16 March 2009

Persamaan vs Perbezaan

Masa kelas UTM Khamis lepas Syamil student aku kt UTM sms aku sebelum tu mintak aku train diaorang sparring mlm tu. Aku macam org mengantuk disorong bantal la ....memang dah lamer x spar ngan bebudak tu.



So mlm tu aku ke UTM ngan objektif utk fokus ke free sparring. Mlm tu ader lak foreign student dr Mainland China join kelas aku. X tahu lak aku yg UTM dah ader student dr China ..zaman aku dulu student Iran, Bangla ader la. Mamat Cina srg ni mcm excited giler jer aku tgk. Dan mlm tu terpaksa la aku ngajar dlm full English since dah ader foreign student kt situ pastu terpaksa broken kn English tu plak ..proper manner bebudak tu x leh tangkap hu..hu...



Cut it short . Kelas aku kt UTM ni most of black belt kt situ ialah pure WTF so faham2 ajer la the way WTF & GTF spar. Dan aku anggap tanggungjawab aku la untuk mengadun kan dua2 style ni jadi satu dan memang yg tu pun aku buat selama ni. So mlm tu aku buat free sparring session ..mixed WTF & GTF & ITF student so x der la diaorang lawan sesama teknik.



Aku x der masalah dgn cara bebudak ITF @ GTF fight coz elements of control tu dah ader (kecuali yg betul2 junior). Cumer bila Budak WTF (srg dua jer..) sparr diaorang start main hayun. Aku jarang pakai sparring gear masa kelas biasa so bila diaorang dah start main hayun macam la diaorang pakai vest aku terus la bg command stop. Main hayun satu ..main kick ke belakang pun satu hal lagi. Bila aku tegur x boleh kick ke belakang budak WTF tu mintak maaf dan bgth aku yg sekarang ni WTF dah boleh kick ke bhg belakang badan sebab vest yg baru sekarang dia cover sampai belakang tu sebab dia asyik nk kick belakang jer tu.



So aku tanya la dia balik ...

"sekarang kamu pakai vest ke?"


terus diam budak tu. Aku bgth la ..aku x der langsung ..diulang X DER langsung offend ke WTF ni. In fact aku galakkan bebudak lain tiru the way WTF hayun turning kick dan the way diaorang buat leg shifting during sparring. Tapi bila bare foot..x pakai vest lagi ..diaorang main hayun jugak aku rasa x betul la. Dan kick ke bahagian belakang tu bg aku lagi la x berapa betul la klau memang dah dibenarkan. Walaupun ader vest tu cumer boleh mengurangkan impact jer ..tp sasaran tu tetap ke bhg spine kiter. Ehmm..x tahu la mcmn diaorang boleh luluskan kick to the back ni (klau betul la dah dibenarkan..klau salah tolong betul kan aku balik..).





Aku perasan budak tu rasa x selesa bila aku dok cakap ni x boleh tu x boleh ... so utk trap dia ..dan nk tahu aper yg terbuku kt dada di aku pun tanya la ...


"OK ...ader perbezaan x WTF & GTF?.."



dan (mcm yg aku expect) ..laju jer budak tu jawab ...


"ader sir..banyak..."

aku umpan lagi ..

"contohnyer..?"



budak tu pun dgn panjang lebarnyer cuba la explain ..kick dia lain , stance ni susah , command ni lain dan mcm2 lagi la. Sebelum habis dia cakap aku potong.



"Kalau kamu cari perbezaan WTF & GTF @ ITF kamu akan jumpa beribu perbezaan dan apa yg kamu akan dapat?..kamu akan rasa diri kamu ngan GTF & ITF semakin jauh dan rasa semakin x selesa dan end up kamu akan start buat kelas sendiri dan last sekali bila dah x der member kamu akan terperap dok srg2 kt bilik.."



Dan lepas tu aku suruh dia bgth apa PERSAMAAN WTF ngan GTF. Dia pun sebut la few ..tp susah la jugak dia nk mencari persamaan tu.





Sebenarnyer yg membuat kan susah dan senang tu ialah niat kiter tu. Kalau kiter memang dr awal dok cari perbezaan memang la perbezaan la yg kiter nmpk tp klau kiter nk cari persamaan ..persamaan la yg kiter akan terima. Dengan kater lain KITER NAMPAK APA YG KITER NAK NAMPAK. Kiter x cuba cari aper yg kiter PERLU nampak. Tu yg silap.



Samer cam kes student aku tu...tp aku x salah kan dia la ...cikgu dia pun x salah . Dan sparring dia pun not bad cumer dia ni x berpeluang untuk ditrain sbg GTF & ITF fighter so minda dia still on the WTF side la walaupun dlm kelas aku.




Byk benda yg aku suka ngan style dia ni cumer ader satu perkara yg aku tegur actually iaitu the way dia hayun swing kick tu. Dia punyer swing memang aku akui laju dan kuat (with full force) , tp ke naked body without vest. Giler klau kena kt floating rib mau terkehel 2-3 btg tulang tu.



So aku cakap kt dia ...




"kalau nk kira full contact ...kick kamu tu klau zaman sy dulu tu kira yg paling slow la!" .




Betul...aku pernah rasa dan buat yg lagi kuat tp dgn proper "protection" la. Saper la aku nk berlagak hebat bab2 ni tp cumer nk bgth dia yg aku dulu lawan lagi teruk (ehmm..bukan TKD la ..) tp masa tu dgn full "protection" walaupun without gears. Masa tgh giler dulu memang aku x puas ngan sparring style TKD. Aku x suka nk kena pull back dan light touch ..x leh guna tangan dan what so ever la. So aku cari tpt dimana aku boleh sparr ngan full blast. So aku jumpa la tpt tu kt Ampang (aku x nk la citer psl tu kt entry ni ..).




Masa tu klau balik x lebam2 memang x sah tp puas. Tapi bila fikir2 balik time kiter muda ni OK la ..tp aku nk pakai lamer pinggang aku ..lutut aku so start dari tu aku slow down sikit . Lagipun biler satu malam tu aku terexperience "benda" lain dlm guru aku tu ...errr...tunggu la next entry hu..hu..



Berbalik ke kes td, aku cumer nk sampai kn ke student2 WTF tu yg peri pentingnyer control dlm sparring tu ..bukan sajer utk ngelakkan injury ke lawan tp injury ke kiter la jugak. Ramai aku jumpa fighter2 WTF yg belum sampai 30 an lagi dah retired coz lutut dah injured. Tapi aku jarang jumpa injury tu dlm fighter2 GTF @ ITF (bukan x der ..tp x ramai la). Pun still ..aku x condemn cara WTF dan totally no offend to them coz beribu lagi WTF yg train tp x injured pun...tp maybe ader slack here and there dlm pembelajaran budak2 tu. Dan tanggungjawab instructor la utk betul kan keadaan ni.




Tapi kalau masa sparring x boleh tu x boleh ni aku rasa x betul la jugak. Baik ajar student kiter main congkak atau batu seremban jer ..x sakit pinggang..x sakit lutut ..tul x? Ader masa2 nyer kena la bagi diaorang rasa sikit sakit tu ..baru diaorang tahu dan boleh belajar dan next time boleh la ngelak. Kalau dah baru nak hayun sikit dah kena warning , baru bersentuh hidung sikit dah kena Kam Jung Hana aku rasa tu x nolong majukan seni ni. Nanti tournament free sparring TKD akn boleh buat sambil pakai kain pelikat dan baju melayu siap bersongkok ..ye la ..dah x bleh angkat kaki..x boleh nk punch ....fikir-fikir kan dan selamat beramaaalll..

2 comments:

SakamotoMiharu said...

Suh dia dtg MMC sir. :p

EIZAM said...

u r rite din. all depends on "niat". i m sure u can handle student well with the experience that u had in the past.