17 October 2009

Admitted to KJP Selangor

Yes ...I was admitted to KJP Selangor on Monday 12/10/09 9.45pm due to STROKE...hu..hu. After gone thru series of BP check, ECG test, CT Brain Scan, X-Ray, Ultra sound and MRI no clogged vessel found and one sentence from Dr Shuguna (Pakar Saraf) ..."Man..you're very-very lucky..don't know how but somehow your blocked part was released..". So my case considered TIA (dun know the meaning..but some sort of Reversed Stroke aka "Stroke yg hampir2 tp x jadi"). According to Dr Shuguna the symptom was very rare and I should be lucky enough be he part of statistic coz if not I'm the halfly dead person right now.

Waaa...tu la aku ..klau marah dgn sedih memang kena cakap orang putih baru buleh luah kan isis hati ni..hu..hu..
Sebelum aku story details what was happened on the 12th Oct , aku nk ucapkan jutaan terima kasih kepada jiran aku yg bertungkus lumus antar aku ke spital mlm tu dan wife2 diaorang dok consolekan wife aku yg tgh kelam kabut bila emergency (macam biasa..)tu. Dan semua kengkawan Taekwondo,Opismate,kawan lamer dan staff2 aku yg visit aku kt Ward 439 KJP Selangor sepanjang 2 hari aku kt sana. Sampaikan guard terpaksa 2-3 kali naik atas suruh pelawat aku turun coz ramai lagi yg nak naik tengok aku ..rasa cam artis la pulak ..tp x der la rasa cam Yasmin Ahmad dan Ustaz Asri Rabbani....mmg symptom hampir sama tp ending lain sikit hu..hu..


Ni pun br ader peluang nk buat sikit entry coz kesian ramai yg dok tertanya2. Tp ms plak x der byk ni. Nanti la aku sambung next entry.
Actually kt umah tu Streamix aku dah buang ....fed-up dgn customer servis diaorang. Tgk la nanti klau dah ader yg baru buleh la laju ikit update entry.,

9 comments:

Khaldun Redza said...

Masyaallah...syukur Alhamdulillah, u selamat. Pls take extra precautions bro. Age is catching up. With current lifestyles, stress, keadaan ekonomi, cuaca tak menentu, and lebih2 lagi with all the rich and fatty food di open hse's, semua nya very strong contributory factors. I have lost many2 friends to the No 1 killer, kebanyakannya pd usia yg terlalu muda. Exercise and Healthy lifestyle ajepun x memadai. Stress is the main culprit. You were very2 lucky...thank GOD. Your wife and family must hv been traumatised...and now I'm sure very relieved. Have enough rest, stay calm and cool, smile and laugh always, and drink plenty of water,and dont forget to take yr medication, InsyaAllah. Kita hanya mampu b'usaha & berdoa. Yang selebihnya atas kehendak NYA. Saya doakan kesihatan dan keselamatan you and family. Take care. Salam.

sidekick said...

thanks Bro. Yup...I'm very lucky (till to date la hu..hu..). Now totally changed my life style to more vege and fiber concern person. but can't do much on the cholestrol things coz genetically oredy high. Now I hv to take ubat cair darah for a life long..hu..hu.

Choy HH said...

Salam sejahtera bro Din,

Akhirnya, terusik juga blog anda. Saya ada memberi komen di blog isteri bro, no other ways to reach u :), ada masa check blog saya ya.

TIA (Transcient Ischemic Attack) = keadaan yg boleh dikatakan pulih dlm < 24 jam -sbb tu dikategorikan sbg mini stroke. Jgn marah ya bro, menurut statistik : TIAs may not seem important. However, an estimated one-third of all TIAs are followed by a stroke within five years. Bukan ' stroke yg x menjadi ' - stroke hanya dibahagikan kpd 2 jenis : stroke (chronic) & TIA (mild).

Tiada org yg mahukan perkara ini terjadi, jadi jgn marah , jgn sedih tapi lihat lah siapa yg berada di samping anda & yg mgambil berat ttg anda. Yakni, banyak yg boleh dipelajari drp pgalaman kali ini bukan ? (jgn lupa jot kan details yg de details yg boleh dlm blog ).

I am really happy for u, my friend dan maaf saya x dpt dtg melawat : susah nak travel dr KL - i can't drive n kalau dtg, saya yakin xda masa utk bbual panjang dgn anda - dah la visitors x putus putus dtg melawat , hehe. It doesn't mean i don't want to meet u, x pernah pun benar2 duduk n bbual panjang bersama, kalau anda x sedar (saya sedar sbb sbbnya).

If possible, i would love to give you a hug n whisper this words to u : " Bro, jgn marah - Jgn degil ya ", i watch ppls died infront of my very eyes, nenek saya mati di belakang saya masa sy tengah mgulangkaji, datuk saya meninggal sbg diabetes sehingga jari jarinya di potong 1 per 1, kesemuanya mereput dan bayangkan baunya - kami semua tinggal bsama sblum saya melangkah ke Uni, skrang dah grad tapi belum menerima cert. More to share but, enough for now. Foods n genetics r the reasons and i learned that no point in begging for ppls help, esp when u r not in a wealthy n high status type of person. Saya sedar siapa saya.

Jgn fikir " it is God's will, i can't think like that :) " and lepas mengarut panjang2 - You are my friend, that's all. Hope u would understand. Take care ya, check my blog n do, please comment.

ChoyHH

Ayasu Kuro-Obi said...

So bila nak mari teganu? hahaha...

Memang mujur... Pok sedara mu Pok Najmi pun nasib baik dok kena attack, doh dia pun siap call aku terkejut dengor anak murid dia muda lagi dah kena... Buleh pegi ke jantung gok tu....

Ada masa amalkan/dengar Ruqyah Syariah sikit2 di samping makan ubat...

Kumpulkan kekuatan semula... Aku nak ajak mu gi Umrah sama2...

Mang Taekwondo di Dungung said...

Alhamdulillah,

Umur masih panjang. Syukur kepadanya. Maaf tak sempat menjenguk.

Elok jugak cadangan Ayahsu tu. Gi Umrah mintak doa depan kaabah moga2 murah rezeki dan panjang umur.

Yang penting life style kena ubahla sikit.

Wassalam

EIZAM said...

syukur, take a gud care. u maybe too tired of doing everything. time to rileks...and its nice ur blog baru di update....hihihi

deOughtred said...

Abg Din, terkezut jugak dapat sms hari tu. Tapi alhamdulillah dah ok, cuma makan kena jaga lah ye lepas ni. Telur <3 biji seminggu ye. Heheheh....

Pasal streamyx tu, abg din dah potong? Hahahaha...

Anonymous said...

salam sir..alhamdulillah sir slmt dr penyakit tu..kes ni leh la kira cam dapat "deposit" or permulaaan..cam sy dpat katarak kat mata.
harap sir jage kesihatan.cegah lg baik dr mengubat.ubat skung mahal.
ok. kami ank buah sir doakan yg terbaik tuk sir..
ingatlah diri dan orang2 tersayang.

fairuz DTA dan geng2 sume

Choy HH said...

Salam Bro Din,

Bagaimana keadaan anda skrang ? Selepas berehat sekian lama, ok ?

Feel free to drop by and have a glimpse on an article i posted on

" MALAYSIANS GETTNG HEART DISEASE AT YOUNGER AGE " - written by a friend of mine who is a Naturopath .

http://mylifecreation.blogspot.com/

Take care ya.

ChoyHH