13 June 2009

Bz day + boring day

Ntah la...klau dah boring tahap gaban ni mmg susah aku nk update blog..sebenarnyer teringin sgt nk bg komen kt blog Noordin & Adam psl trip ke Pangkor ni ngan Smarts tp asal sentuh jer keyboard idea terus ilang. Asal ilang jer idea ..terus nk pegang keyboard hu..hu..Skrg dah basi la kot citer tu hu..hu..



Anyway x terlambat klau aku nk bgth pendapat aku tentang trip tu. Bg aku trip tu really good start utk kita teruskan ngan aktiviti2 lain yg lebih byk pengisian nyer...bukannyer yg ni x der pengisian cumer as a start up x bleh byk sgt pengisian ilmiahnyer coz kiter x tahu response yg lain2 ni. Dan walaupun x byk tp Idea2 dr brainstorming section kt gerai tepi laut mlm2 tu (sambil mata melilau (Noordin ngan yg lain2 la ..aku x..)hu..hu..) byk gak yg boleh kiter realizekan. Idea2 utk buat self defence camp & bigger trip tu aku rasa patut kiter usahakan. Yg lain2 ms trip ari tu mmg la aku x expect lebih coz ni first trip. Bg aku dpt sampai ke Pangkor tu dah kira succes dah tambah lagi dgn mcm2 problem yg timbul sebelum aku bertolak tu. Entry ni sebenarnyer lebih kpd citer aku dan halangan yg timbul sebelum bertolak ke Pangkor itu hari.



Actually aku nyaris2 dah x jadi ikut hari tu dan setiap kali Noordin call atau sms mmg aku nk bgth x bleh dan nk kansel. Tp setiap kali aku nk sebut x bleh tu keypad aku jammed...so sampai ke sudah aku x sebut2 yg aku x bleh nk join trip ni. Tmbahan lg bila Noordin dok sms psl semua dah ready dan dia dh tlg dulukan payment utk aku so aku x sampai hati nk bgth dia aku x leh pegi.

Sebenarnyer seminggu sebelum tu keta aku buat hal ...kopak RM aku...pas tu Hari Khamis 2 hari sebelum tu plak steering rack aku bocor teruk..sampai steering x leh pusing langsung. Melayang lg dkt 400 hinggit utk tukar rack tu. Nk tangguh x leh coz aku dok pakai keta tu..dan klau x repair aku terpaksa topup myk power steering setiap hari 1 liter...bygkan la 1 ltr = RM20..sebulan mahu 500 utk myk ni jer hu..hu... So nk x nk terpaksa tukar la ..tu yg makin susut bajet aku utk ke Pangkor tu hu..hu. Bukan x der la tp setip bulan allocation dh buat so ader benda2 gini kekadang akan tarik portion lain dlm monthly bajet aku.

Jumaat ptg siap repair...nasib baik Asmir ader..dia la yg dok layan keta aku tu kt bengkel Abg.Zainal aku. Ms nk sembhyang Jumaat Asmir tetiba sms bgth keta aku sangkut kt LEKAS hiway nk masuk Kajang. Lps sembahyang aku call dia ...dia ckp keta aku bateri kong . Tp klau keta tetiba mati bukan sebab bateri tu. Aku suspect minyak low coz keta aku klau low sgt pump x leh sedut. Ptg tu dia call keta aku dah OK. Satu lagi aku suspect klau x idup maybe starter tp ader satu wire Mc Gyver kt tepi bateri aku yg buleh bypass starter tu tp aku lupa nk bgth Asmir.



Mlm tu baru aku dpt keta aku dan aku tgk steering aku dah jadi 90degree lari. Allingment pun teruk. Tp hr dah mlm so x leh la nk repair lg.



Esoknyer aku dgn berat hati gamble jer ke Bkt.Sentosa ...semangat aku actually dah tgl separuh..risau ke keta..risau ke bajet (takut jadi aper2 ke keta) dan yg paling best risau ke keje coz aku silap tgk kalendar ..aku ingatkan akan balik hari Ahad so aku x apply la cuti utk Isnin...hu..hu..




Sampai2 kt Salam aku tgk ramai dah dok nunggu dan muka semua happy2 so terpaksa la buat2 happy. So aku pun bertolak la ikut konvoi tu . All the way seksa nyer nk bawak keta tu mcm aku naik ketam ..asyik nk ketepi jer keta aku. Noordin yg kt belakang pun perasan keta aku asyik dok lari jer. Dlm hati aku cumer dok berdoa la biar selamat sampai ke Lumut (nk balik x sure lagi ha..ha..). So all the way aku buleh pegi 120 jer ..dulu 180 pun sambil pejam mata jer hu..hu..


Dan pulak tu ni la trip yg paling jauh aku akan travel ngan jerung aku tu coz lepas issue overheat setahun lepas aku mmg x berani nk drive jauh coz fobia ngan overheat ni. Ms sampai kt Setiawan ms berenti kejap tu aku tgk temperature aku dah start naik dan apa lagi fobia aku pun start. Tp nasib baik bila jalan temperature tu turun balik dan aku pun dah x brp jauh dr Lumut dah.




Dan yg paling best nyer ...aku pegi Lumut tu ngan x der roadtax!! hu..hu..asyik dok layan keta kt bengkel aku lupa nk renew rod tax aku. Pg nk ke Salam tu br aku teringat yg rodtax aku dah mampus. Sajer aku x bgth org coz x nk benda2 ni kacau mood yg dah semangat nk pegi tu.



So gitu la ..Alhamdullillah aku selamat sampai ke Subang.



Oopss ..x abis lagi ni nasib baik aku...



Hari Ahad seminggu lepas tu aku nk balik ke Bkt Subang...bdk2 ngan org umah aku letak kt umah mak aku. Ms nk belok kuar lorong ke jln besar tetiba tayar belah kiri aku jem. Aku kuar tgk tyr kiri tu dh menghala ke kanan (aku tgh belok ke kiri masa tu). Tyr yg belah kanan OK pulak ikut kater .. Aku chek2 tgk2 tie rod end yg belah kiri dah terkeluar. Aku tgk nut dia dh x ader. Aku suspect ni mesti klip diaorg x psg balik ni ms tukar steering rack aku ari tu. Nasib baik la jadi kt umah. Bygkan la klau ms tgh drive laju2 kt Lumut tu jadi cam ni hu..hu..