21 March 2009

Pak Long aku..

2 minggu lepas masa Mak Su aku ninggal dia tgh siap nak balik KB utk melawat abg sulong dia (Pak Long aku) yg tgh sakit kt USM Kubang Kerian. Tapi aleh2 dia yg pegi dulu. Pak Long aku ni sebenarnyer dah lamer dia sakit cumer semenjak 2-3 minggu ni keadaan makin teruk dan sepupu2 aku gilir2 balik jaga Pak Long aku kt KB.


Sebenarnya adik2 beradik arwah mak aku cumer 3 org ni jer. Arwah mak aku dah 3 tahun lebih x der dan adik bongsu dia bulan lepas so tinggal Pak Long aku ni lah satu2 nyer yg tinggal. Aku memang rapat dgn keluarga Pak Long aku ni coz kitaorang membesar sama2 di Lorong Aman Bt 2, Jln Kuala Krai. Samer2 main roundes , baling selipar dan susun tin kt depan rumah kitaorang.



Aku plak tetiap minggu ader jer keje yg menghalang aku dr balik KB. Trial tgh jalan la, Pre-Production Exora baru start la, ader management meeting la dan beribu alasan lain lagila yg timbul. Org umah aku jgn cakap la ..tetiap hari dok bebel suruh aku balik jenguk Pak Long aku tu. So bila dpt call yg keadaan Pak Long aku kritikal 2 mlm lepas, dan kebetulan kereta sepupu & adik aku kosong so aku terus la ikut diaorang balik. Aku balik srg jer. Nk bawak satu family kena balik satu keta plak. Bimbang aku takut x sempat jumpa Pak Long aku ni.



So mlm tu aku konvoi 3 buah keta dan aku niak Rondo adik aku . Nasib baik cuti sekolah so abg aku yg kt Jerantut tu ader kt umah so ader la tpt utk aku lepak. Kul 1 tgahri baru aku dpt tgk Pak Long aku dlm ICU. Memang klau x der nama kt katil tu aku dah x kenal dah. Lain betul. Aku x leh nk tgk lamer2 ..sayu ...dia still x sedar lagi dan aku tgk muka dia lebih kurang arwah Tok Wae aku ms ninggal dulu..teringat yg aku x spt balik masa arwah meninggal dulu. Terkilan tu sampai sekarang aku rasa...dok layan sgt sibuk keje dunia yg x pernah abis ni.
Mlm tu aku terus balik KL dgn abang aku. Esok aku ingat nk masuk opis lagipun Sabtu ni ader grading kt MMC dan Ahad aku ader kelas(sibuk lagi???).
So kepada kengkawan2 dan student2 aku yg ader lagi mak ayah ni gunakan la masa yg ader ni utk jaga diaorang dan selalu2 la lawat diaorang. Nak ikut kan sibuk keje ..memang x akan abis. Kekadang kiter jer yg buatkan keje tu jadi penting.

4 comments:

Choy HH said...

Salam Bro,

Jgn sedih sedih ya. Takziah atas peristiwa tersebut. So, spend more time with the people around you la, nothing in the past can be change. Don't dwell in it.


Just to let a small fraction of my past, benda2 dah sering berlaku pd saya utk sekadar berkongsi bsama dgn anda.

Yg duk rasa sakit pada hati ni bukan shj x berpeluang bjumpa dgn manusia yg anda sayang utk kali terakhir (nenek saya meninggal kat belakang saya aje, saya pula x sedar.

My most dear friend, mati pasal kanser pd perut, mati gitu aje, duk merana lama, saya x tau sampai lepas 3-4 bulan beliau meninggal, saya call xda berita, pi rumah, kena bombard dgn kandungan pada surat yg ditinggalkan utk saya - macam drama Jepun pula. Sebelum tu , asyik berjumpa, pandai pula dia berahsia dan menahan sakit). The list adds on, but enuf la.

Lagi akrab, lagi kuat hubungan antara sesama manusia , lagi berkali2 ganda pedih n perit perasaan kehilangan tersebut.

Banyak nasihat yg hampir sama diberikan / dikongsi bersama saya, cthnya : hampir setiap agama percaya ada kehidupan selepas meninggal ; ayat ini hanya menambahkan lagi sakit pd luka di hati, sbb saya x percaya dan agak x berasas.

Once you lose , you will forever lose them. This cannot be deny and yes, to ease the pain, think positively - which is also a form of lie. You cant hold, cant talk ... cant do a thing to someone who is no longer here.

Better of lying to your self and take d best step ever, as there is no such thing as precaution or the most wise move in this related matters.

Smile, n keep smiling , as time is the best healer ... in some manners only.

ChoyHH

sidekick said...

Bro Choy,
Thanks 4 ur concern. Dun worry I've gone thru worst than this. My eldest son passed away (almost 10 years back) was the worst so far. So when my mother & later my father took their turn I'm quite prepared for that.

I dont blame u for the life after death matter. It's individual believe. For us ..what waiting us will be Syurga @ Neraka and life after that for us can't be compared and visualize as what hv been thru in this world.

EIZAM said...

bekerja seolah hidup beribu tahun, beramal seolah mati esok..ambil iktbar dari kata ini kerna kerja boleh tangguh..dan beribu tahun mana pun sibuk. mati tak tangguh, anytime we will go back to where we belong.

agreed with din that life is always busy no matter what. but sometime people is more evil that makes our life becoming more difficult, such as force us to work overtime, balik malam. bukan salah tuhan, salah manusia gak...

anyway..gud advice that we have to spent time with family. at least say hi

lin said...

視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,色情