23 February 2009

Integrity student skrg

Tempat : SMT K.Selangor (9.45pm)
Last week masa kelas SMT aku tgh borak ngan cikgu penasihat masa break bila student aku dtg kt aku...



Student aku : "Sir ...ader pelajar yg dah boleh sparring tp dia x join kelas kiter nk ikut gi tournament..boleh x?"

Aku pun tanya la panjang lebar saper budak tu dan naper dia x ikut kelas ni? Student aku jawab budak tu bukan TKD student tp dia dah tgk dah budak tu memang boleh spar dan dia nk masuk tournament ni.

So depan2 cikgu tu aku cakap ..
"Kamu pegi bgth budak tu ..dia kena spar dgn sy dulu...kalau dia boleh kalahkan saya dia boleh join tournament ni tp kalau dia kalah dia kena join kelab ni dan ikut latihan bwh sy sampai habis form 5!".

Aku perasan cikgu tu mcm terkejut bila aku cakap cam tu.

Actually ni bukan first time aku berdepan ngan kes cam ni. Tahun lepas pun sama.

Masa aku tgh siapkan budak utk ke tournament TTA pun ader 4-5 org bdk form 5 yg x pernah join kelas aku tetiba masa mlm selection tu muncul tersengih2 nk ikut team SMT. Dan benda yg samer ( cumer ayat jer lain aku bgth bebudak tu). Masa tu aku buat permilihan dlm dewan besar.

Aku cakap ke 4-5 org tu ..."Sy nk spar dgn kamu semua dulu ..kalau kamu boleh keluar dr dewan ni dgn x merangkak , kamu boleh join team ni!." .

Dan mlm tu x der srg pun dr group tu yg abiskan permilihan mlm tu ...semua balik separuh jalan.

Aku bukannyer aper...jauh sekali nk berlagak tp hati kecik ni memang bengang kalau org amik ringan bab2 tournament ni dan mcm senang2 jer nk join team ke tournament. Bukan aku x respect pelajar2 yg dah ader basic..yg dah pernah belajar silat, karate etc dan yg memang boleh bawak balik medal kalau masuk tournament TKD ni tp mn pegi nyer integrity? Apa yg akan jadi klau betul budak ni masuk tournament dan menang Gold?

Ader 2 benda akan jadi ..satu budak2 lain akan rasa latihan yg diaorang ikut selama ni x berguna dan hilang respect ke kelas aku dan satu lagi riak budak tu akan bertambah dan geng2 diaorang akan bertambah dan akan mengecilkan jumlah ahli2 kelab TKD sekolah ni. Tp yg paling aku takut ialah budak2 ni x pernah spar style GTF dan x pernah pakai gear GTF. X bleh aku bygkan klau ms tournament tu diaorang injured atau injuredkan org lain. X kira lagi yg x paham nk bow mcmn nk respect style TKD mcmn . End up dgn nm aku jugak yg busuk klau ader benda2 ngarut yg diaorang ni buat.

Budak2 ni sebenarnyer x pernah terdedah dgn seni TKD ni dan bg diaorang setakat tahu tendang paras pinggang dan tumbuk sikit dah boleh menang tournament TKD. Tu yg aku sbg instructor terpaksa kekadang guna cara yg harsh sikit semata2 utk bg kesedaran ke bebudak tu. (Tp kekadang tu kena pilih gak lawan kiter weh ...kiter dah x sepower dulu hu..hu..).

Tp Alhamdullillah aku sampai skrg masih lg spar ngan student2 aku (Maybe terikut2 cara Master Najmi kot ...dia selalu spar ngan aku dan geng ms ngajar aku dulu) dan x der la teruk sgt cumer stamina la yg bungkus he..he...

Aku teringat zaman 89-90 dulu ..tp aku x la sehebat Mr.Khaldun dan Eizam ..aku bilis jer so tournament aku paling jauh pun national tournament jer hu..hu... Masa tu aku ikut selection team Selangor. Kitaorg kena centralize training kt IPK Selangor bawah kelolaan Mr.Lee Hock Heng. Aku jugak pernah curi2 pegi "kacau" training team Selangor jgk tp ms tu bawah Daljit Singh kt Bukit Bintang ..sajer jer jd sparring partner utk Micro Weight fighter diaorang. So pengalaman aku ...memang teruk...x der nyer cam hari ni. Sampaikan student kena paksa utk wakil negeri ke national tournament hu..hu..

So sambungan komen aku dlm blog Eizam psl Mr.Khaldun...yes integrity skrg susah nk cari. Kebanyakkan student skrg join kelas TKD sebab family yg suruh, sebab point utk ko-kurikulum dan x ramai yg betul2 nk belajar dan mendalami seni ni. Aku dah x jumpa student yg ader respect cam zaman2 kiter dan to be frank ..aku malu dgn senior2 cam Mr.Khaldun yg really down to earth. Saper la aku klau nk compare dgn Mr.Khaldun dan Eizam ms tu...kt Bangsar ms team Malaysia lawan team Russia tu pun aku dpt tgk dr tgkt 2 jer hu..hu.. Tu pun sambil nyelit2 lari dr Mr.Michael Phang (bekas instructor aku dulu he..he..). Aku x der direct contact dgn team2 tp perkembangan diaorang memang aku follow dan selalu jumpa bila UTM buat tournament atau aku masuk tournament cumer ms tu aku diaorang x kenal sgt la coz ikan bilis (tp hati gajah) hu..hu..

3 comments:

EIZAM said...

betul la mr din...generasi yg baru ini menuntut kite perlu lebih peka dan bijaksana. Dikala ramai jurulatih bersifat sekadar "coach" sukan, sifu tkd kena lebih ke depan lagi. Legasi, respek, kepakaran dan disiplin perlu diselaraskan.

Semua pelajar sekrg ni nak cepat pandai. Tak larat nak sabar kejar kejayaan. Dulu lain. Nak meniti satu per satu, kdg kecewa nak berjaya, tapi alhamdulillah, kesabaran menjadi modal buat kite.

Sekrg ni, u pay more, sifu work more. U dont pay, u sifu tired. hmm, dunia oh dunia. Generasi instructor kita jgn akur dgn istilah hidup senang di zaman moden ini. Prinsip jd begitu murah, dan jgnla sifu menjadi semurah ahli politikus negara yg semakin menjunam kepercayaannya.

sidekick said...

yupp...klau kiter bertuan kan duit dlm dunia TKD ni x kemananyer kiter. Tp klau terlampau ber wellfare sgt pun x idup gak he..he..

EIZAM said...

ala din, jgn puji lebih lebih..pujian juga kat anda sebb pertama, berjaya lebarkan sayap tkd tak macam kite ni berapa kerat kelas sgt. Kedua...akademi kite org tak masuk pun paper seperti kau, malah diselitkan lagi dalam web mgtf....hebat hebat...warga tkd harus bersyukur atas usaha anda. Walaupun anda ikan bilis, anda lebih disukai ramai (kerana sedap rasanya dan comel), jika nak bandingkan dgn ikan jaws.