14 March 2009

Hadiah Misteri-Petronas

On the way ke umah mak mertua aku, aku akan lalu stesen Petronas Kg.Subang dan semlm aku terpandang banner besar tertulis ..

"Hadiah Misteri dengan setiap Rm30 isian!!" siap ngan gambar kotak besar beriben.


Aku yg x plan utk isi minyak coz baru isi semalam ni pun terus belok masuk ke stesen tu.

"Waaa ..ader hadiah misteri la ...kiter isi la Rm30 .." ..aku bgth umah org. Org umah aku plak yg memang fobia bila tgk benda2 misteri dan free ni terus jer la setuju.


Aku pun pegi la ke kaunter ...aku bgth nk isi RM30 dan aku bg note RM50. Bangla tu pulangkan RM20 ...aku tunggu jer la kt situ utk hadiah misteri tu. Aku tgk Bangla tu buat donno jer ... So aku tanya la
"Bai ..mana hadiah misteri nyer?.."

Bangla tu buat2 x paham dia tanya aku balik ..hadiah apa?
Aku pun tunjuk la kt banner yg besar gedabak tu ...

"Tu!..kater dpt Hadiah Misteri klau isi RM30 ....so mana hadiah nyer!? "

Bangla tu dengan muka x bersalah nyer capai botol air mineral kecik yg berharga 80sen kt bawah kaunter dan bagi kt aku. Aiikk x kan la hadiah misteri nyer air mineral jer ...kater aku dlm hati la tp aku amik jgk la ...walaupun rasa nk tonyoh jer muka bangla tu ngan botol air mineral tu. Dah la x misteri langsung pastu klau x mintak x bagi la. Ni semua marketing plan penipu la ni. Aku x expect Petronas Dagangan boleh buat keje2 cam gini. (Oopppss skrg x boleh nk komen lebih2 dlm blog nanti kena ngapp..hu..hu..)

Aku respect ngan stesen minyak Esso kt tepi Federal Hiway ari tu. Dengan x der promo aper2 tp diaorg bg magnetic clip dan few items lagi as a token bila isi lebih RM30.
Aku bukan nyer kejar sgt hadiah tu dan klau x der apa2 hadiah pun memang aku akan isi jugak minyak kt situ cumer bila dah iklan mcm tu rasa tertipu la dan etika yg jaga kaunter tu pun satu hal ..klau kita buat x tahu dia x akan bagi punyer.

Apa salah nyer terang2 tulis kt situ

"Percuma mineral water yg berharga lebih 50 sen untuk setiap isian RM30 dan kalau anda x mintak kami akan buat senyap!.."