29 September 2008

SELAMAT HARI RAYA & MAAF ZAHIR BATIN

Sori x der kad raya nak attach....x spt nk create.
Apa2 pun kt sini aku nk hulurkan tangan memohon kemaafan dari semua yg kenal aku atau yg aku x kenal tp dia kenal aku atau yg aku kenal tp dia x kenal aku especially senior2 members kt DTA (Noordin,Nik Hazim, Ali, Azhari, Mat Noor, Faizal ), Instructors/student aku yg sentiasa dgn DTA (SP-Asmir, Ven, Angah, Azlan dll. MMC-Sarah, Azhari,Ilyas dll. PNB- Ibrahim, Saifudin dll. UTM- Marwan, Faizal, Baya, Fareez dll, PSAS-Sarah, Fairuz dll. SMT & X-SMT - Ain, Memen dll. PLUS - Osley, Zu, Faizal dll. Dan semua student2 aku bawah DTA di Bukit Sentosa, Al-Amin, Bukit Subang, PNB, PSIS dan mn2 yg aku x tersebut. X lupa kr kengkawan lamer dlm Taekwon-do ..kengkawan yg "menghidupkan" DTA dan menyedarkan aku dr lamunan ..Hanafi, Eizam, Hj Saiful, Ustaz Mansur, Nik Rashidi, Rodzi Zakaria, Rosnan, Rukman, Faisal, Ariffin, juger blogger yg aku x pernah jumper atau dah lamer x jumper ..Mang Trg, geng2 Joe Perantau dll . Juga ke Mastro dan master2 yg memberikan aku "inspirasi" utk kekalkan DTA .....Master Amir, Master Najmi, Master John, Kapt Shahnaz, Khaldun, Azhari Mohd Noor dll. Juga kepada member2 UITM, PSA, STA & PTPL/MSU yg selalu memberikan sokongan yg x berbelah bagi kepada DTA. Dan of course kepada "Pengasas MGTF dan Bapa Pembangunan TKD di Malaysia" kiter ..GM Dato' Dr Sabree Salleh.
MINTA MAAF DARI HUJUNG HEAD GEAR KE HUJUNG LEG GEAR kalau2 aku ader terkasar bahasa dan terlebih gurau serta terlebih teguran sepanjang sessi 2008/2009 ni. Akhir kata SELAMAT HARI RAYA DAN MAAF ZAHIR BATIN dari aku ..Sharifudin Mamat a.k.a "Sidekick" sekeluarga.
p/s : bagi yg aku x sebut nama bukan bermakna aku luper cumer memory aku hari ni cumer limited ke 64kb shj....so faham2 jer la. By the way..raya ni aku beraya di Bukit Subang dan Kg.Subang...so kalau sesaper yg senasib ngan aku ..call la utk ajak aku beraya ..hu..hu..

26 September 2008

Black belt -extended

sambungan dr entry td ....



.....Jaga STANDARD …jgn la dah pakai black belt tp bila sparring kena belasah ngan budak Yellow!! Baik tukar jer belt tu ngan Junior. Pastu kalau buat self defence lak cam kartun...pantang tul aku tgk. So mcmn nk ngelak benda tu ? Kt bawah ni aku akn list kn cara2 nk maintain standard sbg black belt :-

1.0 Upgrade standard

2.0 Upgrade standard


3.0 Upgrade standard

4.0 Upgrade standard ….korang sendiri kenala upgrade kn standard korang tu…kalau rasa lemah bab sparring tu improvela ..ganda kan training..gandakan speed…pelbagaikan teknik. Kalau lemah bab kicking gandakan la training ..cari cikgu yg sesuai..bykkan membaca.

5.0 …pilih lawan kiter. Klau korg dah tahu x leh makan jgn la sesajer pilih yg tu jd lawan kiter. Seboleh2 nyer jgn dedahkan sgt kelemahan kita tu.

6.0 Jgn BANGGA diri …… sbg Black belt kiter x der specialnyer dr org lain. Cumer setakat belt jer. Yg menentukan status/level kiter kt org lain ialah sikap kiter tu. Kalau jadi black belt biar la dari dalam. Biar low profile dan always ingat …seterrer mana kita pun ramai lg kt luar tu yg terrer2. Aku cukup suka praise ni ..

"It is not your APPTITUDE but your ATTITUDE dan determine your ALTITUDE in life"






7.0 Ikhlas masa ngajar …Insyaallah kalau ader org nk test ke ..apa ker kita akan dpt idea tang tu gak. Believe in “satu kita ajar dua kita dapat”.

8.0 Jgn malu nk belajar ….even ngan junior . X der salah nyer kita tanya junior cuemr jgn la selalu sgt.

9.0 Buang ego ….x salah sekali sekala kita ngaku kita kurang. Gunakan ayat “sharing” instead of teaching. So student kiter akan buleh accept klau kiter tersilap ke terkurang ke masa ngajar coz kita cumer share ngan dia.

10.0 Keep low….apa org nk cakap biar kan …(tp aku kekadang pun meletup gak ..tp cepat sejuk la..). Org akn nmpk kita cool jer dan easy going.

11.0 Hormat senior dan instructor. Kiter hormat org ..org akan hormat kiter balik dan student kiter tgk kiter hormat senior kiter nanti dia pun akan hormat kiter sbg instructor dia.


Tu la sedikit sebyk yg aku boleh share. Tp sbg manusia biasa memang kita x perfect ...















Black Belt

Ko belt aper skrg?” ….tanya srg member lamer aku.






Ader la … Black Belt…” ..jawab aku ikhlas







Waaa..dah Black belt ko ?..” ..sambung member aku tu dgn muka “impress” nyer…










…semua org kt dunia ni dah sedia maklum ….kalau nk menggambarkan seorang yg mahir dalam martial art mesti dia tu Black Belt.





Black belt klau dlm bahasa org kampung aku ialah “an indication of attainment of a high rank of skill in martial arts”…










Asal usul








Aku ingat biarla aku citer sikit asal-usul penggunaan kaler utk membezakan rank dlm martial ni.








Penggunaan kaler talipinggang secara sistematik ni mula sekali diperkenalkan oleh Master Kano Jigoro (founder of Judo). Mula2 dulu dia pecahkan sistem talipinggang ni berdasarkan “Obi” (Obi is a Japanese word referring to several different types of sashes worn with kimono and keikogi by both men and women). Talipinggang hitam pertama yg dikeluarkan/dianugerahkan ialah dalam tahun 1880. So masa tu belt cumer ader kaler putih dan hitam jer…sampai la tahun 1900 an, selepas official “Judogi” (Judo dobok..) diperkenalkan baru la kaler2 lain dicipta.







Seni2 lain kemudianyer adopt cara ranking ni sampai la ke hari ni. Ade jugak seni yg cumer gunakan “strip” atau “slash” kaler jer utk differentiate rank. Peringkat paling tertinggi kalau “oriental” punyer martial art mesti gunakan kaler Hitam dan biasanyer paling tinggi ialah peringkat ke-9 (Grandmaster ) tp ader gak seni yg aku baca sampai 14-15 DAN! ….x kisah la janji diaorang bahagia..









So berbalik kepada Black belt td. Aku terpanggil utk citer psl black belt ni coz mlm td ader 3 org student aku amik black belt. Dan aku rasa perlu la aku bg sikit aper expectation aku ke black belt ni.







Brief history psl black belt aku- Aku amik black belt dlm tahun 1990 selepas 2 tahun pegang black tip dan selepas 5 tahun join TKD. Masa tu aku amik black ngan Master Chee kt IPK Pudu. Errr..klau nk baca detail psl aku punyer grading cari la entry lamer2 aku tu. Masa aku amik ni satu jer dlm kepala aku …iaitu aku nak pegi jauh lagi selepas dpt 1st Dan ni . Aku bayar masa tu dlm USD …jenuh pegi bank tukar duit ke USD. Masa tu aku kena bayar USD50.00 (lebihkurang RM134.00 masa tu). Papan kos lain tp papan masa tu RM4.50 sekeping. So total aku abis dlm RM200.00 utk amik Black belt masa tu.









So selepas 18 tahun jd black belt dan instructor ni dan selepas tgk beratus macam peel black belt kt Malaysia ni aku rasa elok la aku bgth sikit apa kriteria bg seorang black belt. Mungkin apa yg aku tulis ni x brp cukup so harap2 senior2 cam Eizam ke Hj Saiful ke saper ke dpt la tokok tambah kan untuk panduan junior2 yg baru berangan nk jadi black belter ni.






Bagi aku nk amik grading black belt tu x sesusah nak maintain standard selepas dpt black belt. Makin tinggi DAN korang makin susah korang nk maintain standard cayalah. Coz masa tu korang dah start ngajar so masa utk korg sendiri training pun dah terlampau limited. Tambah lagi kalau masa amik black tu ilmu dah memang ciput so makin kurang training makin ciput la ilmu yg korg ader.






So dgn ilmu yg ciput tu nk ngajar orang? That’s why aku selalu pesan ke student aku …jgn la stereotype dan straight forward sgt masa belajar …cari la ramai2 instructor lain utk mempelbagaikan ilmu yg kiter terima. Tp aku x la kater belajar ngan aku srg korang x kan pandai tp kalau dah teknik sesimple “wrist manipulation” tu pun sampai skrg x leh nk paham2 baik korang cari teknik yg simple buat tambah ilmu kt dada tu dulu. Tp ngan saper pun korang belajar tp MALAS nk buat homework dan ulangkaji samer gak result nyer nanti.







Aku x tahu la bebudak skrg tp masa aku kaler belt kt SMT dulu aku x sabar2 nk tunggu hari latihan dan aku paling suka kalau instructor aku sir Najmi x dtg (he..he..jahat aku..) coz ms tu aku buleh tunjuk power dan amik alih kelas dan buli bdk2. Dan setiap hari ader masa terluang aku mesti recall pattern aku atau practice kicking kt dorm ngan geng2 silat (sebab geng2 TKD aku mmg malas practice hu..hu..). So time tu sebut jer pattern apa semua dlm kepala aku (ms tu otak "bersih" lg hu..hu..) dan sebut la kicking aper (utk level tu la..) semua x malu la klau aku nk buat demo pun. Scissor kick aku dah buleh buat masa aku Blue belt, Jumping reverse masa Green aku dah buleh ..masa Red aku selalu buat jumping reverse blind fold utk demo. Jumping high kick tu standard la dgn tinggi aku hu..hu... Cumer frankly aku lemah sikit bab self defence walaupun sir Najmi memang ader ajar kitaorg. Aku rasa yg teknik self defence aku x cukup bagus ..dan x cukup lawa utk dibawa ketengah...bukan sebab teknik yg sir Najmi ajar tu kureng tp maybe aku yg x dpt feel dia kot.







Dan bila aku berpeluang ke UTM Skudai train bawah Peter Choong, Michael Phang, dan Benny Phang minat aku ke Free Sparring plak makin menjadi2 tp still self defence aku kureng. Bila pindah ke KL aku start ngan Master Chee baru la aku berpeluang curi2 pegi belajar silat, hapkido dan Full Contact . Semata2 nk pelbagaikan ilmu dlm TKD aku.








Aku nk bgth ….susahnyer nk cari ilmu ni dan kalau kita sbg black belt sepatutnyer kena guna btul2 instructor kiter. Korek betul2 teknik2 yg dia ader …ni x ..baru instructor bg 2-3 teknik dah luper...dah tunjuk muka boring. Dan bila ngajar junior mula la kuar teknik yg pelik2. Just for reminder …x der instructor yg x nk student dia pandai dan tanya la mana2 senior instructor …benda yg paling diaorang bangga ialah kalau dpt produce “klon” diaorang. Maknanyer kalau dpt produce student yg “sebijik” cam diaorang ….student yg kalau org tgk tahu saper instructor dia. Teknik dan semangat dia sebijik cam instructor dia.





So moral dia …sbg student cuba la ikut betul2 cara instructor kiter …x yah cari yg jauh2 dulu. Dah khatam ngan instructor ni baru la pandai2 la cari ilmu kt luar tp jgn la kurang ajar sgt dpt jer instructor baru terus buang instructor lamer. Tu sebab aku x pernah larang student2 WTF ke ITF aku ke utk balik belajar di kelas2 lamer diaorg kalau balik kg. Coz instructor diaorang tu lagi lamer ngajar diaorang ….aku cumer polish sikit jer teknik yg ader.





…..sambung

23 September 2008

DTA Website

Masa kelas UTM Jumaat lepas Sarah tunjuk kan aku draft utk website DTA yg baru. Dia dah siapkan pages utk web tu cumer nk upload gmbr2 yg aku bagi jer. Aku plak x der la bg konsep aper utk web site tu just aku suruh dia gunakan kreavity dia jer.


Yg aku risau kalau2 domain www.dinstaekwondo.com tu dah ader org amik coz dah setahun lebih aku let go domain tu. Tp ikut kater Sarah domain tu still ader lagi.
Aku tengok draft yg Sarah buat tu ader unsur2 retro dan x mcm web2 komersial yg lain. Aku bgth dia aku cumer nak web site DTA tu nanti jadi informative web site dan x nk la jadi syok sendiri dok citer psl kehebatan ahli2 sendiri jer. Kalau buleh aku nk jadikan web site DTA tu sbg "encylopedia TKD" ....klau buleh aku nak jadikan web site DTA tu sbg "One Stop Centre" untuk Taekwon-Do...klau buleh aku nak jadikan web site DTA tu sbg "TKD WIKIPEDIA"!
dan...aku x jumpa lagi website Taekwondo yg ader information utk ketiga-tiga aliran WTF,ITF & GTF. So web site aku nanti klau buleh akn ader kesemua info psl WTF,ITF & GTF. Aku nak org tgk website DTA ni sebagai "THRULY TAEKWON-DO WEBSITE.."...x der nak bias ke mana2 aliran.


Aku nak web site tu nanti di linkkan ke semua supplier dan pembekal utk barangan martial art items ....local & international supaya sesaper yg nk search items utk martial art dia akan di"bawa" ke web site DTA. Aku nak jugak link kan web site DTA ni ke kelab2 martial art yg bersepah kt luar tu biar sesaper yg search dlm google psl martial art dia akn didivert ke http://www.dinstaekwondo.com/ .
Byk web2 yg ilmiah kt luar tu cumer yg betul2 complete memang x der la dan byk gak yg numpang clip & video org. Yg paling byk aku tgk dr sonkal TKD. Aku pun dah contact moderator dia utk mintk kebenaran nk link kn clip & video diaorg kt aku punyer web nanti. Aku kalau buleh nk upload complete set of "Revolution Of Kicking" dr youtube utk reference ke sesaper yg nk belajar step by step dlm kicking ni. Self defence tip dr martial art lain (yg aku paling suka FCS-Filipino Combat System dan Kali) pun byk gunanyer sbg reference...dan yg tu pun klau buleh aku nk upload.
.. apa2 pun aku nak web site tu diupload dulu ..baru buleh citer yg gempak2 tu.
Dan finally aku x nk web DTA tu nanti jadi korporat sgt...nanti bebudak muda2 cam aku ni (hu..hu..) x berani nak masuk. So elok la ader nmpk cam blog sikit..ader tag, chat room dan forum untk sembang. Cumer buat masa ni aku biarkan Sarah siapkan dulu dan target aku lepas raya ni boleh upload dulu few pages untuk introduction.
Bagi sesaper yg x tahu, actually DTA dah ader 2 website before ni iaitu first dulu guna domain geocities dan Noordin yg jadi web master. Dan dgn Ali aku upgrade sikit dan beli domain http://www.dinstaekwondo.com/ dan Ali jadi webmaster. Domain ni expired 2 tahun lepas dan aku bila aku nk continues balik bdk yg maintain domain aku tu plak dah ilang terus. So kali ni aku try bagi plak ke Sarah utk develop dan maintain.

21 September 2008

Keta reject

Semalam... setengah hari aku kt bengkel abg Zainal aku kt Setapak Jaya ..tunggu anak buah aku dtg utk tgk2 kn Jerung aku. Masa dok nunggu tu ader la sorg pakcik ni tgh tunggu keta Charade dia tukar timing belt. So nk ilangkn boring aku borak2 la ngan dia. Pakcik ni asala Kelantan gak tp dah dok sini lamer la .


So dlm dok citer2 tu terkeluar la soalan yg aku nk tergelak pun ader ..sedih pun ader. Aku bgth dia yg aku keje kt kilang buat keta. Terus dia tanya aku .."keto2 reject hok rosok hok dio (Proton) jual muroh2 ado lagi ko ?" (.."keta2 reject yg rosak yg Proton jual murah ader lg ke ?..."). Aku jawab "..mana ader pakcik ..x pernah lg Proton jual keta reject...keta reject mana boleh jual..". Dia cakap ader ...budak kt kampung dia dulu pernah bawak balik keta Proton baru yg budak tu cakap dia beli murah dari Proton sebab ader reject sikit.. huargghhh ha..ha..ingat Proton ni jual keta "bundle" ke. Aku try gak explain lagi ke pakcik tu ..mana boleh jual keta reject dan Proton x kn jual kalau keta tu reject!. Tp dia still cakap ader...Proton jual ke staff dia ..hu..hu..so x nk ngurangkan pahala poser aku dan x nk lawan cakap org tua so aku stop ckp psl tu kt situ jer dan tukar tajuk ke citer lain...



Aku jadi kesian ke pakcik tu dan aku lagi kesian ke Proton kalau betul la ader keta reject org jual murah...he..he.. Kualiti keta ni memang keje harian aku dan x pernah lg aku tolerate ngan reject2 ni..mn bolh lepas kalau benda tu reject ..apa lg kalau jual ke customer ..x kira la staff Proton ke saper ke coz apa2 jd kt keta tu lps tu still bawak nm Proton. Dan Proton x pernah jual keta ke staff...yg jual keta ni Proton Edar dan Proton Edar mn buleh amik keta reject. Saper la yg bawak citer ke pakcik tu yg Proton ader jual keta reject hu..hu..diaorang (Proton) akan make sure semua reject tu dibaiki dan kalau x bleh gak keta akn discrap atau jdi pool car kt dlm kilang so dgn kater lain keta tu x kn terlepas ke customer. Samer la dgn car maker yg lain2.

3 bulan lepas company aku ader issue quality ngan one of the giant car maker di Melaka dan end up ngan company aku terpaksa tanggung kos utk "purchase" 10 BIW (Body In White-keta yg belum complete jd keta -x der enjin ngan interior..) semata2 defect yg company aku buat. Padahal defect tu x der la kritikal sgt dan co aku sanggup nk beli dan bawak balik body tu utk tujuan research. Tp decision dr company tu.... company aku kena bayar utk body tu dan diaorg sendiri akn scrap kt kilang tu jugak. Kitaorg mintak nk scrap kt S.Alam pun diaorg x benarkan. Tu baru BIW dan defect plak boleh repair pun x boleh nk kuar dr kilang .


So bagi pakcik tu (kot2 dia terbaca blog aku ..hu..hu).. atau sesaper la yg ader permahaman yg samer cam pakcik tu ...keta reject x der jual kt luar tu ..yg jual murah tu mesti keta potong atau keta curi.

p/s: ni bukan bisness kain baju...reject?.buleh jual kt reject shop ...hu..hu..

19 September 2008

Kejohanan Tae kwon-Do Wajadiri UTM

2 bulan lepas aku terima envelope dari UTM Skudai…suspens gak tp bukak2 tgk invitation form dari Persatuan Taekwon-Do UTM SKUDAI (ITF) utk menyertai kejohanan Taekwon-Do Wajadiri anjuran diaorang. Kt form invitation tu ader chop En.Malik , Pengarah Sukan UTM (dulu Pegawai Sukan UTM KL ..pegawai yg selalu berurusan ngan aku ..).


Tournament tu pd 10th Oktober ni. Peghhh lagi 3 bulan dah antar surat ..bagus betul planning diaorang. Cumer aku pelik sikit coz 2-3 minggu sebelum tu aku ader buat special entry “shoot” persatuan diaorang coz dlm wikipedia diaorang buat statement "our club is the best ..others suck..". So aku bagi la tazkirah sikit. Tp aku tahu wikipedia tu kekadang sesaper pun buleh alter ayat kt situ.



Dari situ aku masuk la website diaorang nk tengok betapa hebatnyer Persatuan Tae Kwon-Do UTM Skudai ni.. Ehmm..frankly bebudak skrg dah advance ...aku tgk web site tu boleh tahan cumer x berapa ilmiah sangat la ..lebih ke promote aktiviti dan member2 sendiri jer ..(tp biasa la kan ...semua website cam tu ..). So aku x la komen apa2.

Aleh2 seminggu-dua lepas tu ade la webmaster diaorang jemput aku dlm blog mintak aku bg sepatah-dua kata dlm website diaorang. Cumer aku x tahu la samada dia orang tahu pasal sejarah aku kt PTKDUTM ni dan 6 tahun aku kt dlm PTKDUTM KL & Skudai.Hu..hu..


Dari situ kot dia orang dpt address aku dan invite aku utk tournament ni. Kira positif gak la diaorang ni. So last week ader la AJK diaorang call aku dan first thing yg aku tanya ..”ada invite UTM KL x?..” dan budak tu jawab x der. Aku pelik gak coz zaman aku dulu klau UTM KL yg organize UTM Skudai mesti first yg kitaorg jemput…sama kalau UTM KL yg organize ..UTM Skudai mesti yg paling awal sampai. Aku tanya gak saper yg jadi examiner kt sana ..Master Tan Chek Si lagi ker?..tp budak tu x leh jawab ..ada ka?..


So aku x nk citer panjang ..aku cakap biar aku jer yg invite UTM, MMC dan Poli2 yg bawah aku. Cumer aku terfikir nk invite UiTM sekali nanti.


Tournament ni pelik sikit coz anjuran ITF tapi ikut peraturan WTF. Tapi being a DTA ..bebudak aku buleh masuk mana2 pun ..WTF? ITF? hatta GTF (memang la). So bg aku ikut peraturan mana pun x der masalah bg bebudak aku.




So malam ni aku akan finalize team yg akan pegi nanti. Kalau buleh nk pakai bas UTM KL jer ..senang sikit.

17 September 2008

What a LUCK...

Malam td aku ke Sabak Bernam (Sg.Air Tawar) utk kelas kt PSIS. So dari opis aku terus ke sana. Aku kuar opis 6 lebih ..tu pun lepas give up x jumpa kunci keta aku. Nasib baik aku ader spare key dlm wallet. So skrg ni kunci keta aku yg satu gugus ngan kunci umah tu still ilang lg la kt opis.
Aku x singgah umah walaupun dah lalu GCE coz takut lewat. Aku bajet utk berbuka di K.Selangor ..KFC kt Bandar Malawati coz aku estimate boleh sampai sn dlm satu jam. Aku drive ke sana aku rasa paling santai buat masa ni ..aku maintain 70-80 jer sambil layan ngantuk aku.Memang aku punyer kiraan accurate ..tepat 7.15 aku sampai dpn KFC Bandar Malawati K.Sgor. Tp tgk org ramai tgh que...masa tgl 2 minit lg utk berbuka. So aku tukar plan ..aku terus jalan ke Restoren Yusoy kt hujung deret KFC td.
Lepas berbuka ala kadar dan yg paling murah setakat ni (Nasi kosong ngan ayam bodo jer..) aku terus gerak ke Sabak Bernam..masa tu kul 7.35pm. Kul 8.00pm aku berenti di Petronas kt Kg.Gulang2 tp Petronas ni kt belah kanan. Lps tukar baju dan S'yang Maghrib aku lepak jap utk buy time. Lebih kurang kul 8.20pm baru aku gerak. Kuar Petronas aku confident jer jalan sambil layan kepala aku.
Sedar2 dah 25 minit aku drive aku nmpk signboad ke "SHAH ALAM, KLANG, K.LUMPUR" dan ke depan lagi aku nmpk signboard Mahkahmah Majistret K.Selangor!. Dan bila aku ternmpk Resotoren Yusof yg aku berenti berbuka td memang confirm la aku dah TERPATAH balik ke KL...giler weh...25 minit driving aku sia2 jer...campur patah balik ..50 minit aku lost. Aku patah balik dan terpaksa la bawak cam biasa ..rush ..cinabeng ...elok2 td dah nk sampai ni kena ulang balik. Tp aku nk marah saper pun x bleh..memang silap aku masa kuar dr Petronas tu. Sepatutnyer aku amik kanan coz Petronas tu kt seberang jalan dr KL tp aku amik kiri coz aku ingatkan Petronas tu kt belah kiri jalan so confident jer la aku menghala ke KL balik..hu..hu..
Satu lagi yg aku dok lalu 2-3 kali ialah roadblock JPJ ..masa tu ader kon jer la. Aku boleh pikir eh ...siap dua2 belah ader roadblock pastu samer jer lokasi dia ..padahal aku lalu roadblock yg sama. Tp mas tu aku lebih pikir kn ms nk balik krg ..mcmn aku nk tempuh roadblock tu coz road tax aku mati.
Aku sampai PSIS jam 9.30pm. Kira on time gak la. Bebudak ader x sampai 10 orang ...tp cam biasa ..aku x pernah tgk kuantiti...ader srg pun aku akn ngajar. Bdk2 ko-ko ramai yg x turun ..maybe late notice kot coz kelas mlm ni pun baru tghari td diaorang confirmkan.
Aku stop kelas tu jam dah 11.40pm..aku bajet utk buat kelas dr 9.45pm ke 11.15pm jer tp terlajak la pulak.
Aku gerak balik jam dah kt kul 12tghmalam. Aku dok risau roadblock td tu ..ader lg ke tgh2 mlm ni ..mintak2 la diaorang dah balik sahur dah ..
Aku sampai balik ke kawasan roadblock tu dlm kul 1.15am. Dr jauh aku dah nmpk lampu kon tu ..dlm hati ni jgn cakap la .."abis la aku..". Sampai jer kt roadblock tu aku nmpk mamat JPJ ni tgh angkat lamp stick suruh aku berenti ....dlm ni lagi la kuat .."memang confim abis la aku ..". Aku buat2 muka x bersalah ..turun kan cermin sambil brader JPJ tu check roadtax kt cermin aku (check sticker sebenarnyer coz ader byk sticker kt depan tu..sticker taman aku..sticker TKD dah dua dan sticker PDRM) ..aku dok perhati jer muka dia sambil aku standby nk ke tepi dan ayat2 pengasih utk citer kt pegawai JPJ tu nanti. Tetiba brader tu mcm terkejut sikit dan terus suruh aku jalan. Aku perasan mata dia x sampai pun lg ke roadtx aku ...tp bila sampai ke sticker PDRM tu dia terus suruh aku jalan. Peghh...dlm hati ni Tuhan jer la yg tahu ..betapa release nyer ..dan memang terang2 17 OGOS kt roadtax tu. Tp mungkin brader tu tgk sticker Taekwon-Do dan ader sticker Polis tu kira aku ni byk membantu masyarakat la so apa salahnyer dia bantu aku pulak...hu..hu..
So lepas lagi la setakat ni ..esok aku memang akn ke AMBANK utk buat roadtax tu...sampai bila nk harapkan luck ni.

15 September 2008

National Tournament result - unofficial

Aku ingat malas dah nk upload result national tournament itu hari coz dlm blog Hj pun dah ader tp disebabkan ader yg bertanya so ni aku upload la jugak details result. Dan aku harapkan MGTF x der halangan la kalau result ni aku display kn kt blog aku ni. OK la..kt bawah ni adalah senarai penuh keputusan tournament ari tu ...






























so...bg saper2 yg nk refer boleh la...adios..













































































































Sahabat Lama-extended from eizam's1974 blog










Bila aku baca blog Eizam perihal geng2 lamer UiTM ..aku terpanggil utk tambah sikit citer psl geng2 lamer UTM dan student2 aku sambil2 story sekali pasal zaman kegemilangan UTM dan UITM kitaorg tu.










1st National Tournament












Aku first involve ngan national tournament ni dlm tahun 1990 masa tu tournament kt Bangsar Shopping Complex. Aku baru jer transfer dari UTM Skudai coz pelajar2 degree Electrical kena sambung balik kt Jln Semarak. Masa ni la aku dok dengar nm Eizam Arbak(tp dia x kenal aku masa tu..hu..hu..). Dia form 4 ke form 5 masa tu. Tp masa aku kt UTM Skudai (1989) aku dah biasa dgr nama ayah dia (Arbak) dan family TKD dr Tan Chek Si (skrg Master). Masa di Bangsar tu ader perlawanan persahabatan antara team Malaysia lawan team Russia (tp team Malaysia memang team yg betul la ..bkn cam yg aku jd coach ari tu..). So aku berpeluang tgk dia lawan dr tgkt 2 shooping kompleks tu . Dan esoknyer kuar paper dia ngan jumping back kick nyer. Fighter lain masa tu ialah Choong Soon Kean, Raman dan Master Siva ..yg lain2 aku x ingat. Masa kt Bangsar Shopping Complex tu aku ternampak bekas Instructor aku Michael Phang tp dia x join geng2 senior yg lain.








Lepas tournament tu aku x dgr apa2 psl dia ...tp aku selalu ke UITM dan kt UITM masa tu kebetulan ader senior aku dr sekolah Teknik Trg..Zamri dan member aku Kasim Selamat yg ngajar kt PPP.


















Tournament UTMKL









Sejarah Tourn kt UTM KL bermula pd tahun 1990 iaitu sejak aku belajar kt sana. Actually bukan sebab aku pun cumer kebetulan masa tu ulangtahun ke-10 PTKDUTM dan sambutan Jubli Emas UTM dan tambah lagi ms tu UTM ader ramai committee yg komited... so bila Master Chee cadangkan PTKD organize tournament yg grand semua pun setuju la lagipun tahun tu UTM tgh bermurah hati nak sponsor. UiTM pulak kalau x silap aku memang dah ader diaorng punyer tournament...dan quite stabil coz GM Dato' Sabree (Master Sabree masa tu..) ader jadi dekan kt situ.






















Tournament wajib





















Sejak dari 1990, tetiap tahun ader la 5-6 tournament yg establish yg wajib aku dan team UTM masuk ..antaranyer Tournament TTA, Jemputan Selangor, Jemputan UTM, Jemputan UITM dan Terbuka JB serta Ipoh. Aku dan team UTM aku pantang betul kalau jumpa team UITM tp kitaorang buleh geng ngan team Selangor (Tuck Seng and the geng bawah mendiang Daljit Singh). Tapi kalau ke tournament luar macam Terbuka JB atau Selangor kitaorg akan jadi satu team.




















Unbetable Team









Masa tu aku ader team yg cukup kuat dan boleh dikatakan "unbeatable" team dr 1991-1993 iaitu team Razhan, Zaili, Azhari dan 2-3 org fighter Cina aku lagi. Aku ader byk pilihan fighter coz ahli2 UTM masa tu setiap semester x kurang dari 80 orang. Aku plak memang main individu (atas faktor2 geografi ..he..he..) dan aku maintain dlm kategori Micro Weight. Lawan aku yg biasa aku jumpa kalau dr UITM ialah Rashidi (UITM punyer fighter la ni..). Middle weight aku ader Zamani. Mamat ni yg rampas aku punya takhta kt Skudai dulu hu..hu.. Ye la ..masa first semester dia x join TKD lagi so kalau ader tournament aku la yg pegang tp bila second semester dia dah start conquer tournament anjuran UTM cumer nasib baik masa tu dah ader kategori he..he..so aku x der la nk jumpa dia lg.






Zamani ni sepanjang aku gi tournament ngan dia ..dia x pernah kalah. Dan setiap kali ader tournament x kira la kt mn mesti dia ikut. Sekali tu ms kitaorg pegi tournament kt Ipoh (1992)... cumer aku ngan dia jer Melayu yg join dan semi final dia kena jumpa bdk India dr team Gopeng (gengster giler ms tu..) . Masa tu dlm hati aku ..kalau dia menang pun kitaorg x kn buleh balik ..kalau dia kalah pun lg la kitaorg x leh balik. So aku cakap kt dia ..alang2 dah cam tu belasah betul2 la India tu ....dan Zamani jadi champion kt Terbuka Ipoh ms tu..dan ngan team Gopeng tu kitaorg jadi kawan. (gambar kt sebelah tu gmbr kitaorang selepas menang kategori masing2 ..cekeding giler aku masa tu ..48kg tp masuk kategori middle weight. Gmbr kt atas ms aku tgh lawan Zamani utk kejuaraan antara Kg.Pelajar (semester lain)...dia wakil Chengal aku wakil Merbau). Cumer hajat aku nak temukan dia ngan Bernard Raden (Juara Ultimate Warrior 2007) x kesampaian coz kategori dia org lain2. Sayangnyer Zamani stop TKD lepas dia kahwin (ngan student aku gak) tp dia sempat aku bawak gi grading Black Belt kt IPK ngan Master Chee.







Tp tu la ..betul la kater Eizam & Tengku ...zaman aku dulu ms training memang aku belasah betul2 ...aku ngan Zamani kalau training memang kitaorang x main2 dan paling pantang kitaorg kalau bebudak sparring lembik2. Semangat tu yg aku rasa dah x der dah skrg ni ...bdk2 semuanyer manja2. Kena sikit cuti berbulan.. Sparring partner aku yg lain ms tu ialah Noordin Khalid (DTA Senior Instructor kt Rawang)..ni pun srg ..giler nyer aku ngan dia ni ..sekali tu kul 2 pagi aku x leh tido so aku ajak dia sparring depan rumah kt Setapak Jaya...sampai kn jiran2 panggil polis ingat kn ader org gaduh ..tp tu la aku ...dah lebam2 baru la buleh study .. Partner lain aku ialah Maarof dan Hanafi. Kitaorg selalu ke kelas Rodzi di Hulu Langat utk "test" bebudak dia. Aku pulak masa tu training 9 hari seminggu. Hari2 x der kelas aku akan ke Ampang utk kelas full contact ngan Saiful ( Greenhornet.com) dan weekend ikut Maarop ke Medan Mara utk kelas Silat Olahraga.










Sorg lagi fighter aku yg dah gantung belt ialah Razhan. Dia ni first ko-ko student aku batch 1993. Dia ni aku kenal ms dia main takraw (main tekong) so dgn saiz dan libasan kaki dia aku tgk dia boleh kedepan. Tambah ngan minat dia dlm TKD ni . So dr tu la ms training memang aku cumer polish chopping dan jab dia jer coz kaki dia panjang. (Tengku mesti kenal si Razhan ni ...). Yg paling aku x leh lupa ms dia lawan team mat salleh Vision kt Kg.Datuk Keramat ...sampai ke lantai muka mamat tu dia bagi chop. Dia ni kekal x kalah2 sampai la dia gantung belt...sayang tul. Tapi yg menguatkan lagi team UTM masa tu coz aku ader fighter yg aku panggil "kereta kebal" macam Azhari (skrg senior instructor DTA kt Tg.Malim) dan Zaili..(last jumpa ms kt AMCORP MALL). Dua-dua org ni jurulatih Gayong kt UTM tp jadi student aku masa kelas Taekwondo. Kalau jumpa team UiTM biasa nyer strategi aku ialah hantar Azhari ni utk "ranap" kn first fighter UITM (he..he..sorry ye Eizam & UITM team..ni la sebenarnyer taktik yg aku pakai..hu..hu.) dan Razhan akn masuk utk jadi second fighter dan dia akan score first point (atau win point). So kalau Azhari kalah fighter ketiga akan masuk dan biasa nyer aku letak Zaili fighter ketiga sebab dia ni baran dan memang semangat dia x der saper yg boleh lawan kalau tgh2 kritikal. Cumer sebab baran dia ni ..dia selalu injured tu yg aku sentiasa letak dia fighter ke-3. Team ni menang di UTM, UITM dan termasuk la di TAR college.



Masa di TAR College la fighter dr UiTM makin ramai yg timbul mcm Ali Khir...kt TAR college dia belasah si Noordin dan Maarop dlm satu ring (2-2 masuk spital masa tu..). Masa TAR College ni team UTM dah kurang berbisa sikit dan UITM aku tgk makin dominant (kecuali kategori aku ..he..he..). Tp tournament TAR ni memang x boleh pakai coz lawan cam nak bunuh org especially team dari University National of Singapore (UNS). Team aku (Black Belt) kalah ngan diaorang tp aku berpeluang jumpa salah srg dr team ni masa semi ....ms lawan aku tu member dia asyik dok cakap (dlm bahasa Mandarin..) .."dia pakai kaki depan..dia pakai kaki depan..!" . Tapi kaki pendek aku ni still masuk gak ke rib dia. Aku x ingat aku jumpa saper masa final.










Dalam byk2 tournament ..tournament TTA la yg aku paling konsisten masuk...dulu selalu kt Dewan 222 PJ. Kt tournament ni la aku kenal Bernard, Bathi dan geng2 Tuck Seng. Gambar kt sebelah ni masa aku jumpa Sze Yuen (btul ke x aku eja nm dia ni..)...dia ni skrg ngan Bathi ITF dan kick boxing kot. Kt sini gak la aku join selection Malaysia (sajer jer suka2 ...dah saiz "rendang" cam ni nk wakil Malaysia..hu..hu.). Dr UTM cumer aku dan Zamani masa tu dan aku lepas pattern dan sparring tp Zamani cumer lepas sparring. Mamat ni memang kurang sikit pattern dia ....asyik nak sparring jer. Tp selection tu buat syarat jer aku tengok ..coz nm yg terpilih mcm dah ader dah...nm2 samer cam tahun2 lepas. Masa ni la muncul generasi2 yg lg junior mcm Hj.Saiful (Trg).







Presiden PTKDUTM KL






















Aku jadi vice president utk Persatuan Taekwon-Do UTM utk 2 sessi ..90/91 & 91/92 dan jadi President utk sessi 92/93. Sebelum tu semua presiden Cina. Lps aku Maarop amik dan turun ke srg junior aku lps tu hancuss. Masa zaman aku dan Maarop UTM x pernah miss organize tournament dan bila aku tukar balik ke UTM Skudai (tahun 1994) aku sempat organize satu tournament kt sana (Kt Kg.Merbau). Dan setiap kali tournament UTM memang aku dapat full support dari MITF dan skrg MGTF. Senior2 MGTF mcm V.Sivalinggam (skrg Master), Choong Soon Keang, Johson Kong (skrg PGTF) dan Kaldhun Rizal memang x pernah miss dtg support tournament UTM. Cumer aku miss abg2 IPK aku dulu ..abg Kamal, Jaafar, abg Hamid Yoga dan 4-5 org lagi la. (Gmbr kt atas ...dr kiri adik Master Chee, Khaldun, Siva dan Choong.).




















Masa tu aku x dgr sgt masalah judges bias dan jugdges pilih kasih. Tp ader la accident sikit2 tu. Tp yg paling frust pernah jadi kt aku sendiri. Masa tu tournament kt UiTM la ..final aku jumpa Rashidi. Aku confident giler aku dah leading point ms tu. Tp bila angkat tangan tangan aku x gerak2 ..Rashidi yg referee (ms tu saper aku x ingat tp chief judge Mr.Low) tu angkat. Tp aku mcm biasa x komplen pun cumer rasa pelik jgk la. Dan pelik aku tu betul coz lepas event tu Mr.Low dtg jumpa aku ...dia mintak maaf coz td sebenarnyer aku yg menang tp ref tu tersilap angkat tangan Rashidi!..ceiikk.. Tp nk buat camner ...dah bukan rezeki aku...hu..hu. Tp x per ...at least aku bersara slps semua GOALS aku tercapai . Aku bersara secara rasmi dari tournament selepas Kejohanan TKD Jemputan UTM di Dewan Kg.Datuk Keramat (1996) selepas aku dapat Best Individu Black Belt. Ms semi final aku kalahkan Guna dr Seremban (dia kalahkan Bernard 2 bulan lepas tu di National Tournament, PUO Ipoh) dan aku jumpa Noordin di final dan biasala aku tok guru dia so dia kenala bagi aku menang he..he... Pattern plak ni la first time aku menang emas pattern 2nd Dan (selepas berpuluh kali try..hu..hu..).
















So sekarang cukupla kalau aku dpt produce seramai mungkin student2 yg bersemangat lebih kurang cam aku. Mcm yg aku selalu pegang ...kejayaan tu x akan mengajarkan aku apa2 tp jalan2 nak capai kejayaan tu yg akan memberikan aku pengalaman dan mematangkan aku . Dan kalau setakat x dpt jadi juara utk sesatu tournament tu bukan bermakna aku gagal tp "aku belum lagi berjaya "..so try lagi la sampai dpt. Bertemu kita ke puncak jaya!! (he..he..ni slogan Network 21 ni ..aku pinjam...)





















































































10 September 2008

Accident lagi...


Date : 8/9/08


Time : 7.05am


Venue : Simpang Traffic Light Subang Perdana




Pagi2 tu cam biasa aku on the way hantar orang rumah aku dan office mek dia (Khai) ke opis. Hari2 mmg kt junction Subang Perdana tu akan jem teruk so aku biasanyer akn stuck kt situ la…dan kalau korang x der skil cucuk memang x jln la keta korang. So mcm biasa aku pun cucuk2 la tp x der la melampau sgt. Tetiba satu Waja dah cilok kt depan keta aku dan tetiba dia mcm stuck . Rupa2nyer satu Carnival dah kena kt bumper belakang dia dan dia dah sangkut.



Lepas Carnival tu reverse sikit Waja ni terus ke depan ..mcm x kisah jer keta dia dah kena langgar. Aku pun terus la masuk ..dah jalan aku. Tetiba “Gedegang!!” ..terasa keta aku bergegar….aku tgk side mirror nmpk Carnival td rapat betul ngan keta aku. Orang rumah aku jgn cakap la ….tp nasib baik dia x terkejut sgt.




Aku terus keluar …tgk bumper aku dah terbarai. Cisss..keta aku baru 3 bulan cat baru. Aku terus tuju ke drebar Carnival tu ..Lelaki Cina …belum spt aku cakap dia dah mintak maaf dan dia cakap dia akan tanggung kos repair keta aku. Aku malas nak cakap byk lagi pun kitaorang kt tgh2 jalan dan jem makin teruk…. segan aku weh nak jadi badut kt tgh2 jalan tu. So cepat2 aku mintak no hp dia dan aku bagi no aku. Tp untuk confirm aku suruh dia call aku masa tu jgk…sajer nk confirm betul ker no yg dia bg ni.




Dah dpt no aku angkat la bumper tu masuk kedalam keta …tp punyer la payah nk tanggal coz sebelah still lekat lg kt body. Aku pun dah berpeluh so aku sentap jer la ..koyak ngan clip2 sekali. Cinabeng tul. Dah dpt tanggal nak masuk kan ke dlm keta satu hal lagi. Dlm tu dah la ader org aku yg tgh memboyot dan kt bela
kang plak si Khai. Puas aku dok pusing2 bumper tu tp x muat klau masuk melintang. So nak x nak aku suruh org rumah aku ke belakang dok ngan Khai dan aku masuk kan bumper tu dr depan (seat depan turun). Baru la dapat masuk….lega aku. Baru aku nk gerak aku tengok orang rumah aku terkial2 nak tutup pintu . Rupa2nyer dia ngan Khai kt belakang tu x muat ..pintu x leh tutup ..hu..hu.



So last resort aku suruh dia ke depan dan dok bawah bumper tu …seat tu aku dpt naikkan sikit jer so aku suruh dia baring jer kalau penat. Aku drive sampai la LRT Kelana Jaya.



Kul 9 lebih Cina tu call aku. Dia tunggu aku kt Petronas Kg.Subang ..dia nk bawak aku ke bengkel dia kt sana. Aku terus rush ke sana jumpa Cina tu ngan pomen dia . Masa aku sampai aku tengok keta Carnival tu ader kt situ ..tgh repair bumper dia. Aku tengok bumper Carnival tu Yaa Rabbi dah x der tpt dah yg elok kt bumper tu. Kiri kanan ader kesan accident. Aku rasa mamat ni paling kurang pun 2 minggu sekali mesti accident ni coz bumper depan dia dah "lunyai" ..siap kena tampal ngan fiber lg. Patut pun dia terus cakap nak repair kn keta aku. Masa check balik keta aku ngan Cina yg langgar aku tu aku terperasan yg Rim aku calar teruk. Aku tunjuk ke Cina tu ..mcmn nk hilangkan calar tu ..sayang wooii....Rim aku tu dah la krom ..Rim original Honda lak tu ...biler tgk rim tu dah jadi gitu aku dah ilang mood dah. Cina tu plak berkeras kata bukan keta dia yg calar kn rim tu. Ader logik gak coz bumper dia bukannyer besi atau batu ..kesan calar rim aku tu mcm tersagat ke divider jer. Tp pomen tu kater yg tu buleh ilang lepas polish. Ehmmm..aku pun x leh kater aper ...tgk la camner nanti. Aku biarkn Cina tu plan ngan pomen dia aper yg nk dibuat. Bonet aku yg kemek sikit tu pun aku suruh ketuk sekali.





Sebenarnyer Cina tu tersilap …dia langgar aku belah kanan tp cat aku yg asal memang terkopak kt belah kiri ..dia tgk cat tanggal terus dia bgth pomen tu utk touch up area tu (belah kiri) ..aku bgth dia belah kanan tu ader sikit nk kena touch-up (x la teruk sgt..) tp dia siap sound aku balik …"Mana boleh kawan ..tadi sy langgar belah sana ..mana boleh nak repair semua ..yg ni before accident dah tanggal..” . Aku pun diam jer la ..lg byk aku suruh kn dibuatnyer tetiba dia terpikir .."Eh..td aku langgar belah kanan ni apsal plak aku gi repair belah kiri ..?”..hu..hu..mesti x jadi dia “tolong” touch-up kn bumper aku tu.

Satu lagi ...nasib baik gak dia x nk report...coz keta aku tu road tax dah 2 minggu mampus hu..hu..





So kul 7 lebih masa aku amik keta aku dah balik ke normal ..termasuk la cat yg tanggal sebelum aku accident tu ..semua dah di touch-up balik

08 September 2008

National tournament 2008-part 3

...aku rush ke Stadium jam dah kt kul 6. OTW aku dpt sms dr Sarah (MMC) bgth yg dia kalah coz pengadil bias. Ishh...cepatnyer dia lawan...aku x expect dia dah lawan coz td baru abis pettern individu. So aku terlepas la nk tengok dia lawan. Bila aku tanya dia apa jadi masa lawan tu ..dia cakap yg jadi judge nyer dari team &%$### (x leh la sebut nm..nanti jadi issue lain) dan yg menang tu budak dr team tu la (bdk tu pernah kalah ngan Sarah last month kt UTM). Ikut kater Sarah dia byk score ms tu dan ramai yg terkejut bila budak tu yg diishtiharkn menang. Aku x terkejut benda ni boleh jadi dan aku x der la nk terima bulat2 apa yg student aku cakap cumer kalau betul la student aku kalah sebab bias kira frust jgk la coz Sarah ni salah srg yg aku target utk bwk balik medal.







So aku cakap nanti aku check. Tp result tu bukannyer buleh diubah dah pun. Tu la.. combat fighting ni susah sikit ...org kt luar nampak ngan kita (jugde) nmpk memang x sama. Memang kekadang nmpk mcm kita menang tp tgk score lain. So mcm yg aku selalu pesan ke bebudak aku ..kalau nk gerenti menang score la clear point ..chop 2-3 bijik kt kepala lawan so sesaper pun x leh nk quiry. Bagi KO terus lg senang. Judge nak fair ke nk bias ke tu biar la diaorng fikir sendiri tp sbg judge memang Integrity tu kena ader dan by right x der kes2 bias especially dlm National Tournament.



Aku sampai stadium terus Master Siva suruh aku jadi referree utk Light weight perempuan. Student aku Sarah (PSAS) ader kt kategori ni utk wakil Perak. Tp jadi referee x der nk bias nyer. Game yg lain x der special cumer bila si Sarah ni lawan baru 2-3 kick dia dah tergelekcoh (bahasa Kelantan utk terjatuh dgn terpeleot). Dia ckp lutut dia teralih. Aku tengok pun mcm dah lain so aku suruh stop dan panggil medic. Dia keras nak lawan lagi so aku suruh dia try bangun. Baru nk bangun dia dah jatuh balik so confirm la lutut dia mmg dah injured. Aku terus panggil medic bawak strecther dan bg w/over win ke lawan dia. Aku tahu dia memang frust ..aku pun frust coz dia memang boleh makan budak tu. Tp nk buat camner ..dah adat pertandingan ...kalau dah bukan rezeki kita tu mcm2 boleh jadi.








Dalam pada jadi judge tu aku ternmpk junior aku yg dah lamer x dtg ke kelas aku..yg dulu nyer mintak nk join kelas aku. Aku tau dia nmpk aku..x kn la x nmpk aku yg memang kt centre of the crowd ni hu..hu.. Tp aper nk buat ...aku plak tgh sibuk ..klau x buleh la aku gi bow kt Junior aku tu...hu..hu. Dan bab respek merespek ni aku cukup respek ke bangsa lain.






Incident lain ..dlm aku dok sibuk2 kt meja urusetia tetiba dtg mamat sorang ni ..muka cam India mix ...dia siap bow dan tegur aku ...dia tanya ingat dia lagi x? Aku cakap muka cam kenal tp nama sorry la x ingat (dlm bahasa ibunda aku la English). Dia cakap dia dulu student AVS Bathi..sekarang tinggal kt London balik holiday...so bila nmpk aku jer terus dtg nak say hi...bgth dia dlm bahasa Malaysia pekat. Baru aku ingat aku pernah jadi judge masa dia lawan dulu.. Aku terus start malu sendiri ..standard la kita bila ngan bangsa lain terus nk speaking tp member ni dah bertahun kt London still nk cakap bahasa kita. Tapi bukan tu yg aku respek..tp dia punya respek ke senior tu yg aku rasa patut "member" aku tu tiru. Aku x der pun berjasa apa2 kt mamat ni tp boleh dtg tunjuk respek. Tp bangsa kita ...ehmmmm..dr jauh jer jeling jer ke senior...ehmmm..dunia...dunia..







Game berlarutan sampai tgh malam. Tp aku x larat ..kul 11.30mlm aku mintak excuse coz migrain aku makin teruk. Actually dari semlm migrain ni dtg ..ubat Cafegot dan Sifflex tu plak aku terlupa bawak so tahan jer la. Master Siva suruh aku rest dan ganti ngan Rashidi so aku terus rush balik Concorde dgn Zainal KOBITA.








Sampai concorde anak2 aku dah tido....5 minit lagi nak kul 12tghmlm. Biasanyer ader bunga api utk mlm merdeka ni so aku kejutkan Syira utk tengok bunga api tp dia biasala bercinta klau nk bangun. Tepat kul 12 tghmalm memang ader bunga api dan first time aku dpt tgk bunga api sambil baring coz tingkap bilik aku tu betul2 ngadap dataran Shah Alam ..hu..hu..







Ahad-31/8/08



Hari MERDEKA!!!






Aku x breakfast kt Concorde coz receptionist tu bgth bilik aku tu entitle utk srg jer breakfast so aku suruh org rumah aku jer pegi bawak bebudak sarapan krg. Lgpun kt Stadium pun ader breakfast.





Event pagi ni sambung sikit team sparring dan special technique. Dan last sekali perlawanan persahabatan Malaysia vs China.Nak dijadikan citer dlm aku dok siapkan result tu Master Yeow panggil aku ..."Din u jadi coach Malaysia..". Aku ingat dia buat lawak ....tp bila betul2 aku kena lead team Malaysia masuk ring betul la ..aku memang jadi coach utk team Malaysia hari tu ..hu..hu.. Team Malaysia kitaorang pilih dari kategori yg menang semalam tp x semua la. Ramai champion x masuk dan ader kategori tu kitaorang bg ke peserta Singapore lawan. Game tu x der la special sgt just nak buat gimmick Malaysia jumpa China jer. Dan team Malaysia aku menang 3-2 hari tu.




Oh ya...team China tu memang la dari China dan semua x-WTF yg berjaya diconvert kan oleh Master Chee & Alvin. Aku respect ngan diaorang ...baru beberapa bulan dan buleh buat pattern GTF ...siap ngan Sine-Wave lagi. Cumer bab sparring ganas WTF tu still ader lagi la.





Closing ceremony





Upacara penutup akan dirasmikan oleh Yg Berhormat Datuk Ismail Shaberi, Menteri Belia dan Sukan. First time dlm hidup aku upacara closing lg grand dr opening. Tengahari td Master John dtg jumpa aku dia mintak aku naik atas stage utk duduk kt kerusi vip masa Menteri dtg. Aku OK jer ..dan aku tengok ader 10 nm yg dia select.







Kul 2.30pm : Menteri sampai. So masa ketibaan Menteri dan Menteri duduk aku terus la ke atas stage. Eizam, Ustaz dan master2 lain ader sekali. Aku bukannyer aper...org dah bg duduk baik aku duduk dari dok berdiri sepanjang speech.







Sebelum speech ader gimik dr geng2 ATM (mcm baru dpt baju GTF jer ..hu..hu..). Ganas2 gak demo diaorang ..siap breaking tiles pakai kepala lagi. Last week Master Siva tanya aku apa yg aku boleh buat utk demo masa opening. Aku cakap mcm biasa la ..aku boleh buat knife self defence dan budak aku boleh buat somersault back flip breaking technique. Tp bila dah Menteri confirm dtg acara demo tu kena la yg senior2 dan master2 yg buat. So aku x prepare apa2 la ptg tu.







Demo ptg tu 80% team ATM yg buat dan aku respek geng2 ni coz nmpk ganas. Teknik biasa la cuma coordination tu yg nmpk real. Dan macam tahun2 lepas ader srg Sifu ni (aper dah nm dia aku dah lupa..) akan buat demo cucuk jari pakai kelapa....eh cucuk kelapa pakai jari.



Ni x tipu ni ...memang berlubang kelapa tu. Aku dah kenal Master ni sejak dr bapak dia Master Kam Poh lg. Bapak dia lg hebat ..boleh cucuk 2 bijik kelapa sekali gus. Ishhh..kalau aku jadi idung dia risau aku..mau tetiap minggu kena gi tampal hidung ..ye la korek jer tembus ..korek jer tembus..




Selepas speech Menteri Belia dan Sukan kiter dianugerahkan Talipinggang Hitam Peringkat ke-5 (5th DAN)..perghhh...aku nak dpt 5th DAN makan 22 tahun ..tp dia dlm sehari jer terus dpt ngan cert2 sekali ..hu..hu..







Closing ceremony abis kul 4 lebih. Aku tengok Datuk Ismail Shaberi still ader lagi. Jarang Menteri tunggu sikit punyer lamer utk sesatu event. Org rumah aku sms dr jauh .."nak amik gambar ngan Datuk Ismail.." . Aku jawab mn boleh ...lagipun ishhh x kan la aku nk berlari mintak nk bergambar ngan dia... Tp esok nyer bila tgk gambar bebudak lain bergambar ngan Menteri keluar paper nyesal gak aku x curi2 gambar ngan dia. Udahnyer x der proove aku pernah dok belakang dia masa closing tu hu..hu.







So ni gambar team Terengganu yg hampir2 jadi overall champion hr tu ..hu..hu.. . So utk tahun depan kita jumpa di Kejohanan Taekwon-Do Global Malaysia Jemputan Kebangsaan 2009 di Kota Kinabalu Sabah ...































07 September 2008

Selamat berpuasa

Hr ni sedar2 x sedar dah genap seminggu kita berpuasa...tahun ni Alhamdullillah seminggu aku dpt berbuka kt umah. Kecuali hr Jumaat hr tu coz nk rush ke klinik di TTDI.
Biasanyer aku akn beli siap2 lauk di kantin. Murah ...setakat 4-5 lauk baru 7 hinggit (boleh sampai ke sahur..). Klau kt bazaar Ramadhan mau 15 hinggit. Setakat ni lauk kt kantin aku kira OK la ....x malu la org tgk (ader ker..).
Masuk bulan poser ni aku pulak kena settlekan audit untuk 11 Vendors baru utk projek P6-20A Proton (MPV). Boring tul audit bulan2 poser ni coz x dpt la nk makan free hu..hu.. So hr Khamis aku dah settlekn UVI kt Klang dan Jumaat aku x masuk opis langsung....pagi2 aku terus ke Autokeen di Subang dan tghari tu rush ke anak syarikat diaorg plak ..Brimal di Kapar. Aku sampai kt kilang Brimal dah pun kul 12.25pm. So aku buat opening meeting ala kadar dan stop utk sembahyang Jumaat. Aku sampai masjid (nm x ingat .kt Jln Kapar) ari tu kul 12.45pm!..Imam pun on da way lg ..hu..hu.. Aku tgk jam ader lg satu jam lebih sebelum sembahyang so apa lg ..cari port la nk "bertafakur". Abis Jumaat cepat2 aku amik laptop aku utk siapkan report MCM ...tgh sembahyang boleh masuk msg mintak report ..
Ding-dong2 audit abis kul 5pm...jln jgn cakap la ..hari Jumaat ..poser lak tu..jem giler. Aku sampai opis jam dah 6 lebih so aku pesan kt clerk aku yg aku x spt nak masuk opis coz nk kena antar org rumah aku ke klinik.
Sabtu - first time aku pegi bazaar Ramadhan kt Subang Perdana ngan family aku. Aku rasa x der la byk sgt beli lauk tp abis kt rm40!!. Tp tu la ...byk benda2 yg kalau x beli pun x kebulur . Padahal bukan nk makan sgt pun.
Isnin sampai Jumaat schedule aku full lg ngan audit. Jemputan berbuka pun aku x terima lg tahun ni ..maybe start next week ader la kot. Tp company aku awal2 dah declare x ader berbuka ngan customer tahun ni ...budget kurang ..hu..hu..

03 September 2008

National tournament 2008-part 2




Yg mana satu aku?... cari la yg paling kecik tp yg paling hensem dlm barisan Judges tu


hu..hu..








Sabtu - 30/8/08






Aku bangun dr tido aku tgk Asmir tergolek kt belah aku ....kt ruang tamu suite tu plak bebudak aku tgh rancak siapkan nametag ...rupa2 nyer dr kul 2.30am mlm td sampai la ke pagi ni diaorang dok buat keje tu. Aku respek giler komitmen bebudak aku tu.






Tapi aku x leh lama ...aku kena ke Stadium utk serahkan list peserta. X jalan event klau x der list ni. So aku ajak Asmir ngan Sarah pegi dulu ..yg lain2 nk kena siapkan name tag tu. Macam yg aku bgth kt semua bila diaorang tanya aku lepas draw lot tgh malam tadi.. "byk lagi ke nk print name tag ni Din?" . Aku jawab .."x banyak dah ..ader 450 keping jer lagi...cumer tunggu printer jer ni.." .. masa tu dah kt kul 1pagi...hu..hu..







Aku sampai kt Stadium Melawati kul 8 lebih ...terasa bangga coz MGTF dpt gak buat tournament kat stadium sebesar ni. Aku pun x pernah masuk stadium ni sebenarnyer ..paling dekat pun masa amik org rumah aku balik dr konsert Akademi Fantasia dulu ..masa dia tgh giler AF dulu ..hu..hu..





Sampai dalam aku terus bagi kt Mdm list tu dan terus gi breakfast. Event start dlm kul 9 lebih so ader masa la nak prepare dan distribute list tu. Aku breakfast ngan Ustaz & family. Lepas breakfast Master Siva sibok panggil pengadil dan juri untuk briefing. Actually tournament kali ni teknikal committee betol2 control judges ni. X semua boleh jadi. So bila nama dah selected tu kira dah established la. Dan utk jadi refferee pun lagi selected. Dari 35 Juri cuma 7 org jer yg terpilih.....(dan aku salah sorang la hu..hu..). Bukan senang wooi nk jadi ref. Tp aku bukan aper ..kalau jadi juri kn tersenggut2 kt atas korsi. Kalau jadi ref x der la nk ngantuk.







First event pagi tu ialah Pattern Team. Team Melaka menang walaupun buat pattern Toi Gae..kaler belt. Yg ni aku x berapa setuju...korang dah black belt..national tournament plak tu ..buat la pattern black belt. Memang la team diaorang buat cantik dan pattern Toi-Gae tu pun memang susah nak menang kalau buat utk individu. Maybe next time nak kena ader lower limit utk team pattern ni.







Tengahari - Master Siva suruh aku jadi judge utk pattern individu. Aku paksa Asmir masuk event ni dan mix pattern ..just to experience. Tapi event ni lembap tul ..nak cramp buntut kt atas kerusi tu ...dah la perut berkeroncong. Aku dok situ dari jam 12 sampai la 2.30pm. Dah x tahan kitaorang mintak break dgn Master Siva. Meluru aku ke dewan makan ..sampai2 tinggal tulang ayam bodo jer 2-3 ketul. Jarang aku nak marah masa makan tp time tu memang aku marah...aku sound ke Master Siva ...."Sepatutnyer orang yg keluar paling lambat la dpt lauk paling sedap ....bukannyer dapat tulang cam ni..". Isshhhh lepas aku cakap tu rasa "kenyang" sikit tp bila aku pikir balik ..bukannyer salah Master Siva...dan org lain x komplen pun. Nyesal lak aku sound gitu..
So aku pun keluar la pelan2 ke meja urusetia ..perut ni jgn cakap la ..dah masuk lagu kelapan dah. Aku sampai ke meja Mdm terus bagi aku nasi bungkus ..rupa2 nyer dia dah prepare utk aku...aku yg x spt tanya dia ..hu..hu..tu la dok meluru ke dewan makan. Sepatutnyer aku tanya mdm dulu ader simpan makan utk aku x?.






Opening ceremony start kul 3pm. Dato' Michael Chong sebagai VVIP dan GM Dato' Dr Sabree Salleh yang rasmikan kejohanan. Opening ceremony simple jer coz kitaorang dah transfer ke closing ceremony oleh Menteri Belia dan Sukan. X der special aper opening ni cumer aku tengok cenderemata utk vip kali ni class abis. Semua cristal dan yg paling besarr of course la utk Dato'. Ni kalau aku nak kira ni cenderamata ni jer dah buleh buat tournament DIT aku ..
Abis opening event sambung balik dan aku cabut kejap utk amik org umah dan anak2 aku utk check in Concorde. Dari semalam dok janji ke Syira utk bawak diaorang mandi kolam kt hotel. So kul 5 lebih aku check in kt Hotel Concorde. Dapat bilik 607 coz aku mintak bilik single. Naik2 aku bukak bilik tu tgk dah ader beg baju org. Ishhhh ni bilik saper ni yg receptionist tu bagi. Lahabau tul. Aku suruh org umah aku tunggu kt atas dan aku terus berlari ke bawah...dah la aku nk cepat. Yg aku peliknyer x kan la sistem hotel Concorde ni cikai sangat sampai kan bilik vacant ngan x vacant pun x leh nak detect. Hotel Ah Ming (sekadar menyebut satu nama..)yg ader lampu lip-lap-lip-lap kt Chow Kit tu pun boleh bgth kalau bilik tu ader orang ...
At last aku dpt bilik lain ...509. Lepas letak family aku ..aku rush ke stadium balik. Aku suruh Syira & Syamil mandi kt bath tub jer ..hr dah petang.....hu..hu..
sambung......

01 September 2008

National tournament 2008

Aku balik umah Ahad tu kul 6.30pm ….terus pengsan ..sedar2 dah kul 10 mlm (tu pun org umah aku kejut kan ..) ..hu..hu… Niat hati nak gi Terawikh terus berkubur gitu jer …penat giler badan ni...org giler pun x pernah penat gini.



Tapi puas hati aku ….sepanjang tournament tu x der problem sgt ngan system dan staff2 teknikal aku. Cumer ader la sikit2 ralat masa draw lot dan ngan database aku tu. Ali ngan budak2 aku tu dah paham dah keje masing2 so senangla sikit aku buat keje. Tu yang akuu siap sempat jadi referee lagi tu.









Actually aku dah start sibuk utk tournament ni dari last week…almost every night aku meeting ngan team aku dan Ali utk finalize dan touch-up program utk system tu. Aku nasib baik coz tournament ni paling x byk meeting ngan main organizer … Cuma sekali jer tu pun utk aku present method utk registration dan draw lot aku ke Master Yeow. Biasanyer sebelum ni..aku akn kena attend meeting every 2 weeks dan kalau dah dkt2 tu every week ader meeting.. So kira OK la cam gini ..x yah meeting pun keje jalan gak ..hu..hu..(tp aku tahu ..main organizer tetiap malam meeting ....diaorg lagi penat..)









K la aku rasa baik aku flashback citer aku dr hari Jumaat (29/8/08)....





Jumaat- Aku amik annual leave coz kul 9am aku dah nk kena ader kat Carlton Hotel utk setup computer dan sistem aku. So lepas hntar org umah aku keje aku rush balik umah kejap coz aku tertinggal file utk registration. Aku suruh Asmir dtg umah terus ..senang nk terus ke Carlton. Kul 9.30am Ali call aku tanya saper yg ader kt Carlton coz dia dah sampai dan x der srg pun kt sana. aku terus call Capt. Shahnaz tanya bila boleh guna bilik utk registration dan dia cakap kul 12 tengahari baru buleh masuk! Laaa..kalau gitu x yah la mlm td M.Yeow beriya2 suruh aku dtg awal...buat penat jer terkejar2 ke sana. Satu lagi ...mcmn aku nk start registration kalau pc nk setup kul 12?. Kul 1 dah nk kena stop utk Jumaat.



Aku sampai Carlton Hotel kul 9.50am....join Ali & Nik Rashidi (AKTA) minum. Sempat lagi touch up sistem tu kt kedai makan. Ali bgth separuh data yg dia update semalam hilang!..Aku dah risau dah ...takut x sempat nk cover krg. Tp sempat ke x sempat memang dia kena sempat kan kalau x mati aku. Ustaz & geng Kulim join kitaorang pagi tu. Aku tengok Ustaz dah pakai jaket cam yg aku nk pakai ceeeikkk... penat2 aku beli kt Bandung tgk2 dia dah pakai. Dan yg paling x best nyer si Din giant pun pakai jaket yg sama siap ader bendera Kedah lagi...hu..hu..abis la jaket BOSS aku .






Master Yeow call aku dlm kul 11am bgth dia dah sampai dan dewan kt atas (Berjaya Hall) dah boleh pakai untuk setting. So aku terus ke atas setting lap top utk registration. PC x sampai lg so aku kena gunakan lap top Ali dan aku dulu. Sarah pun x sampai lg ngan kamera dia ...kamera baru dia tu nk digunakan utk amik gmbar utk name tag. Kontrak ni selalunyer Master Chee yg amik ..so kali ni aku cakap biar aku buat semua coz gmbr tu dah dilink kan ke Database so senang boleh print terus.





Team yg dah sampai cumer dari Kulim, Kelantan dan Kedah so kitaorang proceed ngan weight in dan registration dulu. Kul 1.30pm aku lari kuar ke Masjid Shah Alam ngan Master John utk sembahyang Jumaat. Makan pun x sempat lagi. Kitaorang sampai ngam2 nk start sembahyang ...(kalau aku td kira Jamak Tak dan dah tu ..hu..hu..).






Balik dr sembahyang aku tengok dewan tu dah penuh...dah byk team2 yg dah sampai. So x sempat nk jamah nasi ayam aku ..aku terus buat weight in . Kul 4pm...separuh lg team x register so Master Siva tanya aku sempat ke x utk draw lots kul 5 ni...aku cakap x...kalau semua buleh complete register kul 5 pun ..aku perlukan at least 1.5 jam utk compile dan reconcile data2 tu. Kalau x masak aku masa draw lot nanti. So aku cakap draw lot lepas dinner la. Nak x nak Master Yeow dan yg lain2 terpaksa la ikut...ye la ..bukan aku yg nak start lambat. Kalau semua team dtg before Jumaat at least kul 4 aku dah buleh abis registration.




Malam tu ader dinner kt Kelab Shah Alam...aku ngan geng x pergi coz terpaksa siapkan list utk draw lot. Aku bgth org umah aku utk balik cepat coz aku ingat nk balik amik dia utk ke dinner tu. So kul 7 lebih aku lari balik kejap tp jalan jem plak dan org umah aku sampai pun dah kul 8. So aku bgth x yah dinner la dah x spt...aku bwk la diaorang mkn kejap kt Te'Amour Subang Perdana.



So dinner malam tu aku x pegi la. Plan nk bawak org umah aku pun x jadi coz aku x tahu lg aku kt mn mlm ni…bilik kt Carlton dah abis. Kt Concorde aku x check in lg. Aku rush balik ke Carlton jam dah kul 9.30pm. Aku ader 1 jam lg before diaorg abis dinner. Balik hall aku tengok bebudak aku dok balun pizza …td Master Yeow ader bg duit utk mkn . So aku terus la check aper yg kurang …..byk lg yg x print. Dan yg tersilap print. Kualiti printing plak teruk semacam jer. Dah x der choice so belasah jer la. Cumer mcmn pun printer kaler kena ader utk print name tag.



Kul 10.40pm …ader yg dah balik dr dinner. Aku ader few things lagi x print out…..nak kena check lagi. Dlam kelam kabut tu dpt la siap semua list2 yg aku nak cumer aku x spt nk check semua. Mintak2 semua ok la …




Aku biarkan Master Siva brief dulu semua team manager …..sementara aku go through list2 utk semua event. Dalam dok check tu aku terperasan ader kontingen yg ader 2 peserta dlm satu kategori…ni salah satu kelemahan dlm system DTA ni yg aku detect la iaitu x bleh nk detect peserta yg sama dr satu kontingen. Tp problem ni kecik jer ni ..Ali boleh improve lg utk future version.



Master Siva handover mic kt aku masa tu dah kat kul 11. Aku pun terus la conduct draw lots ni sampai la kul 12. Eh….korang tau ke apa kebenda draw lots ni?…Bg yg biasa tgk bola …ke game apa ke biasa nya sebelum game dia org kena buat cabutan dulu utk tgk saper jumpa saper ..so x der la kata nak set kan game. Aku pernah try cara auto dulu masa tournament kebangsaan kt Pahang ..aku pakai random pick dgn PC. Pakai software sikit jer. Tapi ada bantahan coz diaorg x tahu mcmn PC tu pilih saper lawan saper. So sampai ke hari ni tang draw lots ni aku still pakai manual…biar lambat tp x der org komplain.




Abis draw lots printer kaler still x sampai2 lagi. Aku nk kena start print name tag ni ….aku terfikir nk angkut semua brg tu pegi print kt opis aku. Tu kalau worst case la. Aku dah 2-3 kali msg Kapt Shahnaz tanya psl printer tu …ikut kater dia printer on the way. Yg best nyer aku dpt msg tanya printer tu nk hantar ke bilik ke atau ke dewan tu?. Hu..hu.. aku bilik pun x der lagi …org lain dah nyenyak tido dah masa tu kot. Tp last2 aku dpt 2 suite utk bebudak aku coz aku suppose stay kt Concorde. So kul 1 lebih aku x larat nk ke Concorde utk check in so aku belasah stay kt Carlton jer la ..satu bilik bg kt Sarah dan satu bilik lagi aku share ngan Ali, Asmir, Fairus dan Din. Boleh tahan besar Suite tu ..setakat 5-6 org memang boleh masuk.


Sebelum tu geng2 Ustaz & Hanafi dok tunggu aku kat Rafi Bistro ..aku yg suruh diaorang gi tunggu aku kt sana coz kitaorg ader “meeting” sikit he..he.. Aleh2 sampai pagi aku x leh nk tinggalkan Carlton. So aku biarkan la diaorng meeting sendiri kt sana.



Last2 kul 2.15am baru la printer sampai …dan terus kitaorang bawak masuk ke bilik. Dlm Ali dok try print…aku pun hanyut....sambung esok wehhh...