10 May 2009

..that's attitude shoudn't be in u

Gemilang Taekwon-do- first aku dengar nama ni few years back dr geng2 TKD Terengganu..Hj.Shaiful dan blog2 diaorang dan lepas tu ader la student UTM aku yg berasal dr akademi ni. Aku x der langsung offend ke mana2 akademi WTF yg bersepah kt Malaysia ni. Dan bg aku ....aku lagi respek akademi2 ni dr persatuan negeri coz yg selalu menonjol dlm national tournament diaorang ialah akademi2 ni la. Cumer incident kt MRSM Transkrian Nibung Tebal tu membuatkan aku terpaksa review balik respek aku ke akademi ni..ehh...ke instructor akademi ni ..



Sebagai Pengarah Teknikal (bidan terjun..hu..hu..) Kejohanan TKD MRSM semalaysia ni aku terpaksa berdepan dgn 41 instructor dr 41 MRSM. Mcm2 peel la yg aku tengok. Dan kebanyakkan nyer tu aku dpt settle la..kekadang dengan psikologi, kekadang dengan authoriry dan kekadang dengan authocratik hu..hu. Dan dlm ramai2 tu ader la srg yg memang betul2 buatkan temperature aku naik.

Aku baru 24 tahun dlm dunia TKD ni..dan X pernah aku nak persoalkan degree atau DAN org .apa lagi nk tanya terang2 dpn org ramai..“U berapa DAN?”. Tp dgn Gemilang ni buat pertama kalinyer aku “lost” sikit ..terpaksa aku buang low profile aku dan dgn nada riak nyer aku questioned insructor tu dia brp DAN. Bukannyer apa ..the way mamat tu dok komplen mcm budak2 baru dpt black. Pas tu penuh dgn provocation dan sarcastic.


Aku masa nak bagi briefing ke semua coach tu aku cumer kenalkan aku Sharifudin Mamat , yg akan incharge teknikal utk kejohanan ni. X der pun aku nk mention aku brp DAN dan aku dr GTF...aku cumer bgth kejohanan ni akan ikut rules ITF.

Ayat dia yg first2 bila nk tanya first question masa aku bg brief tu pun dah mcm ni..

"Saya dari WTF.."
aku pun terus jawab
"Saya dari GTF so aper soalan nyer?.." ..

which is bg aku x perlu la mention yg kiter ni dr WTF ker GTF ker nmpk sgt dia try nk tunjuk yg dia dtg dr lain punyer perguruan...aku plak klau org dah sarcastic ...aku boleh jadi lagi sarcastic

Then dia pun start questining dan mintak aku tukar sparring dr 1min 2 round ke 2 minit 2 round dan aku jawab dgn penuh sopan suruh dia try dulu 1minit tu rasa cam mana. Tapi bila dgr request dia tu dlm kepala aku konperm la mamat ni x pernah masuk sparring ITF @ GTF. Try la dulu beb ..1 minit kitaorang x sama ngan nko. Nko punyer dok berjoget jer dah 1 minit setengah hu..hu..(ni aku tuju kt dia jer tau ..kt WTF practioner yg lain tu aku x tahu..).

..aku plak ..dlm pada tu nk buat kawan dgn semua coach TKD so lepas briefing tu aku jumpa la dia dan tanya la elok2 ...u ngajar kt MRSM mana? DIa cakap la ..MRSM Bt.Rakit. Aku pun tanya lagi ..sejak bila ngajar di MRSM tu. Dia dgn bangganyer jawab ..dah lamer dah sejak dr dulu lagi. Aku jawab balik ...

"saya kt Gong Badak dari 1987-88 dan selalu gak aku ikut sir najmi ke MRSM tu..masa tu ITF..".

(Masa tu sir Najmi dgn saper tu yg polis tu dok ngajar situ. Masa tu aku x pernah dgr pun Gemilang TKD ke aper ke ..WTF pun aku x pernah dgr wujud kt Terengganu masa tu). Lepas dgr aku jawab dia pun tukar statement...

"Oo..saya start 1990 sy masuk sana.." . hu..hu..Hj please confim ngan Master Najmi tul x?..

Start dr first request tu la mcm lagi yg dia komplen. Some memang kesilapan penganjur tapi byk yg kesilapan dia jugak ..dah sign konperm borang penyertaan tp komplen salah lagi. Dan dlm byk2 incident ..ayat yg paling “BEST” aku dengar dari mulut jurulatih 5th DAN GEMILANG (En.Ramlan ) ni ialah ..


doh nang (6) kali doh aku hantar peserta ke kejohanang MRSM ni …ni la yg paling BOLOGH”.

Peghh..yg paling bologh?? “Bologh” ni bahasa Trg…makna nyer paling berserabut atau paling kelam kabut la.. Bila aku dengar tu berdesing telinga aku. Walaupun aku bukannyer penganjur tp ringan rasa tangan ni nk ke muka org yg keluarkan ayat tu. Tp sebab aku masih lagi waras dan aku 5th DAN yg normal yg tenets of TKD tu masih lagi melekat kt kepala aku so aku relax jer dan x jawab apa2 coz aku tahu kalau sepatah lagi kuar dr mulut aku sibuk la plak medic karang hu..hu..


Sori la bro …klau aku bg ko organizer tournament ni pun aku rasa lagi bologh ko buat. Kesian la ke organizer yg x der basic TKD ni tp berusaha utk organize kejohanan yg sebesar ni. Aku plak dtg last2 minit sbg bidan terjun. Kalau ikut kan hati la aku pun boleh komplen mcm2 tp respek dgn penghormatan yg diaorang bg so aku take the pride dan terima/layan semua komplen.

Bagi aku la ..sbg srg yg dah 5th DAN dan berbelas tahun dlm TKD (aku rasa la), dia tu mesti dah paham sgt selok belok pertandingan dan cubala paham problem organizer dan support aper yg patut dan bukannyer dok komplen yg bukan2. Respect aku tengok cikgu organizer tu…berpeluh dok try nak explain ke “master2” ni.


Dan yg kelakarnyer dlm 5 komplen tu ader 4 komplen yg bila aku check adalah berpunca dr form yg diaorang isi salah. Then bila cikgu organizer tu tunjuk proove kt si 5th Dan tu dia pun mula melenting dan cakap belit2 …organizer patut check la ..patut inform la bla..bla.. Padahal dah terang2 nama dia yg confirmkan form tu betul. X ke bendul tu. Tp malas aku nk layan ayat2 dia ni ….

So sampai la ke last day pun Gemilang TKD ader jer nk komplen dan nk tukar event utk budak2 dia. Aku dan organizer yg dah bengang ni pun dah berkali2 buat annoucement tolong check betul2 dan kita akan bagi LAST chance ke sesaper yg nk komplen. Hampehh..aku dah ckp pegi check betul2 dan komplen one shot...dlm last2 pun siGemilang ni 3-4 kali dtg balik. Giler…bout chart dah kuar dia dok nk tukar lagi. Sampai ke last event (dia x dtg tp student dia yg dtg..malu dah kot..) mintak tukar bout sebab budak dia tersalah kategori. Check2 tengok memang budak tu dlm kategori yg betul so naper nk tukar plak. Budak tu cakap peserta tu sebelum ni plan utk kategori lain. Aku tanya la mana coach dia? Budak tu cakap sir dia ader tapi sir dia yg suruh dia dtg tukar ..so aku suruh la budak tu panggil sir dia. Budak tu mcm dah nk nangis… dia bgth nanti sir dia marah klau x boleh tukar. Ikut hati aku ..Go To Hell ..Bodo..(ayat rasmi terbaru AKTA..hu..hu..). Klau ikut kan hati aku memang aku x layan tp kesian plak aku tengok budak tu kena pecacai dgn “SIR” dia so aku pun tukar la (padahal game lg 5 minit nk start) tp aku cakap ke budka MRSM Bt.Rakit tu.. “ok..sy boleh tukar ni tapi suruh Sir kamu jumpa saya lepas ni…” .


Ehmm..sampai la aku bertolak balik KL ..haram jadah dia x dtg jumpa aku.


Tapi dlm 41 MRSM, 41 coach cumer yg ni jer yg ader masalah jiwa. Yg lain tu kebanyakan nyer memang sporting dan bertimbang rasa. Ikut jer organizer suruh.

Dan last sekali ..aku x der offend ke GEMILANG tp sbg senior dlm TKD ..thats attitude shoudn't be in u..

4 comments:

Mang Taekwondo di Dungung said...

he he he

mmg gitu perangai diaorg.

kat Dungun ni pun dah byk kelas diorg yang tutup. dan ramai gak student diaorg yg join kitaorg punya training. (lari dr diorg)

Anyway Hj. mungkin takleh bg komen sampai awl bln jun ni kot. dia akan bt umrah bermula esok sampai 28 may br balik.

Adam A. said...

Entahlah aku nak kater aper.. .. ikut resmi padi jgn ikut resmi lalang, meninggi tp x guno.

Nashwah Zainal said...
This comment has been removed by the author.
Nashwah Zainal said...

salam. ada contact no master najmi? dulu dia ajar we all TKD kat MRSM KT. TQ :-)