11 July 2010

Grading - PNB 09-07-2010

Grading-PNB 09-07-2010. Lemah betul bdk2 ni dlm self defence...especially wrist manipulation, vertical lock, s-lock etc.
Aku frankly x setuju ngan teknik trust dr bawah ni. Mana ader org attack pisau dr bawah. But for the sake of syllabus grading & skill bdk2 so aku terpaksa la telan dulu. Maybe next time aku akn buat syllabus aku sendiri.
Goose neck @ chicken wing....pun lemah.

Dunia sepi blog-part 2

Masa mkn kt KFC Ampang Park lps grading tercerita psl blog aku yg dh lama bersawang. Ntah la ..lps dpt FB ni dh jrg bebenor update blog..(mcm la ms x main FB blog aku ni selalu update hu2..).

Aku rs bukan aku srg yg jd gini. Ramai yg dh terbz ngan FB sampaikn x spt nk bc blog sendiri. As of aku ....ms mmg x mengizinkan. Nk update blog aku kena perah kepala sikit dan tunggu ilham dtg. Yg biasanya dtg ms aku tgh drive ke kelas ..mn la spt nk update hu2. FB pulak aku dpt jenguk sekali-sekala sambil tulis kt wall 2-3 patah. Gambar2 plak ramai yg dok mengetag so x der la time consuming sgt.

So ni aku dh update ni harap2 sawang kt blog aku ni hilang la ....

07 March 2010

Updates..after 3 months

Hu..hu..

Ramai yg dok tanya apa dh jadi ngan blog aku ni?...aku cumer jawab aku 'dorman' kn sementara blog ni coz semenjak aku handle course utk PPSPPA ni almost everynite aku occupied. Hidup aku buleh dikatakan upside down skrg ni . Dlm seminggu cumer 3-4 hari jer aku dpt tido kt umah. Yang lain nyer aku ngan family terpaksa tido umah mak mertua aku. Ye la ..kelas abis kul 12tghmlam. Aku nk angkut bebudak balik umah dh tgh malam. So baik diaorang tido umah mak mertuaaku jer.

Anak2 aku ngaji pun dah terganggu coz aku x spt nk antar & pick-up. Terpaksa la pegi hr minggu jer ngaji. Tambahan lg sejak 2-3 minggu lepas, bapak mertua aku dh x bleh nk ngantar & amik anak2 aku ke sekolah coz dia dh x brp sihat. So setiap hari terpaksala anak2 aku stay kt umah adik ipar aku lps sekolah dn tunggu aku amik lps kelas @ aku lari kejap otw ke kelas.
Keta aku pun dlm seminggu at least 2k km aku gerak. Skrg dh masuk 29k (padahal br 3 bulan umur hu..hu..).

Kelas lain yg buleh aku maintain ialah UTM & MMC. Tu pun aku combined 2-2 kelas ni ke hari Selasa. Elok jgk la ..at least kelas tu ramai sikit. Kelas SMT aku x berani nk contact cikgu tu balik dan aku ingatkan x yah dh pegi kelas tu. Aleh2 minggu lepas cikgu Nazri call aku cakap bdk2 dha ready. So semalam aku ke SMT la utk start balik kelas tu hu..hu.
Kelas Qi Gong setiap Ahad still lg jalan lancar & skrg ni aku dlm process draft syllabus utk kelas ni before officiated dlm July ni.
Yang lain2 ..last week aku balik KB & spt buat short class utk KOBITA kt gym baru diaorang. Balik utk shooping tp alang2 balik aku mtk nk jumpa seniors KOBITA utk bg sepatah dua tips.

Last week pun muka (eh perut) aku ader kuar Sinar & 3 hr lepas Berita Harian. Citer psl pelancaran Briged Waja Diri kt Serendah. Aku ganti Noordin utk represent TKD. Bangga gk la coz aku lead 6 perguruan lain masa tu. Tp x kuar plak gmbar tu ..hampeh..


Next activities - Tournament Kulim aku akn bawak bebudak UTM & MMC. Tournament TTA pun diaorang & PNB akan participate. Lps tu tournmanet PSAS plak aku maybe incharge Teknikal sistem.
Lain2 minggu depan aku akan attend meeting lg kt opis Datuk Rahman & dgr citer kali ni Dato GM pun akan join. Apa program aku x sure lg coz semua dlm perancangan.

Tangan aku yg patah ari tu dh makin OK. x der la nk ngajar pakai simen lg. Cumer strength dlm 60% jer lg. Seksa sikit bila nk buat Qi Gong tu ...x bleh nk bend jari hu2.

13 December 2009

Dunia blog ..sepi..

Aku perasan ..beberapa bulan kebelakangan ni aku (especially la) dan kengkawan lain dh x brp aktif blogging. Response utk blog mbr2 dh x sekerap dulu...update mmg la makin slow. Maybe masing2 bz dgn keje & tanggungjawab lain.


Bg aku ..dgn problem internet kena cut kt opis dan streamix buat hal ari tu mmg motivasi aku nk update blog terus ilang. Nk response entry kengkawan pun jd x der mood. Dan benda2 gini yg jadi chain reaction ...kita x response kt org so org x response kt kiter ..last2 kite update blog pun x der org tau.


Tp tu cumer blog.....friendship bukan nyer berdasarkan brp kerap kita reply entry kawan kan?.. So bg aku ..keslowan aku mereply dan ketiadaan response kengkawan dlm entry aku x bermakna aku dah ilang dan x bermakna aku dah ilang kengkawan..hu..hu..


Thats why aku nk sgt tunggu kejohanan NS ni ..nak jumpa balik mbr2 lama.

PETANS Tournament...long story with Master Chee

Jumaat lepas aku dengan Master Chee, Alvin & team ke Poli PD utk meeting kejohanan TKD NS. Aku yg beriya2 nk bawak Master Chee ke PD utk meeting tu. Bukannyer apa...sejak kes ari tu aku rasa cukup2 la aku jauh dr dia. So dgn cara gini jer la aku buleh slow talk dan hv a chat dgn dia balik.

So aku volunteer utk pick up dia dpn Mc D Bus Stand Klang ...tpt biasa klau aku amik dia. Funny nyer aku x bgth yg aku dh tukar keta so dia dok tunggu keta jerung aku padahal aku dh tercegat kt situ.



So all the way ke PD byk la citer2 yg dah lama x kuar ..kuar balik. Dan x sah klau citer tu x pasal aku, Noordin & Maarop. Mmg dlm ramai2 student UTM dia aku rasa kami three stogers ni yg paling dia dok follow up. Seronok betul dia bila aku dok citer achievement Maarop, Noordin dan yg x brp achieve mcm aku hu..hu.. Citer2 lain berkisar psl dunia TKD ni la dan aku pun x der la nk korek apa sgt...maleh nk tau lebih2 psl dunia politik TKD ni. Lg semakkan kepala ader la.



Aku cumer amik peluang utk story panjang lebar pasal kelas PPSPPA dan kerisauan aku kalau Dato' x setuju aku alliance dgn WTF. Master Chee mcm selalu mmg open dan positive dan sama cam yg aku dok fikir. Lega rasanya Master Chee back up aku. Insyaallah aku akan arrange satu-dua kelas tu utk aku passkan ke Alvin atau sesaper dr group Master Chee.


Aku sampai ke Poli PD jam 2 lebih ...meeting kul 2.30pm.


Meeting-mcm biasa cumer aku perasan team mgmt Poli x mcm ms aku involve dlm National Tournament 2002 dulu. Masa tu Master Amir jd Pengarah so mmg 150% support dr Poli PD kitaorang dapat. Aku kali ni mmg low profile abis ...sengaja aku x nk expose kn diri sgt coz biarlah junior2 aku buat keje diaorang. Mahesan & Alvin aku tgk dah sampai msnyer try buat sendiri dan involve 100% dlm keje2 belakang tabir ni. Aku akan support 100% nanti.


Masa meeting tu aku sengaja tanya saper yg akan jadi coordinator, ring master dan chief technical coz individu ni penting utk lancarkan kejohanan tu nanti. Aku ader standby student aku utk jd coordinator klau x der org tp bila Mahesan kater dia yg akan jd so aku no prblem la lg pun dia bukan setahun dua dlm kejohanan ni. Apa2 aku akn support dr belakang.


Chief technical pulak Master Chee cakap dia akan handle. Hu..hu..dlm hati aku dan dr bisik2 Mahesan & Ezam rasa2 M.Chee akn sub kt aku nanti tugas tu. Dan mmg betul...lps jer abis meeting M.Chee dtg jumpa aku bgth suruh aku handle keje2 ketua teknikal ...kan aku dh cakap.


Tapi tournament tu nanti akan ader ramai senior lain. Napi pun akan dtg, dia dh 6th Dan ..dia lg layak jd ketua teknikal. Eizam pun klau ader rezeki maybe akan dtg ..pun lg layak. Senior yg berDan2 lain aku x rasa akan dtg la.


Meeting abis kul 6 lebih...ms balik dan hntar M.Chee balik jln jem giler nk masuk KL. Aku sampau umah kul 9 lebih. Penat...

26 November 2009

Semalam aku cuti. sajer amik cuti utk pegi check up kt KPJ (nk check kolestrol..result nanti aku citer hu..hu..) dan lps tu aku nk riki pejabat PPSPPA cwgn K.Selangor & Sabak Bernam.
Kul 9am aku dah sampai KPJ utk appointment dgn Dr Shuguna. Sampai jer aku terus kena amik darah. Nasib baik aku teringat yg aku kena poser ari ni. Lps amik darah aku tgk ader 1 jam lg sebelum dpt result. So aku call staff aku panggil dia dtg ke Ali Corner dpn KPJ ni. Lps minum aku terserempak dgn member opis aku ..rupa2nyer semua executive ader screening test ari ni. aku lupa langsung. Tp aku dh buat semua ..ECG, X-Ray, Blood test dan apa ke bala lg masa emmited ari tu. Dan ari ni pun amik darah lg.
Dlm 30 min aku dpt result....peghhh ms Dr tgk result tu aku rasa mcm ms nk amik slip SPM kt Sek.Teknik tahun 1989 dulu..hu..hu..gabra siutt.. Ms Dr tu bacakan result pulak teringat aku ms Karangan BM tgkt 4 aku cikgu bacakan depan bebudak kelas Perdagangan (sumer pompuan..hu..hu.). Kolestrol total drop dr 7.3 - 5.1 (border 5.2), kolestrol jahat drop dr 4.4 - 3.1, triglycerides drop dr 4.3 - 2.05. Hu..hu..bila nmpk hasil diet aku terasa berbaloi plak. Tp doktor x puas hati ..dia tambah satu ubat lg (ntah brp la lg kos nyer tu..) utk 'flush' kolestrol yg nk melekat..ntah la aku pun x paham ..tp tu la yg aku dpt tangkap ms dia dok explain kt aku coz ms tu nurse tu pulak dok pegi mari kt tepi aku hu..hu..(bukan salah aku x leh fokus...)
Kul 11.30am..
Lps abis check up aku terus rush ke K.Selangor. Target nk sampai 12.30pm nampaknyer x leh. So aku msg pengurus cwgn K.Sngor bgth dia yg aku akn sampai lewat sikit.
Kul 12.50pm aku sampai ke Bkt Melawati. Lps discussion aku terus rush plak ke Sabak Bernam ..opis kt Sg.Besar. Time dh kul 1.40pm. Aku kena sampai sn before 3pm. Drive punyer drive aku sampai Sabak dlm kul 2.30pm. Then lps discussion jam dh kul 3.30pm. Aku nk kena sampai Subang sebelum kul 5 coz ader discussion dgn Asmir psl korporat shirt. Jarak aku set td dr umah aku ke Sabak dlm 110km. Ader ms sejam lebih sikit ...hu..hu..
At last aku sampai umah kul 4.50pm...1jam 10 min dr Sabak ..kira OK la tu .
Malam aku ke umah Asmir utk kenduri tahlil dan besday dia ngan Angah.

25 November 2009

Update...25th Nov

PETANS Tournament 2009


Bulan lepas Ezam & Master Chee ader bg hint nk suruh aku handle teknikal. Entah la ..frankly lepas incident tahun lepas aku jd x semangat nk buat keje2 teknikal ni lagi. Tapi bila Master Chee dah personaly call aku ..x sampai hati plak aku nk tolak (memang sejak dr tahun 1990 aku x leh nk kater NO ke Master Chee ..yg boleh aku buat cumer x pick up phone jer la ..hu..hu..).


So aku bgth Insyallah aku buleh buat tapi aku terus terang ..this time aku terpaksa transparent dan akan treat this as official so aku akan come out dgn quotation what not. Seminggu lepas tu aku submit quotation (just buleh cvr aku punyer sistem & penat lelah team aku) ke Ezam.


Ding-dong2 2 minggu aku x dpt result. Aku msg tanya jadi ke x coz klau jadi aku nk kena rebuild sistem tu coz utk tourn ni involve color belt. So kategori dan bertambah. Aku x tahu la klau ader org yg buleh bg harga yg aku bg tu utk sistem ni ...ader kot?..Aku actually depends ke programer aku ..Ali utk build sistem ni. So jadi ke x jadi terpulang ke Ali. Dia yg akan penat utk program kan balik the whole system.



Mlm td ..baru la aku dpt green light approval dr Ezam berkenaan dgn sistem tu. So nampaknyer esok aku kena inform Ali utk siapkan sistem tu.


PPSPPA


Esok aku dah apply cuti. Nk kena gi check-up kolestrol aku. Lps check-up aku kena rush ke Sabak Bernam utk riki pejabat PPSPPA kt sn dan otw balik aku kena singgah ke opis K.Selangor. Masa dah x der dah utk konperm kan dgn semua cawangan berkenaan dgn kelas TKD utk PPSPPA ni. Tn.Hj Pengarah mintak aku start pd 1/12/09 ni jugak.


Bisness Premium item & T-Shirt

Alhamdullillah sejak kena stroke ari tu x putus2 masuk projek baru hu..hu. Keychain utk safety campaign aku dh settlekan. Esok aku kena confirmkan design utk 50 baju F-1 utk satu kilang.




Bisness Advertisment & Printing


Dah deret 2 minggu aku berjaga sampai kul 4am...mata dah naik buntang nk settlekan design sticker ni. Aleh2 bila siap print gambar plak hancuss...siut tul. Terpaksa la pending jp lepas sticker 20' x 2.5' aku kena reprint. Aku nk proceed dgn Invoice pun x brp sedap coz aku kena replace dulu gambar2 yg blur tu.

Banner & poster utk safety campaign kilang aku dah settle semua. Nasib baik x der problem sgt.


Bisness Website & Wi-Fi

Projek website utk pembekal fasteners kt Klang dah secure. Aku dh dpt verball approval utk proceed dgn sample pages dan contents. Ni target aku nk present ke mgmt diaorg dlm pertengahan bulan depan. Skrg ni designer2 aku tgh dok prepare draft pages utk web tu.


Wi-Fi setting kt Kopitiam 333 aku x proceed lg coz sangkut dgnsticker punyer problem ari tu.



7QC Tools Training


Dh dpt payment utk training last month...lega sikit nk raya ni. Skrg tgh tunggu confirmation utk Training 7 QC tools dan automotive core tools utk satu kilang kt Meru ..target dlm bulan Disember. Klau jd yg ni maknanya Disember nanti aku weekend full lagi la. Satu kilang lg kt Tg.Malim pun ader mtk aku submit proposal tp berat sikit aku nk accept coz financial diaorng x brp strong.


Esok....Syamil kena UNCLAMP..dan ptg tu klau x der aral melintang aku akn balik KB. Insyaallah aku cdg nk lawat sahabat2 kt Terengganu ms otw balik ke KL nanti.