25 July 2009

Grading

Aku nk citer pasal grading pun semua dah ade kt blog Noordin & Adam. Cumer sehari sebelum tu aku ader buat 2 grading lg iaitu kt Bukit Subang petang dan Seksyen 17 malam nyer. Yg Bukit Subang tu biasa2 jer la cumer yg kt Seksyen 17 tu siap ader ahli majlis MPP Zon 6 En Zulkefli Nani dtg utk rasmikan. Aku guna la peluang ni utk lobi aktiviti yg boleh DTA offer utk belia2 sekitar Shah Alam ni. Dan aku tgk peluang tu byk dan wakil MPP tu pun puas hati dan rupa2nyer selama ni diaorang x ader idea aper yg TKD boleh tawarkan utk aktiviti belia ni.


Bagi aku ..ni lebih kepada kreativiti jurulatih tu sendiri. Mana buleh nk harapkan MGTF atau Master John utk suap kiter semua. Dia pun byk lg benda lain yg dibuat. (ni kalau ader monyet2 yg x paham dia akan cakap aku sindir Mstr John la ni..hu..hu..). Tp seriouss..aku nmpk ni tanggung kiter sbg senior instructor ni utk create better rapport ngan badan2 berkanun atau x berkanun ni. Frankly yg malam tu pun kitaorang sendiri yg arrange dan dari perbincangan tu Insyaallah MBSA janji akan bagi bantuan utk setiap aktiviti yg aku nk buat.


Dan yg aku terkejutnyer bila ahli Majlis MBSA ni terkejut bila aku bgth yg ms national tournament kt Stadium Melawati ari tu MGTF kena byr beriban2 utk sewa stadium. Coz dia cakap utk aktiviti kemasyarakatan mcm gini MBSA biasanyer akan support. So x tahu la aku kt mana problemnyer ms kejohanan tempohari. Dan dia ckp kalau aku nk buat aktiviti kt situ pun dia boleh support. Hu..hu..bayangkan DTA Invitation Tournament 2010 di buat di Stadium Melawati!! peghh ..aper la pulak fitnah akan sampai ke DTA lps tu kan?..silap2 mau SPRM akan siasat aku dan DTA hu..hu..

So program terdekat yg aku dah plan ngan MBSA ialah free self defence course utk org awam sekitar Shah Alam. Nanti la aku citer kt entry lain.
Balik ke grading kt Smarts. Walaupun Adam byk komen positif psl grading tu ..cara tradisional la details la etc tp frankly aku x puas hati ngan skema aku ari tu. First sebab black belt tu x cukup sparring partner (walaupun mak2 diaorang dh nangis2 kt belakang tgk anak2 diaorang kena belasah), kedua pattern aku x spt nk komen semua coz masa limited. Ikutkan aku byk yg boleh diperbetulkan ari tu dan style aku ..lps grading kalau aku x terus betulkan x sedap plak. Rasa bersalah plak pas kan bdk2 tu tp deep in our heart kiter tau dia buat mistake. Tu sebab aku keep on tanya Noordin bila aku buleh turun balik ke Smarts utk komen balik grading ni. Ader few things yg kiter sbg instructor dh ajar tp bebudak kiter still dok ulang mistake tu. Mean to say ni lebih kpd kefahaman student tu la. Instructor bg aku dah buat yg terbaik dan klau instructor tu teruk mesti semua student dia salah..tp kalau srg dua tu clearly due to student him/herself la. Tp biasa gak aku buat aku akan suruh instructor tu tunjuk kan teknik yg aku rasa budak tu dah salah. Kalau instructor tu buat betul so confirm la budak tu yg salah. Tp kalau instructor tu pun salah memang kita kena betulkan dgn cara halus la supaya x nmpk sgt instructor tu salah. Ni aku nk ingatkan senior2 la ...kadang2 kiter excited sgt nk betulkan instructor tu dpn anak2 murid dia ..ni secara indirectly akan tunjukan mcm instructor diaorang pun buat x betul. So the best way ..slow talk kt belakang kerusi ke kt bawah meja ker dan discuss..maybe dia pun ader teknik yg lagi latest yg kiter pun x tahu atau memang dia sendiri dr dulu dpt ilmu camtu so bg aku la klau dah mcm tu biar jer la instructor tu terus kan dan slow2 kita ubah la klau perlu ubah.

Ketiga ...teknik knife dan self defense. Tp kena ingat ... nothing wrong ngan teknik2 yg Noordin ke saper ke ajar. Aku x komen psl tu. Tp yg aku nk betul kan bebudak tu ialah prinsip2 dan methodology dlm knife self defence ni. Teknik tu x perlu la aku komen coz Noordin dah ajar dah. Cumer bile perform dpn org ramai mcm ms grading tu ader la 4-5 teknik aku tgk terkuncil sikit. terkuncil sebab diaorang excited nk show off campur ngan gabra. Yg ni aku nk betul kan.

Overall...aku puashati la ngan standard student2 SMARTS ni dan senior2 pun byk peningkatan cumer harapan aku biar semangat tu terus gini dan always ingat asal usul dan saper instructor dan DTA hu..hu..

p/s: a bit frust when no single word about DTA appeared in SINAR's article bout this grading. Tp aku x salahkan Anuar, Noordin @ sesaper coz benda ni ad-hoc utk diaorang cumer utk next time hopefully diaorang akan lebih sensitif dlm bab2 gini..bg aku anggap ni sbg lesson learnt la .

2 comments:

EIZAM said...

u should call all black belt for centralised training...at least once a month. then...that is the best channel to air yr opinion samada salah ke, tak konsistent ke, your rules ke...etc...

again i faham bukan senang nak kumpul semua. then, yr student pun hopefully can learn some lesson. at least once a month to organise ler satu session with yr CHIEF. Bukan belanja makan pun. at least 2-3 hours basic training. I m sure perkara asas pun belum tau betul. belum masuk bab advance lagi...

as for me, i ve just started once-a-month class. Dah dua kali setakat ini...and more will come. Walaupun jumpa sesekali...your students should sacrifice a bit..baru la fair. Fair to student, fair to CHIEF as well....

Choy HH said...

Happy Friendship Day , my friend. Harap segalanya berjln lancar utk anda.

You are remembered !

ChoyHH