28 December 2005

Kuda Besi

"Aaa.. moto tu la .." sambil muncung aku menghala ke sebijik ELEGAN masa kat traffic light .
"Abg beli moto tu abg naik sorang2.." ..keputusan muktamad dari org rumah aku. Habisla aku punyer angan2 nak pakai Elegan tu.
Dlm aku dok ushar2 moto aku tu satu hari tu member aku bagitahu ader org nak tolak sebijik cruiser ..Eliminator. Aku dok cari moto easy rider @ cruiser (ye la..raser dah tua sikit dah..) so moto ni mmg termasuk dlm search list la cuma cerita2 negatif pasal moto ni byk gak aku dgr...tapi yg positif pun ader la. Aku pun cakap la aku nak try dulu seminggu dua ..he..he.. Tetiba member tu setuju lak.


Tapi masalah problemnyer aku tak infom lagi org rumah aku pasal moto ni (sebenarnya aku yg x berani nak bagitahu org rumah aku yang aku nak beli moto coz org rumah aku ni skeptikal sikit pasal moto ni). So masa aku nak amik moto tu aku bagi la alasan nak ke Kolej Telekom...masa tu Syira demam plak, puas la aku convincekan org rumah aku yg aku akan balik awal mlm tu. Masa amik moto tu kat TM Jln Raja Chulan aku cuak jugak nak balik ke Subang coz aku dah 9 tahun tak naik moto jauh cam ni (last sekali dlm tahun 1997 seminggu before kahwin ..tu pun naik AAR 3491 kapcai kesayangan aku).


Dari Jln Raja Chulan aku redah jer jalan ke PJ. Mula2 seksa jugak nak bawak moto ni..handle dia lebar semacam jer. Sampai Bangsar aku berenti isi minyak kat BP . Masa isi ni ader plak SMS masuk ..masa aku dok belek msg tu tetiba minyak dah melimpah kuar..panik sekejap aku. Sampai kan tak pasal2 aku sergah attendan tu utk amik air simbah kat tank aku.
Sampai Subang aku terus ke klinik Alam Medic utk amik ubat Syira...(sambil nak bodek org rumah aku sekali la kot2 dia marah..). Aku sampai rumah jam dah kul 10.00pm. Aku buat muka biasa la ..tak nak org rumah aku tau aku naik moto.



"Ni apsal macam penat jer ni? ..pegi maner?"..org rumah aku tanya.
"Dari Telekom la......" ....
"abis tu apsal penat sgt ni..siap dgn berpeluh2 lagi ni .."
"balik ngan moto.."
"Aper ??..abg beli moto!?... (the rest of the story dlm entry lain la..)

Sampai ke pagi tu masa nak pegi keje org rumah aku tak jeling pun ke moto tu...dia bengang kot coz aku amik jugak moto tu. Cuma Syira jer yang excited ... "mama..mama..abah ader moto kuar api..".. terjerit2 dia berlari cari mama dia kat atas ..dia punyer first respon biler aku selak canvas yg cover moto tu.

Dekat seminggu jugak moto tu tak bergerak coz org rumah aku x nak naik moto. Masuk hari ke-4 bateri buat hal coz lama x start. Terpaksa beli bateri baru. So masuk hari ni dah 2 minggu lebih la aku pakai moto tu dan org rumah aku pun dah ikut sekali la pagi2. Kalau nak ikutkan save...aku buleh save minyak dlm 3 kali ganda dari pakai keta tu.Tol pun x yah byr. Cuma risiko dia ...masuk hari ni dah 3 hari derect aku lejun sampai ke underware kena hujan..nasib baik mlm tadi dah standby baju ujan.


Ni la kuda besi yg aku dok citer tu...Tapi yang itam ni yang original spec...aku punyer yg kaler merah ni...Cruiser Kawasaki ELIMINATOR 250

2.2VTEC ....

Ehmmm..masuk hari ni dah 23 hari blog aku tak terupdate. Ntah la..nak kater sibuk memang sibuk pun..tp dulu sibuk2 pun aku bleh plak mencelah sampai 2-3 entry satu hari. Pagi2 ni nampak lak t-alang punyer concern pasal kuda besi aku...OK la baik aku update cepat2 nantikan bersawang plak blog aku ni...kira ni respon ker t-alang punyer la ni.
3/12/2005- On the way ke Tg.Malim lepas Bukit Beruntong aku rasa Vitey aku semput semacam..macam bawak keta 3 selinder plak. Aku dah risau dah kot2 mati tgh highway ni. Dlm 5 km aku nampak exit ke Tg.Malim so aku terus masuk Tg.Malim kot2 ader bengkel kat sana. Biasanyer aku akan kuar ikut Behrang (kuar tol terus sampai ke politeknik Tg.Malim). Aku nampak ader 2-3 bengkel kat pekan TM tapi jam dah dekat kul 9.00pagi dah..grading patut start dah. So aku terus ke Politeknik Tg.Malim untuk grading kan bebudak dulu. Grading abis dlm kul 11.30am dan aku mintak Azhari antar aku ke bengkel terdekat yg dia biasa.
Sampai ke bengkel ...Cina pomen tu tgk dia ckp cable plug aku dah kong satu dan plug pun dah burnt giler2 punyer. So aku pun tukarla cable plug + plug ..semua sekali rm160.00. Lepas tukar test2 keta aku still cam tu jugak. Cina tu dah blur dah dan dia ckp ni nak kena masuk komputer ni baru dpt tahu kat mana rosaknyer. Nak kena bayar lagi rm50 ..pas tu kalau dpt tahu rosak nak kena repair lagi. Dah la cash aku x bawak byk hari tu. Aku pun tanyala pomen tu kalau aku drive balik ke KL sampai tak? Pomen tu cakap boleh tapi pelan2 la jgn pasang airkon.

Aku pun balik la ke KL dulu pelan2. Aku terus ke bengkel abg Zainal aku kat Setapak Jaya dan tinggalkan keta aku kat sana.
Besoknyer abg Zainal aku call dan dia cakap keta aku nak kena masuk ICU. Nak tahu simptom dier?...

1. Timing Belt tinggal nyawa2 ikan (gigi dah abis..)

2. Minyak hitam kering

3. Oil Seal bocor

4. Mounting enjin dah reput (pecah)

Semua defect2 ni asal2nyer dari oil seal aku yg bocor tu...so minyak hitam mencurah2 kuar dan melekat kat timming belt so gigi dia pun hilang la so bila gigi hilang timing dia pun lari la.."timing jump" so bila timing jump "firing" utk plug pun terganggu la dan effect ke cable plug dan plug pun cepat hangus. Cuma aku nasib baik coz sempat sampai ke bengkel, kalau la timing belt tu putus tgh highway tu abis blok aku..mau 2-3 riban hangus.
So total semua abis la rm850 utk betulkan semua tu. eh..silap...mounting aku tak betulkan lagi coz yg baru cecah rm450 sebijik...aku suruh abg aku cari yg potong punyer nanti seminggu lagi aku dtg balik utk betul kan mounting tu. So aku balik rumah dgn keta yg enjin dia tak melekat ke body la..so bila aku reverse je dia punyer joget kalah Inul.

Dalam aku dok layan keta joget aku ni..aku pun usyar2 la moto kot2 boleh kurangkan coz aku nak maintain keta ni. Hari2 la aku dok survey "www.malaysianbikers.com" , www.autoworld.com dan mcm2 lagi la cari2 "cruiser" yg sesuai dgn aku. ...errr citer aku dpt moto tu next entry aku akan citer..sabar yeak t-alang.. he..he..
Dalam dok mencari tu keta aku makin kuat gegar nyer so last week aku antar la ke bengkel abg aku sekali lagi. Lepas aku beli mouting yg second hand (rm150) aku pun cam biasa tinggalkan la keta tu kat abg aku. Aku bawak balik Kelisa wakaf dia ..nanti mlm aku akan dtg balik. Mlm tu bila sampai jer abg aku cakap bukan satu tapi empat2 mounting dah pecah. So kalau nak tukar semua dlm rm600 lagi. Pas tu yg best nyer drive shaft aku pun dah berbunyik dah...nak pakai lagi 2-3 ratus tu....Vitey..viteyy...

05 December 2005

Jiran aku...

"eh..bang tinggal lorong mana?."
"Tu rumah no 29..."
"Laaa..sebelah rumah saya la tu..."
"Ye la.. nak buat camner kuar gelap balik gelap..maner ader masa kita nak jumpa kan?"
dgn sorang lagi..
"abg nama apa?.."
"sharifudin.."
"Ooo..yg keta honda itam tu.."
"abg aper namer tadi?.."
"saya sharifudin..."
"Ooo..yg ngajar Taekwondo tu erk?.."
Kalau org rumah aku lak mesti nak kena tambah no rumah kat depan baru la org kenal..dah jadi nama dia Nor@#$#@#$# No 29 bt Osman dah..
Taman Bukit Subang baru buat jamuan raya hari Sabtu hari tu. Yg kat atas tu antara dialog2 yg aku dpt la sepanjang perkenalan dgn jiran2 kat taman tu. Aku dah dok situ masuk bulan ke 8 dah ni tapi yg betul2 aku kenal & pernah borak cuma 2-3 orgjer. Bukan nyer aku sombong ker aper tapi sikit2 tu ader la kan..haksss. Tapi korang paham jer la aku kuar rumah kul 6.15am dan balik tukar baju kejap dah kul 8.45pm pas tu kuar balik gi kelas sampai kul 10.30pm..layan anak aku minum lagi kat kedai sampai kul 11.45pm baru balik. (ni versi utk mama dia..bukan aku yg nak minum ni..tapi anak teruna & dara aku tu yg beriya2 ajak aku lepak lepas kelas..).
So bila ader peluang jumper cam ni memang x abis la citer nyer. Satu jer aku peratikan jiran2 aku ni sebenarnyer diaorang betul2 perihatin sampaikan kul berapa aku kuar kul berapa balik..berapa hari x der kat rumah semua nyer diaorg tau so bila borak tu sebut jer no rumah mcm dah kenal lama la.
Aku masa main futsal sekali dgn diaorng tercakapla aku part time ngajar TKD ni..so jiran2 aku tu beriya2 suruh aku bukak kelas kat taman tu. Dan masa borak2 semalam pun bila sebut jer nama aku mesti jiran2 aku tu tanya "bila nak start kelas TKD ni".. "anak aku dah nak masuk dah tu.." .. "anak aku pun aku rasa dah buleh masuk dah tu.." tambah sorang lagi yg anak dia aku tengok dari pagi tadi dok melekat kat dada mak dia..
"OK la..aku bagi diskaun ..saper daftarkan anak dia percuma kelas utk bapak".. aku joke jer tu tapi ramai lak yg response..sampai kan yg dengki pun ader...siap suruh aku jgn bagi free kat lorong lain biar bapak2 kat lorong ni jer dpt kelas free. Sajer nak bagi semangat kat diaorang aku pun tambah ..."satu lagi kalau 2 anak percuma sorang.." .."kalau x der anak boleh tumpang anak org lain tak?..." tu la org Melayu kita..bab benda2 free ni sanggup nak ngaku anak org tu anak dia ..hakss. Tapi apa2 pun aku memang nak start kelas ASAP kat belakang rumah aku tu. Padang tu dekat sgt dengan dapur aku so sambil2 masak pun aku buleh ngajar....yang paling best dari dalam bilik air pun aku buleh bagi command ..hakss.. (mau aku kena perlempang dgn GM Dato' kalau betul2 aku ngajar dari dlm bilik air ni..)....