa belek2 file lama aku semalam aku terjumpa balik file kemasukkan ke tahun satu UTM dan borang kemasukkan aku. Aku ternampak nama penjamin aku masa tu... Teringat aku pengalaman pahit aku nak dapatkan penjamin dan saksi untuk sign surat tu. Masa aku dapat surat tu dan bagitahu bapak aku pasal penjamin, yang terlintas kat kepala bapak aku masa tu ialah sepupu dia yang jadi Timbalan Pengarah kat jabatan kerajaan (jabatan aper aku x ingat..). So bapak aku pun bawak la aku ke opis sepupu dia tu dgn harapan nak mintak dia jadi penjamin la. Sesampai jer kat opis dengan envelop coklat besar kat tangan aku, belum sempat kitaorang duduk lagi sepupu bapak aku tu cakap.."eh tok wae ..kalu nok jadi penjaming ni ambo tok leh doh ni..ambo jadi penjamin ko rama doh ni.." . Berdesing telinga aku bila dengar dia cakap cam tu. Aku tak sempat mintak tolong lagi dia dah reject awal2 dah.Nak jer aku keluar terus dari opis dia tu ..tapi bapak aku selamber lagi mintak dia jadi saksi je la. Sejak hari tu aku cam anti dengan pegawai tinggi kerajaan ni dan tak nak la aku jadi pegawai kelas A gomen ni nanti aku jadi berlagak cam sepupu bapak aku lak.
Nasib baik ader sorang cikgu yang baik ati ... yang bapak aku tak berapa kenal sangat ...dia baru jer kenal kat masa sembahyang kat Masjid Telipot. Dia volunteer nak jadi penjamin ..dia tengok bapak aku kehulu-hilir dgn form aku tu so satu hari tu dia tanyala tu form aper?. Bapak aku pun cerita la dan belum habis cerita lagi dia kata dia akan jadi penjamin tapi tak sure OK ke tak coz dia pun dah jamin ramai orang. Alhamdullillah tak der problem pun dengan penjamin tu ..so alasan jamin dah ramai org tu x boleh pakai la ..bukannyer ader rekod dlm FIS kalau jadi penjamin masuk U!. Aku betul2 respect ke cikgu tu tapi sampai skrg aku tak jumper2 lagi dengan dia. Kalau anak dia mintak aku jadi penjamin gerenti aku tak tolak punyer tapi aku bukan gomen officer kelas A so aku tak leh la jadi penjamin...ha..ha..
Tapi sekarang dengan beban kerja sekarang rasa cam seronok lak keje gomen ..bonus pun dah boleh bagi 2 bulan..ishkk..ishkk.

14 October 2005

Link kengkawan

hari ni hari ke 52 blog aku...visitor baru cecah 1090 (aku sendiri 980 x masuk..). Kira dah dekat sebulan aku letak link blogger lain kat blog aku ....aku punyer rules cam ni... saper yg ader terbagi komen ker ter tegur aku ker aku akan letak link dia kat blog aku. Satu lagi kalu yg buleh menginspiration kan aku pun aku link kan wlpun diaorg x pernah tau kewujudan aku...walaupun dia orng x pernah kenal "Sidekick" ..walaupun diaorang x pernah belajar Taekwondo @ Silat Cekak..


Selain dari aku punya official web site, blog yg mula2 aku link ialah blog Sempoii (...apsal?? korang kena tanya anak aku) , blog kedua ialah blog SROX (ok ker..cukup ker besar nyer..he..he..) coz dia ni la sifu aku ..web master aku utk DTA, pas tu Vad ..coz dia antara geng PFS yg mula2 drop by, pas tu Shay's ..lepas dia menyelit dalam dlm tag aku, Afdlin lak coz aku allergik dgn kodok, Joe Perantau ..ntah la..kalau nak kater aku dpt inspiration dari dia ni pun kira betul la tu..asalnyer org rumah bawak balik hard copy semua entry dalam Joe Perantau utk baca kat rumah dan sedar tak sedar aku selalu curi2 baca bila org rumah aku tak der kat rumah ...he..he.. tu yg kalau korg nampak back ground aku samer tu ..tp sampai skrg aku x dpt masuk blog Joe coz kena block dgn Proxy (ader unsur2 parential guide kot blog dia ni..). Mat Jan plak memang antara blog terawal aku masuk masa mula2 blogging ....antara blog inspirasi aku.

Orange-org rumah aku yg asyik dok citer ...dan aku nampak dia ni semenjak-dua menjak ni rajin lak terkelempap kat blog aku so kira confirm la boleh kawan. Tipah - first time tengok blog dia aku teringat ker iklan
#@##$ utk wanita ..sorry ..mungkin feminim sgt kot. First time jumpa masa berbuka hari tu ..end up ..aku pun link la.


Blog aku lak saper yg link??

Saper lak yg nak link blog aku ni?.. berapa helai sgt yg kenal aku?. Pagi ni aku ternampak dlm referrer aku blog matjan ?? eh x kan ader org masuk blog aku dari mat jan punyer blog kot?. Lepas visit Mat jan aku ternampak Din TKD kat bhg link tu...waaa ..Mat Jan link aku punyer la... pas tu Orange pun aku tgk dah ader link aku..cuma nama Din TKD tu tak werld la Orange...letak la Sidekick terus...


Saper dalam tag?

Nama yg selalu aku nampak dlm tag aku plak selain dari Sempoii (dia ni kat semua tag ader..) of course students aku memen & Kay-e, Ven & Ain aku nampak sekali...diaorg2 ni la yg aku buleh harap utk memeriahkan karpet aku tu. Yg lain aku nampak cuma Orange dan sorang dua yg aku x kenai...


Apa2 pun tq ker semua dan selamat berposer...

13 October 2005

Motivation + dreams

Masa aku habis SRP aku terpilih untuk melawat Kuala Lumpur ..dari sekolah aku cuma aku 3 orang (aku,Madi kadet (Norasmadi Yaakob) & Tijae (Intizam Ibrahim) ) terpilih untuk bersama 120 pelajar dari seluruh Kelantan untuk melawat KL selama 4 hari. Sebab apa aku terpilih aku pun tak tahu tapi yang aku ingat aku betul2 excited dan tak sabar2 nak ikut rombongan tu. Cuma tarikh yang dipilih iaitu 23/11/1986 sama dengan hari perkahwinan Kak Zu aku ...puas mek aku larang aku pegi coz tak elok kenduri kakak aku tapi aku tak der. Aku macam biasa la jenis degil..kalau aku kata nak aku nak la, lagipun ni first time aku nak kenal KL. So sampai ke hari nak pegi semua sibuk siapkan kenduri kakak aku tapi aku plak sibuk packing baju nak ke KL. Masa tu tengah musim tengkujuh dan baju aku plak tak kering ..terpaksa aku redah hujan pegi dobi baju aku. Sorang pun tak nak tolong aku packing barang..ye la..dah aku yang degil nak pegi jugak. Aku last2 pegi jugak dan tu la first time aku naik bas jalan jauh. Lawatan tu anjuran Jabatan Pendidikan Kelantan so makan minum kat KL memang terjagala ..lunch org tu belanja ..dinner kejap menteri tu belanja sampai Ku Li pun sempat belanja kitaorang lunch kat Central Market.
Aku sempat jugak melawat Tugu Negara (ha..ha.. tu la first & last aku tengok tugu negara..), tengok student ternak lembu kat UPM (he..he.. sori kekawan UPM coz tu la persepsi aku bila dibawa melawat ladang lembu kat UPM), PWTC, Mimaland (sekarang budak2 kenal lagi tak Mimaland ni??). Aku menginap di Asrama Tun Dr Ismail , Kg.Pandan so on the way setiap kali keluar dari asrama tu aku akan lalu Jalan Tun Razak dan bila nampak Bangunan Tabung Haji aku cukup kagum dan berangan satu hari aku akan keje kat KL dalam bangunan tinggi cam ni. Angan2 aku tu kira lebih kurang dah tercapai la cuma lari sikit coz aku sekrg mengajar Taekwondo kat Tgt 40 Menara PNB kat sebelah Tagung Haji..(Ralat : Tabung Haji..typo error ..credit to Sempoii..) (lebih tinggi dari Tabung Haji woii..).
Entah la..aku sebenarnya tak nampak tujuan sebenar aku dibawa melawat KL hari tu cuma bila aku kenangkan balik ...lawatan ke KL tu sedikit sebanyak telah mempelbagaikan dreams aku tu ..kalau selama ni angan2 aku cuma berkisar (ceikkk .."berkisar" ..ayat gomen..) kat KB dan sekolah asrama, balik dari KL angan2 aku dah advance sikit la ader warna-warni sikit dengan bangunan tinggi dan mcm2 lagila.
Masa aku mula2 masuk kelas 4K3 kat SMT la aku terjumper balik member satu rombongan aku ke KL ni iaitu Yazid ...pas tu jadi member rapat Taekwondo aku masa kat SMT.
Masa lepas SPM aku sempat keje kat kedai ngecat keta Pak Cu kat Bunut Payong, Jalan Kuala Krai (aku dah ceriter dah dulu..) dan satu hari tu masa aku tengah berpeluh gosok keta tetiba ader satu bas berhenti betul2 kat tepi aku..aku jeling kat dalam bas..semua mata2 kat dalam bas tu tengah tengok aku ..siap gelak2 pun ader. Yang aku terasa motivate sangat sebab kat badan bas tu tertulis Universiti Malaya ...laa budak U rupanyer ..patutpun pandang aku semacam..aku pun buat dono jer la ...dalam hati aku "elehhh..ingat ko sorang ke yang dapat naik bas kampus cam tu..nanti la kalau aku dpt masuk u nanti?".
Alhamdullillah 2 bulan lepas tu aku dapat tawaran ke UTM Skudai ..dan cita2 aku nak naik bas kampus ni tercapai masa aku di bawa ke blok aku dari dewan serbaguna Kg Merbau.
Lepas dapat merasa naik bas kampus ni ader satu lagi bas yang entah macamana aku rasa macam teruja nak naik sangat ...iaitu bas kilang!!.. he..he..mungkin sebab kalau bas kilang tu biasanyer bawak pompuan ramai kot?. Ntahla..mungkin 6 sense aku kuat kot coz masa aku tgh study lagi aku termotivated tengok bas kilang ..aku rasa cam seronok jer keje kilang .... Cita2 aku nak keje kilang tercapai lepas aku grad tahun 1996 dan first time aku dapat naik bas kilang masa aku pegi lawan bowling masa SONY Sports Festival...

12 October 2005

TOM YUM GOONG-Review 2

Fighting Technique?


Ada beberapa pembaharuan yang aku nampak Prachya & Panna cuba tonjolkan dalam filem. Salah satunya ialah penglibatan X-Games fighter (masa Kham lawan dalam gudang) , Muay Thai lawan Capoeira – Wushu dan K-1 fighter dan yang paling aku admire sekali ialah 4 minit Iong shot shooting.


4 minute longshot shooting


Teknik long shot ni dah lama dah orang pakai dalam pilem tapi untuk adegan fight aku rasa ni first time kot?. Adegan fight ni korang boleh tengok masa si Kham ke restoran TYG untuk cari Johnny . Si Kham kena fight dengan lebih 50 orang dari tgkt 1 sampai la kat tgkt 4. Longshot shooting ni memang rumit coz tak boleh “CUT” so tak buleh ader kesilapan langsung masa shoot tu kalau tak kena ulang balik dari awal. Kameramen dan semua krew pulak nak kena ikut sekali si Jaa ni. Tu sebab korang akan nampak apsal kamera ni kejap shoot dari jauh kejap dekat dan macam gambar tu dirakam masa tengah berlari. Korang bayangkan la si Jaa ni kena hafal semua step bila nak pusing bila nak terjun dan semua movement untuk fighting tu dan kena jaga timming pas tu nak kena bergerak dari bawah sampai ke atas. Aku yang biasa buat demo ni pun kekadang untuk scene fight 30 second pun buleh lupa skrip tapi kalau lupa aku belasah jer aper2 org bukanyer tahu aper yg kita patut buat. Benda yang sama aku perasan masa secene ni...kekadang teknik yg Jaa buat nampak pelik sikit..mungkin si Jaa ni nak buat lain tapi spontan jadi teknik lain masa shoot.
Adegan ni akhirnya dapat diselesaikan dengan 5 shot.


X-Games fight


Masa Jaa lawan X-games fighter dia banyak pakai skil jimnastik dia coz geng2 X-games tu pakai skate & bike so grabbing technique tak byk buleh buat lagipun aku tengok si Jaa ni asyik dok melompat jer. Aku teringatkan filem Jackie Chan bila tengok adegan ni coz banyak pakai teknik Jackie Chan.


Scene fight antara Kham dan Capoiera Fighter (lakonan Lateef Crowder) ni antara yang aku paling suka. Tapi aku rasa kalau dia lawan kat tempat lapang lagi cantik kot coz aku dok terganggu dengan air dan api tu so tak boleh fokus kat kicking technique masa dia lawan. Yang korang tak boleh miss masa si Kham throw jumping reverse hooking dan turning kick ...kalau yang biasa dengan kick dalam Taekwondo (martial lain pun ader jugak..) korang tau la betapa susah nyer nak buat 180º Jumping reverse hooking kick tapi mama’ ni boleh buat 360º dan 450º reverse turning kick!!.

Masa Kham lawan Jon Foo (Wu-Shu expert) pulak aku tak teruja sangat coz lawan pedang ni dah biasa dah. Cuma kalau korang perasan masa Kham pegang dua pemukul gong tu dia buat cross kat air ..tu macam movement Krabi Krabong jer.


Muay Koshasan


Teknik Muay Koshasan ni banyak Jaa pakai masa fight dengan bodyguard Madame Rose kat kuil. Kalau korang perasan ader 2 version fighting yang Jaa tunjukkan iaitu satu version lembut (masa dia lawan ramai2 kat Restoran) dan version ganas (selepas dia kena tikam masa dia nampak rangka Por Yai). Teknik dia terus bertukar jadi teknik permatahan dan killer teknik (aderla beberapa teknik tu nampak cantik coz by the fotography technique). Bagi yang biasa dengan self-defense technique, korang akan nampak teknik yg dia pakai memang praktikal untuk self-defense kecuali ader 2-3 teknik ala2 Hap Ki Do (leg lock).. tu yg flexible jer boleh buat. Tapi aku terkilan tengok teknik aku (mcm ajer teknik yg aku develop la..) ader pakai jugak kat dalam tu ha..ha.. mesti ader yg gelak bila aku kater si Jaa pakai teknik aku . Bagi aku setiap instructor kena ader trademark dan trade mark aku ialah teknik hand lock + choke yang aku develop 2-3 tahun lepas dan entah mcmn buleh samer dgn teknik Muay Koshasan ni aku pun tak tahu ..claim aku punya kan kata aku perasan pulak .
Aku terkilan bukan aper ..lepas ni kan kalu aku buat teknik tu nanti org cakap .. "alaaa ..tu teknik TYG tu..”. Teknik leg lock pulak memang sebijik macam Tiger Lock dalam Hap Ki Do (aku sempat belajar sikit jer dari Master Mounir Ghrawi). Aku malas la nak sebut ader teknik Taekwondo dalam filem tu nanti orang kata alaa teknik Silat Cekak pun ader la..

Tapi ni la petikan interview dengan Johnny Nguyen ....nampak tu ..dia mention Taekwondo aper?....


"When you get into a fight scene with Tony, what technique do you use? "

"We use Wu Shu and a little bit of Tae Kwan Do, Aikido mix together".


Klimaks cerita ni ialah masa Kham lawan K-1 fighter Nathan Jones (AWA & UPW wrestler dan kalau korang perasan yang lawan dengan Brad Pitt dalam filem Troy”). Aku malas nak komen cara fight Madame Rose (lakonan Jin Xing ) cuma sepatutnya Prachya gunakan la kelebihan flexibility Jin Xing untuk choreografer fight yang lebih cantik sikit.


CAST & CREW


Pengarah


Prachya Pinkaew – lahir pada 2nd September 1962. Dia ni asalnyer lulusan Architecture dari Nakornratsima Technology College..grad tahun 1985. 1985 ~ 1989 aku tak sure dia buat apa coz masa tu aku tengah sekolah kat Sekolah Menengah Sultan Ismail, Kota Bharu. Tapi dalam tahun 1990 dia start keje kat Pack Shot Entertainment sebagai Pengarah Kreatif. Tapi Prachya ni lebih berminat ke pengarahan video muzik dan telah beberapa kali menang anugerah Best Music Video di Golden Television Awards di Thailand.

1992-Jadi pengarah untuk filem pertama beliau iaitu “The Magic Shoes”.1994-filem ke-2 beliau Romantic Blues.1998-Prachya tubuhkan Baa-Ram-Ewe (syarikat produksi filem).Selain daripada 2 filem ni, Prachya telah menghasilkan berbagai genre filem pendek & dokumentari dari cerita vampire, “Body Jumper” (2001), lawak komedi “Heaven 7” (2002) seram “999-9999” (2002) dan “The Unborn” sampaila ke filem muzikal “Hoedown Showdown” (2002). Filem “999-9999” ni telah bertanding dalam Puchon Fantastic Film Festival 2003. Filem lain ialah “Sayew” (menang Honorable Mention Award di Seattle International Film Festival (2003) dan drama artistik “Fake” (bertanding untuk Dragons & Tiger Award di Vancouver International Film Festival).


Pelakon Utama
Tony Jaa-lahir pada 5hb Feb 1976 di SURIN, Thailand. Nama dalam IC Panom Yeerum. Umur 15 tahun mula tinggal dengan pelakon dan pengarah filem aksi Panna Ritthikrai (Tony mula minat dgn Panna selepas menonton filem Kerd Ma Lui a.k.a Born To Fight) dan dia dah mintak nak tinggal dengan Panna masa umur dia 13 tahun lagi tapi Panna tak bagi coz muda sangat. Masa umur Jaa 21 tahun Jaa menyambung pelajaran di University of Mahamarakam (Maha Sarakhma Physical Education College kira2 400km dari Bangkok).
Kat kolej ni la Jaa telah berpeluang untuk belajar seni lain seperti Taekwondo,Swordplay,Krabi Krabong,Aikido dan gimnastik. Masa belajar ni setiap minggu Jaa akan belajar seni lakonan dengan Panna di Khon Kaen. Panna ni kira Jaa punyer god father/master la.
Tony Jaa start karier dia dalam lakonan sebagai stunt double untuk filem “Mortal Combat 2 Annihilation(1997) masa tu dia jadi double utk Liu Kang (Robin Shou) dan Lord Raiden (Jame Remon).
2003-Mula bergabung dengan Prachya dan Panna Ritthikrai untuk menghasilkan Ong-Bak.
2004-Membintangi “The Body Guard” , dia pakai nama dia Panom Yeerum
2005-TYG
2006-Sword


Pengarah Martial Art & Stunt Choreographer


Panna Ritthikrai – kalau sesaper pernah tengok Born To Fight, Panna la yang jadi pelakon,pengarah, penulis dan penerbit filem tu. Selama 30 tahun dalam industri ni, Panna dah mengarahkan 13 buah filem kebanyakkan nyer filem aksi. Ong-Bak ialah idea Panna untuk menunjukkan adegan aksi yang lebih “giler” dan mencabar. Antara filem2 dia (satu pun aku x pernah tengok..he..he..) ialah “Ching Wing Luy” (1986), “Pluk Man Khoen Maa Khan” (1987), “Phech Luy Phloeng” (1987), “Loa Taa Khiw” (1989), “Ph....ishhh banyak eh aku nak mention ..korang bukannyer paham pun tajuk tu..


Pelakon lain

Petchthai Wongkamlao (Sarjan Mark @ Mom Jokmok) – dia ni sebenarnya pelakon komedi terkenal di Thailand. Dia siap ader siri komedi dia sendiri. Kalau korang perasan Petchai la yang jadi member Ting dalam filem Ong-Bak.Antara filem dia ialah “Mer Burn Lok Prajun”. Filem komedi terakhir sebelum dia berlakon dalam Ong-bak.. Filem ke-2 Tony Jaa iaitu "The Bodyguard" ialah filem arahan pertama beliau.

Bongkuch Kongmalai a.k.a Tuk (Pla) – Dia ni masa umur dia 15 tahun dah jadi pelakon utama dah dalam filem “Bangrachan”. Kira antara pelakon top Thailand masa ni la. Selain dari filem TYG.. filem lain Tuk ialah X-Men, Hit Man File, The Eye 10.


Johnny Nguyen (Johnny) – Aku baca interview dia pasal TYG ni ..ader unsur2 riak jugak kat mama’ ni. Johnny orang Vietnam tapi tinggal di LA. Dia start dengan Wushu kemudian Kung-Fu dan Aikido. Dia selalu jadi stunt double utk filem2 aksi macam "Mortal Combat", "Buffy The Vampire Slayer" dan yg terbaru utk filem "Spiderman 2".
Nanthan Jones (TK) - Berumur 36 tahun, dia ni pernah mewakili Australia dalam "The Strongest Man in the World". Mula2 muncul dalam filem Jackie Chan : First Strike (1997).
David Asavanond (Rick) - Partner Sarjan Mark, dia ni sebenarnya anak buah pelakon terkenal Thailand Amara Asavanond. Kat Thailand lebih dikenali sebagai DJ, Pengacara TV.



Jon Foo (Wu Shu fighter) - Juga sorang stuntman, expert dalam Wushu dan pertunjukan akrobatik.

10 October 2005

TOM YUM GOONG-Review

Image hosted by Photobucket.com
“Din..”
"ehmmmm..."
"Ni gambar Tom Yam eh Din?"
“Yea la..”
"Din.."
"Yea..aper dia...?"

“Apsal ko letak gambar Tom yam ni ?”
“Apsal pulak?”
“Lapar aku ...ni bulan pose ni tak baik ko letak gambar makan mcm ni..kurus poser aku..”
“Din”
“YAAA!!! ..boleh tak ko jgn kacau aku.. dah dua minggu dah tak upload2 lagi citer ni tau tak?”
“Apa kaitannyer Tom yam dengan citer ko ni?..”
“Isshh budak ni!!..Aku punya pasal la nak letak gambar tomyam ker gambar karipap ker gambar cengkodok mak tiri ko ker ...ni citer aku ni blog aku..dah pegi buat keje ko”

Tom Yum Goong (gambar..) ni kalau saper yg kaki tom yam mesti kenal punya. Aku pernah makan sekali masa kat Songkhla (err..ke Haadyai eh.. aku pun dah tak ingat ). Memang selain dari Green Curry , Tom Yum Goong ni kira mcm ikon la utk masakan Thai. Kalau korang tak percaya bukak la mana2 web regarding Thai cousine mesti ader cerita pasal Tom Yum Goong ni. Tak kan la aku nak cerita detail pasal tom yam ni plak ..blog aku ni bukanyer blog masakan”. Ikut kater Prachya (..aku dok sebut2 Prachya ni korang kenal ke saper dier ni?...dia la Pengarah & empunya Syarikat Baa-Ram-Ewe..penerbit untuk kedua2 filem Ong-Bak & TYG ni..buat penat jer aku citer kalau korang tak kenal..ceikk) kenapa dia pilih nama TOM YUM GOONG ialah bersempena dengan nama tomyam ni la..dia nak tunjuk filem ni ader macam2 perencah kat dlm nyer..ader mcm2 rasa (bahasa org kg aku .. to make it Hot & Spicy as tom yam..) bila kiter menontonnyer . Actually ader tiga benda yang sinonim dengan Thai ni..iaitu Muay Thai, Gajah & Tom yam . Ke-tiga2 unsur ni la yang Prachya gabungkan untuk menunjukkan “noble tradition & culture of Thailand”.

“Nah ni ko mesti suka ni..” ...pagi2 lagi sampai jer kat opis Defi tetiba hulurkan CD kat aku
“Ni citer aper ni?..”Bukit” lagi ker?..ishh x nak la aku...." ...
Bukak2 jer aku tengok tajuk VCD tu "TOM YUM GOONG" ..laa ni citer Ong Bak 2 ni!. Aku dah dengar pasal sekuel ni nak keluar dari bulan lepas. Aku memang admire giler kat si Tony Jaa ni lepas tengok Ong-Bak tahun lepas. Orang rumah aku suruh aku buat review untuk Ong-Bak tahun lepas tapi lepas siap review tu aku tak tahu nak publish kat maner...aku baru sedar yang aku belum ader blog lagi masa tu..iskkk..sedih..pas tu tak der saper nak tumpangkan blog diaorng untuk aku publishkan review tu. So sekarang ni aku dah ada blog so aku nak publish giler2 review ni.

Review aku ni lebih kepada informasi dan berdasarkan pengalaman dan pemerhatian aku dalam martial art dan bukan sebagai penggiat seni hiburan tanahair yg mcm dlm Metro plak...so tak wajib betul harus salah...aku campur sikit2 la dengan research yg aku buat. So kalau ada fakta yang korang rasa bercanggah bagitahu la aku supaya tak terus terpesong jauh. Aku akan review jalan ceriter dia kemudian..mungkin dalam 2-3 entry lagi coz aku nak fokus kan kepada informasi tentang filem & tenaga kerja nyer dulu.
BACKGROUND
Aku akan start dari background Tom Yum Goong ni dulu. Sebelum tu aku nak betulkan fakta sikit ..aku silap tadi...citer Tom Yum Goong ni bukannyer sekuel Ong-Bak , tak der kena mengena dengan Ong-Bak. Selepas sukses giler dengan filem Ong-Bak (2003)-filem ke-3 Prachya Pinkaew , beliau telah dapat sponsor giler2 (termasukla dari kerajaan Thai sendiri) untuk menghasilkan filem yang lebih hebat dari Ong Bak..dan selepas membuat kajian selama 2 tahun maka terhasil la Tom Yum Goong (penat aku nak taip nama penuh...so aku akan taip TYG jer lepas ni..) ... kira filem ke-4 Prachya la.
Actually citer ni dah released pada 30 November 2004 lagi kat Thailand tapi baru sampai kat area aku dalam bulan lepas..tu pun versi VCD haprak (..kepala org berselirat masa tgh fight..dgn gelap pekat gambarnyer dan sistem audio jgn cakap la)..aku tengah tunggu versi DVD tapi susah plak nak dapat.

Filem ke-2 Termahal
Korang pernah tengok filem “SURIYOTHAI” tak? ..aku pun tak pernah. Kalau ikut rekod ni filem ke-2 termahal pernah dihasilkan di Thailand selepas filem “SURIYOTHAI” dengan bajet 300 juta Baht! (kira2 RM30 juta la). Bajet utk filem ni dapat sebegini besar ialah disebabkan oleh kejayaan Ong Bak jugak la...berebut2 orang nak jadi sponsor utk filem TYG ni (korang akan nampak sampaikan kementerian pelancongan Thai pun jadi sponsor utk trailer filem ni..he..he..). Filem ni 80% berlatar belakangkan dan difilemkan di Australia dan memakan masa 2 tahun dan kalau tak silap lebih dari 600 roll filem untuk disiapkan (betul ker?..ntahla..aku x pegi kira pun).
Ong Bak vs TYG
Aku nak sentuh sikit persamaan antara Ong-Bak dgn Tom Yum Goong ni , yang paling ketara ialah konsep mempertahankan warisan budaya Thailand.. Kalau dalam Ong-Bak ceritanyer berkisar pasal budak kampung “Ting” yang nak cari kepala patung Buddha (Ong-Bak) yang kena curi (dalam masyarakat Thai pantang datuk nenek diaorang patung Buddha diaorang dipermain-main kan)...konsep yang sama digunakan cuma kali ni Prachya gunakan pula isu gajah iaitu simbol haiwan kebanggaan Thai. Kali ni dia nak tunjuk kan betapa hormatnyer masyarakat dan kerajaan Thai terhadap gajah ni dan sekaligus dia nak menidak kan dakwaan orang luar yang tuduh Thailand menganiaya gajah.
Filem ini juga hasil dari team yg sama iaitu gabungan Tony Jaa (hero), Prachya Pinkaew (pengarah) dan Panna Ritthikrai (pengarah aksi & stunt) selain daripada Natawut Kittikun (Pengarah Fotografi) dan Akhadet Kaewchote @ Ukkadej Kaewkot (Art Director). Selain daripada itu TYG juga masih lagi menonjolkan kehebatan Muay Thai dalam mengalahkan seni mempertahankan diri asing dan konsep "No Sling, No Stunt" yang diaorang dah start sejak dari filem Born To Fight (1986-Panna Ritthikrai ) lagi.

Perbezaan-Kalau dalam Ong Bak Tony Jaa fight pakai seni Muay Thai yang dipanggil “Nine Body Weapon” iaitu seni lama masyarakat Thai ..kira cam klasik Muay Thai la...(.. aku lagi suka seni ni dari Muay Thai moden). Tapi dalam TYG, Phanna (gambar) terapkan pulak seni mempertahankan diri yang dipanggil “Muay Chang Tumlai Roang" atau Muay Koshasan ...kalau dalam bahasa Jawanyer lebih kurang macam "Seni Penghancur Gajah" la. Seni mempertahankan diri kuno ni dipakai oleh " Jaturongkabaht" (Pahlawan Raja yang akan berdiri di tepi 4 kaki gajah yang bawak raja-kira mcm benteng terakhir la kalau gajah ni nak di jatuhkan). Cuma pahlawan ni biasanya akan bawak 2 pedang besar tapi dalam TYG aksi pedang ni tak pulak ditunjukkan (cuma sekali aje masa Kham pegang 2 tulang gajah dia buat movement mirip seni pedang ni) mungkin diaorang simpan untuk next filem kot...aku dengar akan ader filem aksi Tony Jaa lagi lepas ni ...tajuk filem tu SWORD..biler kuar aku tak tahu ..nanti aku tanya Prachya.
Muay Koshasan ni antara seni mempertahankan diri yang paling praktikal pernah aku tengok tapi aku tak berani nak komen lebih coz aku tak pernah belajar personally dari guru seni ni cuma aper yang aku baca dan observe, seni ni banyak pakai teknik grabbing,pressing,hurling dan breaking (tak reti aku nak sebut teknik ni dalam BM..). Aku dengar si Tony Jaa ni habiskan masa 2 tahun berguru dengan macam2 guru kat Thailand untuk dapatkan teknik ni. Paling ketara sekali keeffectivean (is it the right word?..) teknik ni korang boleh tengok masa Kham lawan bodyguard2 Madame Rose kat kuil.

....sambung ke next entry..




08 October 2005

Poor man-extended

Aku ke opis kejap pagi ni nak submit weekly report utk minggu ni. Sampai2 aku tengok opis aku dah meriah..bos pun dah ader tengah discuss dgn bebudak Stamping (isshh rajin plak bos dtg keje hari2 munggu ni..). Aku malas nak campur coz aku plan nak spend dlm 2 jam jer kat opis ni. Bukak balik repot aku tengok dah tinggal 5% jer lagi nak abis .. actually sajer je x nak abiskan semalam. Tinggal bahagian quality jer lagi. Habis 10minit jugak aku dok belasah operator & leader aku tu..giler ker nak bagi reason LUPA sebab tak buat destructive test!.. pantang aku dlm meeting kalau bagi reason "saya lupa la encik".. bak kat MD aku .. "We are not in the bussiness of making mistake!" ..ayat standard aku akan dapat kalau tersebut perkataan "tersilap".."terlupa" ..dan yg sewaktu dengannyer la. Dalam 20minit report pun siap so aku pun bagila ke clerk aku dan cc soft copy ke bos. Jam baru 9.50pagi..aku ader satu jam lebih lagi before ke MINC Consultant. Sempat la aku refine dan reupload TYG punya entry yang aku recall balik semalam coz arrangement nyer jadi tunggang langgang bila aku upload.
Shahbumi Sdn Bhd
Aku ader appointment dgn Pn Aishah (Bos MINC Consultant-company secretary aku) ..Shahbumi Sdn Bhd. Actually ader problem sikit dgn Annual return 2004 & 2005 & annual fees pun ader yg outstanding.. pening aku..bussiness tak masyuk lagi (ader la 2-3 transaction ..) tapi every year aku kena bayar dekat rm1200 ke company secretary. Nak close company sayang ..nak buat sendiri x reti aku nak submit Annual Return & Akaun statement ni ..so nak tak nak aku kena bergantung ke company secretary aku. Masa Shahbumi bawah bapak mertua aku dia tak pernah miss annual fees (dia masyuk banyak..) tapi sejak aku tak over ..dah dekat dua tahun sangkut..ader jugak ler aku bayar sekali dua dulu masa mula2 tak over.Law bawah Akta Syarikat sekarang dah tak macam dulu..kalau dulu sesapaer pun buleh bukak Sdn Bhd dan biar gitu jer..sekarang ni action dari ROC & ROB dah macam LHDN ..tak submit Annual Return kena fine RM500/year, tak submit akaun kena lagi RM200/year. Pas tu bukan setakat directornyer kena blackist silap2 boleh bawak ke court. Kerajaan x nak ader sleeping company ..buat nyemak ROC punyer file jer.
Sempatla aku ubah postal address Shahbumi..giler ..selama ni dier pakai alamat tempat keje aku..patutla lama aku x receive surat dari MINC..ntah2 dah berlonggok dlm personal file aku kot?. Lepas discus dgn Pn.Aishah aku pun commit la nak settlekan 2004 punya annual return dulu before kena black list. Macamana aku nak settle..ha..ha.. aku pun x tahu.
Motivation
Aper yang memotivate kan aku utk terus kan dengan Shahbumi ni?.. Aaaa korang pegi belek balik entry aku pasal "personality by month" & "Poor man".. Shahbumi ni salah satu dreams aku dan nothing can prevent me from pursuing my dreams..determined! Biar miskin janji berdreams..daripada miskin tak der dreams langsung ...tapi baik kaya tak berdreams daripada miskin dan berdreams...ishkk..ishkk..

06 October 2005

Poor man

"The Poor Man is not he who is without a cent but he who is without a dream"

...pagi ni tetiba quote dari Harry Kemp ni datang kat kepala aku (kalau kat kg aku org kg aku cakap ..come across my mind ) . So aku ni tak termasuk dalam golongan Poor la coz kalau pasal dream memang aku punyer expertise tu..
Aku start berdream ni masa aku sekolah rendah lagi. Berdream aku ni sampai ke aku dok bayangkan kalau masa belajar nanti mcmn..aku kalau dah keje mcmn ..pakai keta apa....dan mcm2 lagi la. Masa aku dalam form 1-2 aku suka imagine hidup aku dalam 10-20 tahun akan datang (masa tu aku 13-14 thn so aku dah imaginekan hidup aku masa aku umur sekrg ni la..) . Tu yang sampai kena sergah dgn bapak aku pasal kekadang tengah aku berkhayal tu dia dok panggil aku tapi aku x dengar. Aku sampai kekadang bayangkan aku terrer boleh terbang..boleh ghaib.. tapi tu dah kira mengarut la. Yg aku nak ceriter ni pasal positive imagination yang kita boleh jadikan VISION kiter. Yg selalu aku dok imaginekan bila kalau aku masuk sekolah asrama...masuk u..belajar dan ader awek..masa kat u pulak aku siap bayangkan aku menyewa kat rumah setinggan dan tuan rumah tu ader awek lak..he..he..
Dan percaya atau tak memang sebahagian cerita yg aku imagine tu dah pun aku alami mcm cerita aku dlm entry UTM KL ..bezanyer awek tu anak jiran aku dan awek aku masa tu ialah student Ko-ku aku..he..he..
Masa aku start join Taekwon-do aku dah pun list down kan sampai ke level mana aku nak pegi. Dan bila kat SMT aku berpeluang join motivasi dan start tahu pasal goal setting dan aku pun modified la dream aku tu dgn setkan la bila aku nak achieve benda tu.
Aku refine lagi dream aku dalam Taekwon-do masa aku tahun 1 kat UTM. Aku setkan aku kan achieve Black Belt tahun 1990, 2nd Dan 1993, 3rd Dan 1997 ,4th Dan 2001 dan 5th Dan 2006. Dan aku nak ader akademi sendiri before aku 35 thn. Alhamdullillah aku achieve semua tu cuma kat 4th Dan tu aku terlewat sikit dan 5th Dan belum lagi la.
Satu lagi aku setkan karier aku mcm ni..aku nak gain Senior Engineer post before aku 30thn ...dan aku nak gain managerial level before 35 thn.Nak ader company sendiri before 40. Nak ader keta lepas setahun keje dan nak kahwin lepas 2 tahun keje. Result dia..yg level keje x yah nak bagitahu la nanti kater berlagak plak tapi bab beli keta ..aku beli 1st keta aku (Tiara ..ha..ha..) bulan Nov 1996 lepas 6 bulan aku keje dan aku kahwin bulan Nov 1997 ..lepas 1.5 tahun aku keje. Kira within time frame yg aku buat la. Company sendiri pulak...nak dijadikan ceriter.. 2 tahun lepas aku "terbeli" syarikat ocnstruction Shahbumi Sdn Bhd dari bapak mertua aku ..dia nak jual coz nak fokus ke benda lain plak. So impian aku nak ader company sendiri tercapai jugak masa aku 32thn. Dan yg tak pernah aku impikan ..jadi MD masa umur 32thn ..he..he.. (alaa kalau korang ader rm64 buat modal register enterprise company pun buleh jadi MD jugak..he..he..). Tapi company aku ni tak mengganggu keje aku skrg la cuma aku tak fokus kan ke bisnes lagi..nanti la bila aku ready nanti aku pulun la abis2.
Bila aku join MLM (aku pernah join Amway,Genesis,Amway lagi sekali dan beberapa MLM lagi la) lagi banyak aku didedahkan dengan Vision dan ceriter2 indah ni (korang tau la..MLM ..dier punyer motivation story memang mengalahkan buku Chicken Soup Of The Day..). Tapi aku tertarik dengan satu story masa aku join Network 21 dulu.
"Ader sorang budak kat sekolah rendah di kawasan ladang kat US nun... masa dalam kelas lukisan tu cikgu kelas tu suruh murid2 lukis rumah impian masing2. So bebudak tu pun lukis la rumah idaman masing2. Lepas siap lukis tu cikgu tu pun suruh la semua murid tunjuk kan lukisan rumah masing2. Maka masing2 pun dengan bangganyer tunjuk kan lah rumah yg diaorang lukis..ader rumah banglo..rumah teres..rumah setinggan pun ader. Tapi bila cikgu tu tengok rumah yang budak sorang ni lukis dia pun terus marah ...korang nak tau aper yg budak tu lukis?.. Budak tu lukis sebuah "Ranch" (alaaa ..rumah ladang besar yg artis2 Hollywod suka beli tu..) mewah siap dengan kolam renang besar dan kawasan ternak kuda dan ladang yang luas.
Cikgu tu aper lagi angin la.."Saya suruh lukis rumah impian awak.." Budak tu pun jawab "Ni la rumah impian saya cikgu.." . Cikgu tu lagi la angin.."Awak rasa awak boleh dapat ke rumah ni! saya suruh awak lukis rumah yang logik untuk awak miliki " .
"Ini la rumah yang saya akan miliki cikgu!" ..dengan konfidennyer budak tu cakap.
Aku tak tahu la aper ceriter seterusnyer tapi 20 tahun kemudian sekolah tu dijemput ke satu jamuan kat satu rumah besar di pinggir bandar. So cikgu tadi (still lagi mengajar kat sekolah tu..) pun bawakla murid2 dia ke rumah tersebut. sampai jer kat dalam rumah (atau ranch house) tu cikgu tu terperasan satu lukisan rumah kat dinding utama rumah tsb. Lukisan ni sama macam yang pernah dia marah dulu. Tengah cikgu tu dok tilik lukisan tsb cikgu tu disapa oleh tuan rumah tsb . "Cikgu ingat saya lagi tak?" ..."Ntah la tapi muka cam kenal.."..cikgu tu jawab.
"Ni la lukisan saya yang cikgu marah dulu"... tuan rumah tu jawab dan dia sambung lagi "..Saya nak ucapkan terimakasih kat cikgu " . "Apasal pulak nak ucapkan terimakasih kat saya?"..cikgu tu masih tak paham. "Sebab cikgu marah saya masa dalam kelas tu la saya berazam nak buktikan kat cikgu dan kawan2 yang gelakkan saya hari tu yang saya akan dapat rumah tu..dan hari ni memang impian saya dah tercapai..". Rupa2nya sejak hari tu budaka tu jadikan lukisan tu sebagai motivasi dia untuk berjaya dan aper yang dier ada hari ni sebijik macam dalam gambar tu.
Waaaa.. panjang dah ni aku nak break dulu..sambung kedian..

05 October 2005

Syamil

Image hosted by Photobucket.com


Anak teruna aku sorang ni entah apsal susah sikit nak ikut macam kakak dia (ikut perangai mama dia kot..susah nak turun training..). Cuma dia pantang nampak aku pakai uniform mesti .... "bah nak kut.." . Masuk bulan ni Syamil dah 3thn 5 bulan , kalau mcm Syira dulu umur baya ni dah boleh buat Sat-ju Jiru-gi dah..tapi Syamil mi lain sikit, memang la dia rajin ikut aku pegi training tapi setiap kali kelas dia cuma boleh bertahan dalam dojang tu 10minit jer lepas tu mula la dia buat hal sendiri. Kalau kat SP mula la dia main buai kat taman tempat bebudak training.
Yang dia paling suka buat ialah menyakat kakak dia training...dok himpit kakak dia sampai kakak dia nak buat kicking pun tak boleh. Syira pulak bila training memang dia fokus...tapi kalau adik dia dok asyik kacau dia ..dia pun mulala bising. Sampai sekarang ni (dah 2 minggu) aku tak bawak lagi Syamil pegi training, aku nak bagi kakak dia fokus sikit dan sambil2 Syamil temankan mama dia kat rumah.

Image hosted by Photobucket.com
Favourite Syamil ialah pegi jalan...tang ni dia ikut aku & mama dia, kitaorg memang suka jalan. Pantang bangun tido nampak aku pakai baju OK sikit dia pun mula la "bah nak elan.." ... (Aku pun tak tahu sampai bila nak hilang pelat dia ni). Tapi nak cari masa aku free yang susah tu. Kalau hari biasa aku memang balik keje terus pegi kelas. Weekend cuma ada hari Ahad jer. So aku & Iena kena tunggu peluang company trip ker..family day ker untuk bawak bebudak ni jalan.

Image hosted by Photobucket.com
(Ni la muka Syamil kalau dapat pegi jalan..)

Image hosted by Photobucket.com
Aku pun dah lupa dah bila gambar ni diambik coz masa tu gambar kaler pung tak der lagi...ingat aku masa ni aku kecik lagi kot he..he..
Tapi aku buleh agak la dialog dia ..

"apala nak jadi dgn ko ni Syamil..cakap pun tak serupa org ..jalan pun asyik nak pakai lutut jer ...training Taekwondo bila ntah boleh ikut...."
"alaaa ..mama relaxs la..tak puas lagi nak baring ni...jalan awal pun bukannyer dapat gi sekolah pun...K.Syira pun baru white belt..sempat lagi Amil kejar dia.." ...


Syamil Little Friend
Masa aku mula2 pindah ke rumah aku kat Bukit Subang (March '05) , aku selalu ternampak Syamil main cek-ku cak dan gelak sorang2 kat tgkt bawah rumah aku. Mula2 aku ingatkan dia tengah main dengan kakak dia tapi bila aku naik atas aku tengok Syira tengah tengok TV "..aik..Syamil tengah main dengan saper lak tu?" ..aku mula cuak. Tempat favourite Syamil main ialah depan almari nyatoh betul2 depan main door aku. Ishh.. kekadang meremang jugak aku bila dok sorang2 kat bawah tu.

Kalau dulu masa kecik Syira selalu jugak nampak "kekawan" dia ni. Ada sekali tu masa Syira umur 2 tahun, aku tengah drive balik KB dan masa tu baru lepas Maghrib so dah remang2 senja org kater dan kebetulan aku baru sampai ke Jalan Merapoh Gua Musang ...dah nak masuk Gua Musang dah .
Masa lalu jalan tu tetiba Syira cakap
"mama dia..abah dia..adik dia..abang dia..." sambil jari dia menunjuk ke gua di tengah hutan tepi jalan tu...
"issh Syira apa ni!? " ..mama dia dah tak senang duduk dah.
"...alaa bebudak mesti macam2 yg diaorang nampak .." aku try nak cover ...tapi dalam diam2 aku naik kan jugak cermin tingkap aku...he..he..
Bagi yang biasa lalu jalan tu korang akan nampak banyak gua batu kapur kat tepi jalan on the way ke Gua Musang dari Merapoh.
Kes terbaru masa kitaorang ke Branded Sale depan Terminal 3 Subang...minggu lepas. Aku kesana lepas amik bebudak dari rumah mak mertua aku so dah pukul 8.30mlm dah masa tu. Aku park keta aku kat hujung parking area utk sales tu..agak ke tepi hutan jugak la. Masa tengah shopping tu Syamil merengek pulak nak ais krim so bila keluar tu aku pun belikan la . Sampai kat kereta aku suruh Syamil habiskan aiskrim dulu before masuk keta (tak nak comotkan lagi keta aku yg dah comot ni..). So Syamil pun makanla aiskrim tu kat tepi keta ..Iena aku suruh tunggu la kat sebelah dia la sambil aku lepak dlm keta dgn Syira. Sambil makan tu dia selamba jer cakap kat mama dia .." mama antu..antu.." sambil tangan dia sebelah pegang ais krim sebelah lagi tunjuk kat dalam hutan tu...pas tu dia dok pusing kan kepala dok follow tengok "benda" tu kot sampai ke tepi jalan. "dah..dah..masuk keta.." Iena terus tarik Syamil masuk dengan mulut comot dgn aiskrim lagi. On the way keluar dari parking lot tu ..."aaaa..tu antu.." ...aku dengar Syamil cakap lagi tapi slow jer la..dia takut mama dia dengar kot.

TABIAT

Si Syamil ni satu lagi perangai dia kalau nak pegi maner2 dia akan kendong semua barang2 dia..buku dia..keta dia..botol susu dia..selipar jepun dier dan mcm2 lagila yg ader kat depan mata dier. Dan selalunyer dah last2 minit barula dia angkut benda2 sambil menjerit2 panggil org tolong dier... so terpaksala kitaorang nunggu dia angkut semua brg2 dia masuk keta .Yang jadi lambat nak bertolak kemana2 sebab ni la. Kalau masa makan kat luar plak..Syamil susah nak makan tapi tabiat dia bila aku dah panggil waiter nak bayar dia pun start la makan...terpaksala kitaorang tunggu dia habiskan makan dulu padahal dah bayar dah ni..