01 November 2006

Beraya di K.B & reunion

Aku patut berangkat balik hari Ahad malam 22hb tp drpd siang hari badan aku x brp sedap so mlm tu lepas telan ubat aku bantai tido jap. Aku sedar2 dah pukul 4.00am dan tengok2 org rumah aku dah masukkan brg2 dlm boot keta. Badan aku x berapa sedap lagi ni ..ikut kan ati nk postponed lagi balik KB tp kan beraya kat Subang plak kan so aku "gagahi" ..(cehh..) jugak la utk balik pagi tu. Kul 4.30am aku bertolak ke KB.
Aku sampai ke Karak tengok jln clear jer..keta x byk. Masuk jer Karak baru aku teringat yg aku terlupa nk belikan mknan sahur tp nasib baik bila masuk highway Karak aku ternampak restoren Mc D kat stesen minyak Shell so aku masuk drive tru dan beli makan sahur ..aku sahur dlm keta jer..nak save masa.
Sepanjang jalan ke KB dr Bentong-Lipis dan Gua Musang memang clear. Sedar2 kul 10.45am aku dah sampai KB.
Lamer btol rasa nyer x balik kg. Sampai rumah Wae aku tengok K.Zu dan anak2 buah aku dah sampai. Aku lepak sampai ptg before berbuka kat rumah baru abg aku kat Chica.
24/10/06-Selasa
Raya pertama: Dari Chica aku ke Kubang Kerian ..sorang2 tahun ni. Biasanyer kalau dulu mesti singgah rumah Pak Long aku di Lorong Aman, Jalan Kuala Krai dulu sebelum ke Masjid dgn sepupu-sepupu aku. Aku lalu Masjid Kubang Kerian tengok mcm dah penuh so aku lajak ke Masjid nostalgia aku ..Masjid Telipot. Masjid ni la tempat reunion aku dgn member2 sekolah kalau time raya cam ni. Tapi raya kali ni x nampak pun btg idung member lamer aku ...maybe ader tp dah besau panjang kot sampai aku x kenai.
Lepas sembahyang raya aku bawak family aku ke rumah Wae aku (tahun ni aku x tido kat rumah aku ..lepak rumah abg aku jer..). Pagi tu aku habiskan masa ke kubur arwah mak aku dan ke rumah Pak Long aku. Sempat la jumper cousin2 aku kat situ. Memang aku cumer rapat dgn cousin2 aku belah Pak Long aku jer...dr dulu dah dgn diaorang cumer bila masing2 besau2 ni dah susah nak get along mcm dulu.
Petang tu aku x ke mana coz dok nunggu org dtg rumah jer.
25/10/06 : Rabu
Raya ke-2 - Kakak ipar aku masak nasi dagang pagi tu. Rindu plak nasi dagang Mak aku. Pagi tu aku plan nak ke rumah Jiran2 Bukit Subang aku. Abg aku pulak ajak ke rumah sedara kat Pasir Mas coz dah bertahun dah x jumper. Tp aku cakap aku ader reunion dgn member yg dah lamer x jumper jugak.
Org rumah aku : "eh ..x bagitahu pun ader reunion ...reunion aper?.."
Aku : "reunion Bukit Subang dengan geng2 Bistro Bukit Subang.."
Org rumah aku : "hampehhh.."
Aku call Zafrul dan Ihsan utk confirmation. Last2 aku pegi sorang2 ke rumah Zafrul kat Jalan Telipot ...dah lamer btol aku x masuk jalan belakang sekolah Zainab ni. Dari rumah Zafrul kitaorang ke rumah Ihsan kat Jalan Yaakobiah dan on da way aku call Hazley utk join. Hazley sampai rumah Ihsan masa kitaorg baru nk makan. Si Raja x sampai lagi dr KL so x leh la dia nk join. Plan kitaorg lepas rumah Ihsan ni nk ke rumah aku plak tp x der org plak kat rumah aku coz abg aku kuar beraya so x dpt la diaorg nk kenal rumah aku.
Mlm tu Hazim dtg dgn family dia tp x leh nk citer panjang ..so kitaorg plan nk kuar minum nanti dgn geng2 KOBITA . Aku terima call dari somebody mlm tu ....gaya memang dah kenal aku lamer tp aku x leh nak recall suara dia. Dia introduce nama dia "Kamal" ..laaa...rupa2nyer si Ripin ...he..he.. Nik Ahmad Kamal Ariffin . Geli aku dengar Kamal tu coz dulu kitaorang panggil Ripin sebab adik dia pun pakai "surname" Nik Ahmad Kamal..
26/10/06 : Khamis
Raya ke-3 - Aku sepatutnyer ader reunion (ni betul nyer reunion ni) dgn geng2 sekolah SMSI 1984-86 dulu ..dah dekat 20 tahun weh x jumper. Tp yg lain x dpt contact so tinggal Ripin dan Madi (dua2 member rapat aku masa tgkt 3 dulu) je la. Ripin skrg ni jadi cikgu kat Johor dan Madi jadi cikgu kat Grik. Ripin ni memang satu family dgn atuk2 dan mentua sebelah kakak ipar dan jiran dia jadi cikgu ..dok pun kat Taman Guru so aku gerenti anak2 dia krg pun akan jadi cikgu ni. Last aku jumper Ripin ni masa dia tgh amik TESL kat UM ..masa tu aku dgn Nor Adlin Siswairi (mbr kamceng yg dah merajuk ke mana dah skrg ni..) ke kolej dia ..tp x dilayan nyer aku dgn Adlin . Alasan dia ..dia tgh buat assignment. Eleehhh ..aku pun masuk u jugak masa tu ..tp assignment aku selalunyer org tlg buatkan ..he..he. Madi (Nor Asmadi Yaacob) pulak memang member study aku masa Form 2-3 dulu kira tetiap mlm la aku akan ke rumah dia utk study. Dan bila aku dpt ke Sek.Teknik dan dia stay kat SMSI dan SIC masa tu la kitaorang terpisah sampai la skrg. Aku ke UTM dan dia further study jadi cikgu kat Sarawak dan aku cari makan kat KL. . Dan dah bertahun dok cari contact no dia tp x dpt . Aleh2 raya tahun lepas dia call aku dr rumah aku kat kampung..dia ngan Wae aku dan dia ke rumah aku bila dengar aku accident ..he..he.. dia tersilap dengar yg betol nyer abang ipar aku yg accident. Tp nasib baik dia call so dpt la contact balik.
So excited btol aku bila nk jumper dgn dua ekor member rapat aku ni. Madi plak kena sakit mata so kitaorang plan akan ke rumah dia jer la kat Kok Lanas.
Ripin : "Mung pakai keta gapo loni" (Ko pakai keta aper skrg ..) . Std soalan la ni selain dr soalan skima ..anak dah berapa? ..keje mana?
Aku : "keta kecik jer.."
Ripin : "Keta kaler aper ..?"
Aku : "hitam..aku napok mung doh ni" (tetiba2 depan aku sebijik MyVi menyelit)...
Ripin : "MyVi ker .."
Aku : "x .."
Ripin : "Accord tu ke?.."
Aku : "aaa..aaaa..."
Aku masih cam la si Ripin ni walaupun dah 14 tahun x jumper coz kepanjangan dan kekurusan dia cam dulu lagi cumer pesen rambut jer dah x cam dulu.
Ripin : "Mung kato dah tinggi doh ..tapi ni samo mcm dulu jah.."
Aku : "Aku kato bukan tubuh aku doh tinggi tp pangkat ..he..he.."
Ripin : “Mung keje gapo lo ni?” (Ko keje apa sekarang?)
Aku : “Keje kilae jah” (Keje kilang jer)
Ripin : “Ishh x kae la keje kilae jadi operator..ni mesti jadi supervisor ni (Ishh x kan la keje kilang jadi operator ..ni mesti jadi supervisor ni )
Aku : :
....#@$??

Moral of the story ..... persepsion org kita ke pekerja kilang ni mcm tu la. Macam la kat kilang tu x der Engineer..x der Manager ..x der GM atau MD. Hu..hu. Satu lagi supervisor tu pangkat ke-3 bawah aku ..bawah aku jer ader 12 supervisor yg report ke 8 Exec dan Exec tu report ke Snr Exec dan Snr Exec tu report ke aku..hu..hu.. . X kan penat2 amik Bsc Degree + 10 tahun keje dpt title supervisor jer bang?..hu..hu.. (bukan nk hina title supervisor tp nk bgth aku bukan supervisor! Setengah US company supervisor lg tinggi dr exec..).

Aku dok borak kat rumah Madi tu sampai la kul 3..byk btol yg nk distory kan tp lain kali la sambung. On da way nak balik aku try call Hazley kot2 buleh jalan ke rumah dia di Labok. Dr Kok Lanas ke Labok dlm 15 KM jer. Hazley kebetulan ader kat rumah so dpt la aku beraya kt rumah dia.
Malam tu si Raja dtg kerumah aku.
nanti la sambung ..penat weh..

No comments: