23 February 2009

Intake baru SMT

Balik keje tadi aku rush ke SMT jumpa cikgu Nazri utk hantar banner & pamplet yg aku janji. Giler..aku terlupa yg minggu ni intake utk form 4 rupernyer. Nasib baik banner td spt siap (antar kul 12.oo tghari.. kul 3pm nk amik..hu..hu..).

Aku sebenarnyer dh penat giler td. Dah la merempit dlm hujan lebat. tp bila mengenangkan si Adjrun (Presiden kelab) tu dok call remind psl banner tu x sampai hati lak aku. So aku suruh org umah aku dok umah mak dia jap ..dlm 1.5jam aku balik balik hu..hu..


Aku sampai SMT tepat jam 9 . Borak2 ngan cikgu Nazri dan dia bgth tahun ni pengambilan mcm slow sikit. Intake offer dkt 400 org tp yg masuk x sampai 200 org. Dan dgr citer SMT2 lain pun sama. Sampai ader yg dpt 9 org jer satu kelas. Ntah ler ..parents dah x minat nk hantar anak2 diaorang ke sekolah teknik kot. Klau nk cakap sebab gawat, berapa sen la sgt belanja ke SMT tu. Aku yg cumer dpt BKP RM50 sebulan pun buleh survive (time tu la 1987-88).

Dan dgr citer sekolah teknik ni akan kembali ke asal iaitu pure teknikal school ..x lg campur vakasional ngan teknik. Frankly dr dulu aku x leh terima sekolah teknik ni di gabungkan ngan sekolah vokasional...hilang privilege sekolah teknik. Zaman aku dulu cumer ader 7 buah sekolah teknik (lagi sikit dr sekolah sains & MRSM) so ke pervilege an (ader ke perkataan ni?..hu..hu..) nyer terasa.

Dan impact dr response yg kurang ni maknanyer pengambilan akan dibuka kpd pelajar2 second intake iaitu pelajar2 yg x dpt A dlm Math pun akan boleh masuk. Impact dia? Kelas2 tu dah jadi cam sekolah biasa la..so x guna la kerajaan abiskan berjuta utk majukan sekolah2 teknik ni.

Ehmmm...tgk jam dah kul 9.15pm ...aku kena sampai sebelum kul 10..hu..hu.
9.50pm ..aku dah sampai kt laman umah mak mertua aku...tp x leh pecah rekod yg ari tu..27min dr sekolah teknik ke umah aku ..hu..hu..

9 comments:

Choy HH said...

Good day friend,

Saya x yakin dgn apa yg saya bakal sentuh ttg Tkd. Cuma saya rasa (dgn rendah hatinya sbb pgalaman terlampau cetek), bila seseorg masuk gelanggang sparring aje, x patut hanya memiliki niat utk menang shj. Niat tu perlu ada, tapi ada banyak benda lain selain kemenangan. It is no longer fun and to a certain degree, sehingga ada yg main tukar belt colour. Where is the sportsmanship , professionalism and enjoyment? Saya rasa benda yg 'remeh' ni berpotensi mencemarkan prinsip Tkd. And i know u can make a change n play a vital role in it.

If we can remove pain and instill professionalism in Tkd, rasanya Tkd akan buka era baru dan merentas jauh ke masa hadapan. Various ways of learning, even from a punch n kick - but not necessarily injury/pain must take part in it. Once a while i thought, only idiots will enjoy learning when looking at others suffering. For eg: Isu hangat Israel n ..., sampai gambar2 kepala terpenggal keluar di akhbar dan masa tu juga lah, segala media dan isu2 yg x sepatutnya, menjadi panas. Seolah2 seblum kejadian tersebut, tiada pemangkin/sebab utk mengisafi diri/belajar. Sebaliknya, dgn mengura-urakan -memperbesarkan isu tersebut, baru manusia akan berikhtihar dan belajar. Dah la boikot pula tu ...macam budak2 kecil boikot mama n papa sbb x belikan aiskrim/mainan.

Merempit motor tu x masuk dlm Malaysian Book of records ya, be careful on d road ! Dont intend to break any illusionary record.

Ada ruang yg besar utk pelajar di sekolah teknik utk menuntut ilmu dari kesilapan mrk. X semestinya yg x dapat A akan memburuk kan imej sekolah dan mensia-siakan usaha kerajaan. Rasanya mungkin Math sekarang dan Math zaman Bro agak berlainan.

Bila nak upload foto2 Bro? A picture speaks a thousand words. Dah lama x bjumpa dgn anda. Alrite, dah merepek panjang...Take good care of yourself n meet u again

ChoyHH

EIZAM said...

pandangan choy dihormati.

Saya dah ikuti byk cerita dari saudara dan terlintas mungkin saudara rasa "terkejut" dgn fenomena luka dan injury dan seharusnya tidak meletakkan itu sebagai faktor penghalang.

Ye betul, kecederaan berlaku tapi bukan semuanya cedera. Ada faktor lain, iaitu kawalan diri, kaedah bersukan, teknik yg salah, cuai yg menpengaruhinya. Boleh jadi anda melihat tkd ini semacam ganas sedangkan yg cedera itu hanyala 2-3 org dalam kelas.

Kalau kite nak mengubah hidup kite, tak usah sekrg bergantung pada sesuatu. Contohnya, yg lembik nak jadi kuat, yg takut nak jadi berani. Tak perlu harapkan tkd dan salah tkd kalau kite tak berani. Tkd satu wadah. Anda sendiri menilai. Kalau tkd itu mencederakan, sukan lain apa kurangnya. Malah, tkd ada disiplin tak seperti sukan lain.

Saya dah byk join sukan lasak. Betul tkd nampak pukul sana sini, tapi saya jarang cedera. Main bola lagi teruk. Ligamen koyak. Hoki, kena hentak kayu. Badminton dan tenis, bahu seliuh. Tkd, tak setahap itu (kecuali W).

Malah tanyala penari professional, takda cedera? Kalau anda maukan tkd to remove pain dan instil professionalism...tang mana. Anda mau jadikan tkd kelas teater buat lawak? Malah anda juga pernah jadi presiden dan punyai peluang untuk membuat perubahan. Sudahkah gitu?

Jgnla anda melihat tkd dari perspektif hiburan yg tidak mencederakan dan kalau tidak sanggup terima sedikit sbyk kesakitan, tak perlu la buat apa-apa dan pengamal tkd hanyala ibarat pelakon wayang kulit yg hanya pandai berkata, tetapi berkulitkan kambing kering.

Choy HH said...

Apa khabar Bro Eizam,

Saya amat menghargai dan menghormati komen anda. Nampaknya itu cara anda menafsir penulisan saya dan secara x langsung, berpendapat yg saya pelajar semacam tu.

Kami berdua ni memang memiliki hubungan sbg guru dan pelajar, jadi x perlu saya komen ttg your profesionalism tetapi saya tdk yakin boleh berkata sedemikian ttg kelas2 tkd lain di luar sana, yg saya x kenal, banyak kat luar tu.

Komen saya yg lepas, lebih fokus ttg isu kecederaan semasa di Tournament. Kecederaan tetap kecederaan biarpun 1 atau 2 kes. Bagi kita semua yg mgenali Tkd, itu perkara biasa. Bagaimana pula dgn yg bercadang masuk Tkd dan terdengar pasal rumours sedemikian? Perlulah kita berkata, " Yo saudara/ri, jika takut sakit x yah masuk Tkd, macam putera/puteri tau fu"? No right, Bro padahal, sbg pengamal Tkd,lagilah patut kita 'clear'kan otak mrk ttg erti Tkd yg sebenar. This is what i failed to do when i am d president of our club. I failed...mungkin saya x erti nak promote atau mungkin saya gagal mengeluarkan konsep itu.

Kecederaan itu mungkin tdk menjadi faktor pghalang bagi yg ada Tkd basis atau mengenali Tkd. Sbg pengamal Tkd, tdk kah anda ingin mengeluarkan 'label' yg Tkd tu ganas atau semacam?

Saya ingin sbb saya agak menikmati kelas anda dan rakan2 lain. Pd masa yg sama, jika konsep / label yg x patut ini boleh dikeluarkan dari pandangan umum, lagi ramai yg akan enjoy Tkd.

Nampaknya saya tersilap guna kata, sepatutnya reduce pain, bukan remove pain. Sbb lagi tinggi tahap professionalism, lagi lah patut kecederaan diminimakan.

Malang x berbau, memang pun. So, i appologize if my words accidently evoke a wrong concept here. Rakan kita baru dislocate ankle dia, dia sebahagian tenaga pengajar dan ini membuktikan kata yg pro pun boleh cedera (sorry friend, tiba2 involve kan hang dlm conversation ini, no offence ya).

Bro, u remember what i used to wore during your classes? WT... uniform. Saya hanya pakai GTF uniform during tournament (no disrespect here, u know why i didnt purchase the uniform, i am your ex-student).

Maksudnya, saya memiliki GTF & W.. ilmu (tahap rendah). Injury lebih kpd WT..? Saya terkejut ttg injury? U know how they spar with such wonderful gear on(no gear to certain degree).

No, i am not shock nor scare regarding pain. If i do, i wont even be your student. Hehe...saya yg bodoh ni pun xda pula injury atau cedera parah, sikit2 ada lah.

Cuma, sekiranya kesemua Tkd kelas dapat di jalankan dgn agak sempurna, semua safety element dititik beratkan, dgn keizinan Tuhan, lebih ramai yg akan memahami yg Tkd itu bukan ganas. This is somewhat we can do, nak spar, pastikan semua gear ada n rules dipatuhi, senang, kalau masih ada injury, fine, tetapi kalau injury disengajakan, i dont know what to say. Mungkin ada isu finance...no need to touch here.

Tkd memang ada displin. No one says it doesn't tapi apa yg saya lihat diluar dan apa yg saya belajar masa kelas, lain terutama masa tournament. X usah saya nak komen lebih lanjut. Anda lebih berpengalaman ttg isu ini.

My past comment sebenarnya bukan negatif ttg Tkd mahupun buat lawak pasalnya. Cuma saya ingin melihat dari perspektif golongan yg pandang Tkd ni slightly negatif dan bukannya melihat mahupun inginkan Tkd sbg suatu 'hiburan' yg tdk menyakitkan.

Tkd is not something with ego or individualism / hypocrite thoughts. Neither we should see it as something ' Manly'- konsep belajar mesti ada kesakitan mahupun yg takut sakit xyah belajar. Tak salah jika ada yg berpendapat Tkd tu a sport, a way to build up stamina, self esteem..n bla bla. Mungkin salah juga sbb ada yg berpendapat Tkd is not just a sport, ia ada prinsip, displin...(no no, saya maksudkan something yg grand/big ... emm, i cant find the right words, something yg describe Tkd ini jauh jauh lebih tinggi posisinya berbanding sekadar sukan)

Pandangan ikhlas dari rakan yg cetek pengalamannya,

ChoyHH

No offence in my words and i apologize if saya tak sengaja menimbulkan pendapat negatif. It is not a debate nor a critic. I love Tkd...n i dont c it as negative. My words may have caused confusion...haha.

sidekick said...

Choy, hope u dont misunderstood what've been storied by sir Eizam. Ur point of view vs Eizam (including me) totally different in view of different TKD background & history. I didn't say that ur comment are not true but when some one from strong TKD background read that it can be misinterprated and lead to the counter explain and normally will end up with another (more) misinterpretation. So the condition becomes worsen. I need not to comment ur opinion but just one paragraph that I think I really need to. No Pain No Gain ...no TKD if no pain.. thats one thing for sure but of course la jgn sama kan pain tu mcm kena torture ngan Israel hu..hu. So bg sesaper yg x nk sakit langsung pegi la main congkak ker..batu seremban ker...errr not for u la my friend.

Choy HH said...

Ok Bro, i c , to prevent unnecessarily and further misunderstanding, then we put a stop there. As it will deviate from the peaceful exchange i desire. Dont want to turn out into a war-perang mulut. So it seems we thought of diff matters here tapi bagus, a strong background of Tkd may c things differently compared to us commoners.This is a point to high light on.

I'll bear that in mind, in Tkd- no pain, no gain. Israel to contoh la, itu isu / idea lain yg saya ingin sampaikan.

Congkak n batu seremban...percaya x sampai sekarang sy macam x faham konsepnya....haha, definitely not for me.

Sorry, if i have let unneeded idea out.

ChoyHH (peace seeker)...haha

EIZAM said...

your argument is valid and as "your" instructor, i have accepted it.

I wonder why this was not shared with me openly when each time i came there, i would surely ask u all what's the problem and most of u remain silent.

Instructor job is not to diagnose everything in everyone's mind and heart and then act. We can pre-empt but cannot know exactly what's is in your thought.

FOr instructor is simple, those u come to us, we will teach them and those who has let us know their problems, we are here to listen. If permit, we will assist to the best of our knowledge.

If student of afraid of injury, of course we re-strategize our training. We will try to avoid that but somehow it happens. At least, the injury will be kept in minimum pace and not prolong and u know, GTF style is so strict bout self control unlike other Martial Art.

Still, instructor cannot hide if students with even black belt so "kurang tenaga" and the people watching will surely laugh. What kind of seniors are u trying to groom?

My point is simple, we try to balance out between the need to be strong and the need to avoid injury. That's what we call it as self control. That makes u all different with others. Kalau naik kereta laju tak reti control, accident gak. Kalau naik kereta lembap takut kena langgar, kena accident juga.

so, we try to be moderate and hope this will clear your doubt.

Continue to argue, i like it. The more u argue, the merrier dins blog. hihihi

khaldun said...

Salam Sejahtera pd semua,

Saya cukup tertarik dengan pandangan2 sdr semua tentang isu kesakitan dlm konteks latihan TKD (walaupun rasa pelik jg camne artikel tentang sek teknik boleh jadi satu debat ttg isu k’sakitan pulak) ..tapi very interesting la. Sir Eizam dengan pendekatan Practical dan Pragmatic beliau; Sir Din dengan semangat Cekal dan Hardcore nya; dan Sdr Choy dengan pendirian Compassionate dan Prihatin beliau...kesemuanya pendapat yg bernas2 belaka yg menampakkan ciri-ciri serta personality anda selaku pengamal dan guru TKD b’pengalaman yg cukup mendalam.

Saya takkan sentuh ttg isu professionalism atau sportsmanship, prinsip atau disiplin dlm tkd, boikot atau Israel. Saya mohon izin kalian utk mengajukan pandangan sy yg Moderate pula perihal isu kesakitan dlm konteks latihan TKD...sekadar, for the sake of another point of view amongst industry professionals la katakan.

Pain is an interesting concept. Ketika membaca komen2 sdr sy teringat satu quotation menarik yg pernah saya t’baca dahulu....izin sy kongsikan bersama anda....”Pain is Inevitable. Suffering is Optional” – Zen Wisdom.

Kalaulah tak silap sy lah, maksudnya adalah bhw kesakitan itu merupakan sesuatu yg tidak dapat di elakkan walaupun dlm apa situasi, keadaan, aktiviti ataupun scenario. I agree with Sir Eizam, no matter what u do, there will be pain. Beza nya hanya tahap atau degree of pain i.e. buat stretching sikit pun aduhh.. sakit (lebih2 lagi pd usia perut boroi ni kan...hehehe), buat warm up.. sakit, training.. sakit, sparring.. sakit, demo.. sakit, tournament.. sakit. Malah nak bayar yuran latihan hujung bulan pun sakit. I am sure as experienced instructors u pernah dengar rungutan ibubapa yg mengatakan betapa seksanya nak kejutkan anak bangun pagi datang training...itu pun sakit tu. And as Sir Eizam ceritakan...bayar kad kredit memang sakit.

Sy ada seorang Pembantu Jurulatih. Beliau ni kira fanatic la dlm pembelajaran seni pertahankan diri. Dah pernah jadi juara. Dah pernah wakil Negara. Tak cukup TKD, belajar Muay Thai...kat Thailand pulak tu. So pain shld be nothing to him. Sap, sap sui. Train TKD 20 tahun, no problem...pegi main badminton satu game, patah kaki, kat lutut. Sampai major operation. Kena masukkan besi. Sekarang tiap kali datang kelas (dah x training dah..tolong ngajar aje) kena pakai knee guard/brace. Every now and then kena pegi physio. Yg penting semangat beliau masih kuat. So u see, sakit tu tak pilih sukan. Mcm Sir Eizam kata, baik TKD ke, badminton ke, bedminton ke, ragbi ke, swimming ke, menjahit ke, even main congkak pun boleh sakit, mana lah tau kalau terkena buah t’pelanting.

There is no end to pain. No matter hw careful you are or hw hard u try. It is everywhere. So the key thing is to accept it as a norm in TKD...lumrah...and as the 2nd part of the quotation says...learn to deal with it. Don’t cower fr it.

Accept that pain is good. Pls ah..bukan S&M. Pain is humbling. Sesuatu yg menundukkan dan merendahkan diri. Kesakitan itu mengingatkan kita tentang kemanusiaan kita...betapa lemahnya kita...betapa fragile nya kita... betapa jahilnya kita...in some cases, betapa bukan superhuman atau terrer nya kita ni. Secara positifnya, kesakitan itu patut di ambil sebagai satu pengajaran yg membina. Satu ukuran keatas kekurangan atau kelemahan yang ada pada diri atau keadaan kita yg harus kita baiki, atasi...dan elak dari berlaku lagi. Cam kata Cik Din kita, No pain no gain. Pokok nya, daya tahan seseorang terhadap kesakitan itu. Pain teaches you to become a stronger and better person. It is part and parcel of character building.

In TKD, doesn’t matter what level of training you are at, white ke or black ke, there will be pain. Sepanjang pengembaraan sy dlm dunia TKD, sy rasa tak ade satu tulang, satu otot ataupun satu organ pun dlm tubuh sy yg belum pernah rasa kesakitan yg perit. Dari rambut ke hidung ke telinga ke gigi ke lidah ke tengkuk ke bahu ke rusuk ke perut ke pinggang ke...u name it lah, i dah kena dah. Ala, u semua pun sama jugak, kan? Sy rasa bila kita dah tua nanti (mcm la masih muda..) tangan kaki semua mesti mengeletar. Boleh la kita buka kelab ex TKD teachers..kalau umur panjang..utk semua member yg sama-sama mengeletar.

Anyway, bukan sengaja cari sakit tapi selalunya akibat recklessness, kedegilan, kesilapan, kebodohan dan keangkuhan diri. But i learnt from it. In life, there is always a lesson to be learnt...samada nak ambik ikhtibar ataupun tidak aje. Sy rasa la..i hv become a better person bec of it. Itu rasa sy la.:)

Krn sakit itu lah skrg sy lebih matang, lebih kawal diri, lebih tenang, lebih focus, lebih objektif, lebih tabah, lebih berpenggalaman, lebih accurate dan tepat, lebih rendah diri, lebih berfikiran terbuka, lebih flexible, lebih berhati-hati, lebih peka dan prihatin, dan kadang2 rasa mcm lebih powerful sikit pun ada.

Pengajaran yg sy perolehi tu telah menjadikan sy seorg guru TKD yg lebih bagus, lebih menyeluruh....tu rasa sy la. Skrg ni kita tahu macam mane nak ajar student kita teknik dan cara betul utk elak dari kesakitan dan kecederaan, dan mcm mane nak rawat kesakitan itu. To teach hw to inflict pain, you must also knw hw to treat pain.

But just as a point of discussion, selalunya bila kita lihat dlm sesuatu pertandingan, bukan nya peserta yg lebih kuat, ganas, agresif atau mampu mencederakan lawan dlm gelanggang yg akan berjaya tetapi biasanya perserta yg lebih tenang, rendah diri, bijak dan kawal diri yg akan pulang dengan pingat. It is a fact, tetapi kenapa guru-guru dan pelatih masih tak faham-faham lagi kenyataan ini sy pun tak tau.

To a degree, sy juga setuju dengan pendapat Sdr Choy. You must tamper TKD training with some Compassion and Caution. Sejauh mane boleh, elakkan dari berlakunya kecederaan dan kesakitan. Safety is of the utmost concern, lebih-lebih lagi bila mengajar kanak-kanak. But as teachers our job is to push our students to their limit, and beyond if possible, until they themselves achieve and discover their true potential. My students and their parents expect this off me. Don’t be over protective. Let them experience pain bec pain can b a good teacher. Tunjuk, ajar dan terangkan makna kesakitan itu supaya mereka sedar bec...there is no better teacher than experience.

Alamak! T’panjang la lagi. Cam ni baik buat blog sendiri kan? Sorry ya..tak sedar dah meleret. Ah...waktu lunch pun dah abis dah. So, take care and stay well. Salam.

Choy HH said...

Salam semua,

Bagus, akhirnya saya faham yg idea saya yg mudah itu difahami oleh Bro. Eizam. Saya faham maksud yg anda cuba sampaikan. Ia bukan isu yg komplek ma.

Biar saya menegaskan sesuatu di sini, khas utk anda, Abg Eizam, apa yg saya berkongsi disini adalah pengalaman secara keseluruhan , dari rakan2 pelbagai aliran, dari bahan bacaan (blog, surat khabar ..bla bla), dari apa yg org ramai (bukan dr tkd) 'nampak' / lihat dan komen. Bukan dari apa yg berlaku di kelas anda.

TIDAK ada kena mengena dgn kelas anda mahupun tugas anda sbg jurulatih, sahabat ku. Kalau Abg nak maklum balas saya , SBG seorg anak murid anda, apa pendapat saya ttg cara anda mengajar ke, komen utk anda, komen peribadi ke sbg INSTRUCTOR, sila beritahu saya. Saya sudi berkongsi dgn anda sbb tdk ada manusia yg sempurna di dunia. Selagi anda sudi mendengar, siapa lah saya, sbg seorg rakan, i am glad to.

This is NOT an argument, but rather, a noble exchange of thoughts between FRIENDS, not instructor VS student or relevant.I dont seek for recognition, i only share my idea- worthless or not, true or false ... we all be the judges, evaluate , and share our philosophies. Just to make we all ponder/ renung-renung kan .I am no one here, just a normal , inexperience fella.

Kenapa x banyak interaksi diantara anda dan pelajar anda? Kenapa ramai berdiam diri? (bukan saya ya). Ada beberapa sbb dan salah satu sbbnya ialah xda pun apa2 isu yg serius dlm kelas anda, we solved most of the things. Kalau nak tahu sbb-sbb yg lain, let me know.

Yes, finally, i found the words. Kesinambungan dan keseimbangan antara keinginan utk menonjolkan kemahiran diri dan keinginan utk belajar sesama rakan. Serta, keseimbangan antara kekuatan tenaga dan niat semata2 utk menang dlm pertandingan. Faktor nak tunjuk 'warna'/belang pd diri (kehebatan diri, nak buktikan kpd org ramai) dan participate in tournament- xda medal, x bererti, malu.... - Leads to lack of Self control. Thats the word- ' Self Control'.

Itu lah yg saya cuba sampai kan dari awal lagi. Self control good (lebih profesional ma atau makin memahami the art), injury can be minimized (reduce unneeded pain/injury)... thats all, full stop.

Haha...kita duk pusing jauh sampai termasuk babak lain. Bagus sbb ini memberi peluang utk rakan2 semua bertukar pendapat dan memahami antara 1 sama lain. Terima kasih Bro.

ChoyHH

EIZAM said...

fantastic view points from sirs din, khaldun and mr choy.

one more things, that why we in GTF really practices self control and of course choy, u have also listened to some of other's martial artist's viewpoint and their views were because their brand of art does not encourage self control.

In simple term, they also practice hard or full contact and i was also from W and even my fren yg green belt kena belasah "tergolek tonggeng" oleh black belt 2nd, who was his instructor. What a shame huh. Yg kuat lanyak yg lemah, pulak tu guru sendiri.

When i join I and later G, i never seen such incident. What i learnt from Mr Khaldun (yg byk kena lanyak) was to be cool and steady and be humble. Lanyak org does not make this people being respected but to perform at the highest sportmanship will earn more respect.

Trust me. Cruel champion or leader will be seen as popular but without respect and these people maybe dihormati di dalam gelanggang tetapi di luar, org tak pandang pun. Namun, humble people or leader, irrespective dia tu menang ke kalah, pi jelajah mana pun org tabik spring.

So, choy. It's good that u have found justification in trying to under TKD more, but TKD or other martial art is not just understanding but requires greater sacrifice in enduring all challenges during training.

Understand to punch is worthless if u cant even defend yourself. That mean, your understanding, concept and theory must be clearly demonstrated with your performance, especially when u are in real danger to protect yourself against unwelcome enemies.

Mr Khaldum, wish u could create your own blog so that further discussion can be made.