11 April 2009

Pattern?

Pattern



Macam Deja-Vu ...aku dh buat entry ni 2-3 bulan lepas tp aku langsung lupa nk upload & publish. So bila bc entry Adam psl judging Pattern ni aku teringat balik ke entry lapuk aku ni. So ni aku upload balik la dgn info psl TTA tournament tu sekali.

Aku masa 4-5 tahun pertama dlm Taekwon-do memang x minat betul ke Pattern ni. Maybe background aku masa first kelas aku kt Maktab Sultan Ismail dulu semua nyer dok fokus ke free sparring dan rata2 geng2 kitaorang masa tu dah terpengaruh ngan tomoi so klau kelas tu memang aku x berapa masuk sgt bab2 Pattern ni. Belajar pun sekadar nak amik grading.


Pindah ke Terengganu bawah sir Najmi (sekarang Master) pun lebih kurang jer ...Master Najmi memang lebih cenderung ke bab sparring. Tapi masa kt SMT ni aku dah start belajar Joong-Gun, Toi Gye dan pattern senior yg lain. Bila perform pattern ni sikit2 minat aku ke Pattern ni bertambah. Lebih2 lagi biasanyer aku yg akan jadi "eksiklopedia" member2 aku utk rujukan pattern ni sebab masa tu aku biasanyer akan hafal pattern 2-3 rank ke depan..(hati terang lagi masa tu hu..hu..). Masa 8th Kup aku dah buleh buat sampai Do-San ..Aku 4th Kup aku dah boleh buat sampai Hwa-Rang.


So bila selalu orang dok selalu refer ...aku jadi "lebih" sikit la dlm bab2 Pattern ni. Tapi still jatuh no-4 bawah Free Sparring hu..hu..


Aku kt Skudai bawah Michael Phang lagi la x sentuh pattern ..hari2 biasanyer kitaorang akan sparr jer. Dengan Michael Phang ni memang kitaorang x berani langsung nak angkat muka ...sampaikan nak pegi kelas dia pun x berani. Bila tukar dengan Peter Chong slow2 mood training kt UTM tu tukar ke Pattern dan joyfull sikit. Coz Peter Chong dia ni kelakar dan x seserius Michael Phang. Bila tournament jer memang aku amik pattern pun utk buat syarat jer ....dan klau menang pun sebab peserta lain lagi teruk la tu he..he..


Tahun 1990 aku start train bawah Master Chee (masa tu dia 5th Dan). Bawah dia persepsi aku ke Pattern betul2 berubah. Cara Master Chee lain ....memang boring la coz very detail. Tapi rupa2nyer klau kiter tahu details termasuk philosophy dan "bunga" lain dlm pattern ni Insyaallah kiter akan lagi seronok perform pattern.


So sampai ke la ni ...aku still guna pendekatan yg sama ngan Master Chee iaitu DETAILS.


Bagi aku setiap movement dlm pattern tu WAJIB difahami oleh student... paham cara execution dia ...tahu origin setiap movement ...dan yg paling penting application dan rational disebalik setiap movement tu. Benda2 ni adalah "CONSTANT" atau fundamental dlm pattern dan x boleh nk diubah2. Yg berubah ialah stail execution, methodology of movement yg dipengaruhi oleh pembelajaran setiap instructor tu. Tu sebab kiter akan jumpa Pattern2 yg ader stailnyer lain2 (kekadang lain sgt sampai nmpk pelik). Bagi aku tu sbg salah satu dari bunga2 pattern yg kiter x boleh elak la. Cumer klau dah melampau2 sampai hilang benda2 CONSTANT yg aku bgth kt atas tu kira dah salah la.


Bila judging Pattern dlm tournament (termasuk national tournament) ader ramai peserta yg aku tengok bila buat pattern sekadar utk buat pattern jer. Mcm yg Adam komen ...x der langsung seni2 dia dan ditambah ngan2 benda2 cam spring, extra movement yg weird dan etc. Cumer aku setuju ngan sir Eizam kiter...x fair klau kiter nk komen semua movement tu x betul disebabkan oleh fundamental tu x betul yg of course secara x langsung kiter akan cakap instructor tu ngajar x betul. Padahal kiter ni yg x betul2 serius nak standardize kn benda2 ni.

Dam ...it's OK ..u gave a sincere comments but I agreed wt Eizam, pattern judging is a bit subjective especially the fundamental things such as origin of block, origin of punches, execution of technique. It's all depend to the instructor. And believe me ..how many seminar organised by MGTF have u and we attended? Banyak kan? Objektif dia aper?..utk standardize kan teknik2 ni la. Tapi end of the course aper yg kiter dpt?..kiter akn dpt SAME ALL STORIES dan jumpa same all old faces yg dah nk monopos yg akn buat 2-3 pattern dan hope everybody yg attend akn balik dan standardize kn dan ajar semua MASTER2 yg x attend seminar tu hu..hu..

Dan hasilnyer sampai skrg tgk la ...mana pegi nyer standardization? Amongst DTA aper yg aku buat ialah aku suruh student aku yg attend seminar tu betulkan balik semua movement yg dia belajar kt seminar tu ...semua kena tukar termasuk la aku coz aku x attend seminar tu. Tapi tu aku ..yg kira open mind ni ..tp mcmn dgn Master2 yg 30-40 tahun ..nak ke diaorang dngar buah student diaorang? Betul x?



Utk diferent tournament yg ader diferent standard of skill kiter nk kena pandai justify skima kiter. Dan dont expect semua judge akan bg point yg sama. Bodo la klau kiter pikir cam tu coz tu sebab dlm judging pattern kiter kena ader more than 3 judges. Kalau semua sama skima semua baik pakai sorang jer ..dah tentu klau dikira average krg dpt sama jer point. Lagi jimat ..dlm satu tournament ader 8 org judges pun dah cukup he..he..Betul x? Kiter letak lain2 judges coz utk dpt kan point dr different level of experience, different level of skil dan of course different level of sight.

Mcm masa TTA ari tu ..I'm a chief judge and both side were TTA seniors. The result given obsiously both of them are equally same (rather very high skima) but myself? a bit lari coz my point of view is different and my skima is different coz the participants not coming from high std like TTA. X byk akademi2 & persatuan2 yg ader skil segaban TTA. So we should consider certain factor when giving a point. Tp aku x kater diaorang x pandai bg markah ..giler weh TTA x pandai bg markah hu..hu.. Cumer bila kiter dah selalu berpeluang utk jadi judge sama local @ national tourn, minda kiter akan terbuka sikit. X kan la aku nk bawak skima national tournament ke tournament tertutup Tadika Kemas Kg.Bongek K.Pilah??

Macam TTA tournament ari tu, bila aku jadi chief judge memang aku letak standard color belt tu dlm 65-70%jer skill & black belt dlm 80-85%, national aku akn bg 90-95%...tp ni aku jer yg tahu hu..hu... errr..mcmn nk explain ni ek... Gini ..klau aku bg point 5.5 tu klau kt national peserta tu akan dpt 4.5 la. Klau aku bg 4.5 maknanyer kt national level akn dpt 4.0 la minimum point. So before start aku inform dua-dua judge tu lowest point 4.0 , highest 6.5..maknanyer aku expect akan ader la yg dpt 6.5 coz skima dah mcm tu. Aku akan tutup mata la ke benda2 style ni coz klau ikut kan point yg sebenar memang 90% dr peserta tu akn dpt score 4.5 kebawah la ..dan tu yg 2 gentlemen TTA tu bagi yg bagi aku rather too low utk level peserta2 tu la. Cumer saper la aku nk argue judgement diaorang kan? (walaupun as a chief judge aku boleh..) tp due to respect to TTA level so aku keep quiet jer la dan aku still maintain ngan aku punyer judgement . Sorry la ..x der nyer aku nk terikut2 dan buat2 aku segaban TTA..he..he.. . Of course ader yg betul2 teruk dan bukan setakat 4.0 klau buleh aku nk bagi 2.0 hu..hu..

Sir Eizam & Sir Khaldun & Sir Adam mungkin buleh betul kan statement aku tu...dari segi experience diaorang lagi banyak ..aku ni ciput jer.

Satu lagi contoh .....mcm application utk kicking. Semua sidekick mesti middle level kn?..tu yg confirm. Tp yg mn lg bagus klau peserta tu kick perfect sidekick tp ke face level dan satu lagi ke middle level tp not proper sidekick. Bagi aku dua-dua tu salah tp aku akan bg point lebih ke yg boleh buat kick tp "ter"tinggi sikit level dia. Yg buat level betul tp sidekick plak x betul tu yg fundamental x betul tu.

Apa2 pun benda2 gini la kiter2 (geng2 se blog ni) patut duk semeja dan standardize sesama kiter. Share ilmu sesamer kiter ..pedulikan la klau org lain x nak buat. At least geng bas sekolah kiter dah buat he..he..fikir-fikir kan la dan selamat beramal. Oopss.. Dam ..nothing of my statement above OFFEND TTA kay ...just my 50 cent opinion bout the judging ...nothing personal..they've done the great job....

3 comments:

Adam A. said...

Dear Sidekick,

No heart feeling from me. Aku buat entry tu ikhlas dan tiada maksud tersirat untuk menempias sesiapa. Tidak jatuh salahnya kpd instructor atas few lackness of fundamental, kalau color belt tu tak mengapa, tetapi jika BB, adalah menjadi tanggungjawab individu tersebut (student) untuk pursue kefahaman dalam pattern.

Sekali lg, entry aku tue tidak meletakkan salah kepada jurulatih samada secara langsung atau tidak langsung. Maaf jika ada yg terasa atas entry, dah editted takut menyinggung perasaan yg lain.

Tentang kegabanan TTA tu, memang budak2 TTA meletakkan standard yg tinggi, cuma beberapa kerat gaban shj yg tahap ultraman, mungkin aku juga tergolong dalam kegabanan mereka, nak buat camana, aku kena meet TTA punya standard untuk stand along dengan gaban2 tue.

However, aku agreed dengan Sir Eizam kiter, sekali lg di blog sidekick, "Sir Eizam, maaf kerana menyinggung".

Ayasu Kuro-Obi said...

Kut pandai Awang la. Din guane jadi x sambar Exora. Mana besar kalau dibanding dengan Grandis.

EIZAM said...

gud comment din...everyone has their point. i agreed. see my comment in my blog